ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με βάση επιδημιολογικά κριτήρια αλλά και τις δυνατότητες αντιμετώπισης των προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν σε επιχειρησιακό επίπεδο, ελήφθησαν οι αποφάσεις σχετικά με το ποιες επιχειρήσεις θα επαναλειτουργήσουν κατά την πρώτη φάση της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων.
Τόσο για το υπουργείο Υγείας και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων όσο και για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, η σταδιακή και ελεγχόμενη επιστροφή στην κανονικότητα αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για την πρόληψη μίας διασποράς του ιού, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιτυχή μέχρι τώρα εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα.
«Εμείς, σαν επιστήμονες, θεωρήσαμε ότι, με δεδομένη την οικονομική δυσκολία, έπρεπε να γίνει ένα άνοιγμα πολύ σταδιακά και θα συνεχίσει να γίνεται σταδιακά. Δεν θέλαμε έναν τεράστιο όγκο εργαζομένων να έρθει στην εργασία και μονομιάς να αυξηθούν οι επαφές με άτομα, πελάτες, σε εκατομμύρια την ημέρα.
Ξέρετε τι πάει να πει να έχεις 2.500.000 επαφές την ημέρα από 500.000 εργαζόμενους στο λιανεμπόριο; Δεν υπήρχε πιθανότητα να αποφύγουμε τη διασπορά», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης (30/4/2020).
Ο ίδιος τόνισε ότι ο σχεδιασμός βασίζεται στη λογική του να μην έρθουν οι πολίτες μαζικά σε στενή επαφή μεταξύ τους, μια προσέγγιση που σχετίζεται με τις δυνατότητες απόκρισης της χώρας, ιχνηλάτησης καθώς και με την ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας, το οποίο θα παρακολουθείται διαχρονικά στη φάση της επανόδου.
«Οι καφετέριες, για παράδειγμα, και οι χώροι εστίασης ήταν από τους χώρους που έκλεισαν ταυτόχρονα με τα σχολεία. Είναι χώροι όπου παρατηρείται μεγάλος συγχρωτισμός και είναι από τους χώρους οι οποίοι πολύ μας ενδιαφέρει να μην είναι αυτοί οι οποίοι θα ανοίξουν ταυτόχρονα με άλλους πολύ κρίσιμους επιδημιολογικά, για την πορεία της επιδημίας, χώρους», εξήγησε ο καθηγητής.
Επιχειρησιακές προκλήσεις
Εκτός από τα επιδημιολογικά κριτήρια, οι δυνατότητες της χώρας σε επιχειρησιακό επίπεδο αποτελούν, επίσης, βασικό άξονα πάνω στον οποίο κινείται ο σχεδιασμός για την επαναφορά στη μερική κανονικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, πίσω από την επιλογή των επιχειρήσεων -η οποία στην τελική της φάση έγινε από το υπουργείο Ανάπτυξης- βρίσκεται ένας σχεδιασμός, που «ξεδιπλώνεται» βάσει των πραγματικών δυνατοτήτων.
«Πέρα από τις επιδημιολογικές παρατηρήσεις, το βασικότερο είναι πώς μπορούμε επιχειρησιακά να αντιμετωπίσουμε το άνοιγμα αυτό, τις προκλήσεις, τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αλγόριθμος βάσει του οποίου προτάχθηκαν ορισμένες επιχειρήσεις, περιλαμβάνει το συνολικό αριθμό των εργαζομένων στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και το συνολικό αριθμό των ίδιων των επιχειρήσεων σε όλη την επικράτεια και δη στα μητροπολιτικά κέντρα. Επίσης, τη χωροταξική διασπορά τους και τη δυνατότητα ελέγχου τήρησης των μέτρων.
«Να πω ένα παράδειγμα. Πόσο εύκολο είναι να ελέγξουμε, ξεκινώντας σαν πρώτο βήμα, περιοχές ή οικοδομικά τετράγωνα που έχουν κυρίως, συντριπτικά σε 90% ανάπτυξη, εστιατόρια και λιανικό εμπόριο ένδυσης; Τουλάχιστον μέσα στην Αττική ξέρουμε εκατοντάδες τέτοιες περιοχές.
Προφανώς το κάθε Υπουργείο πρότεινε με βάση τα βήματα (σ.σ. φάσεις αποκλιμάκωσης). Η οριζόντια ανάλυση όμως, αποδείκνυε ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσουμε με αυτό το βηματισμό. Δεν έχει να κάνει με το τι θα θέλαμε, έχει να κάνει με το τι θα μπορούσαμε. Και είναι πολύ σημαντικό να περιμένουμε αυτή την πρώτη εβδομάδα να αξιολογήσουμε τα δεδομένα», εξήγησε ο υφυπουργός.
Η πίεση που ασκείται σε οικονομικό επίπεδο από το “πάγωμα” της αγοράς είναι μεγάλη, εντούτοις προτεραιότητα των Αρχών παραμένει η υγειονομική ασφάλεια.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, το ζητούμενο είναι να παραμένει η χώρα σε πλήρη εγρήγορση και να γίνονται παρεμβάσεις όταν και όπου αυτό απαιτείται, προκειμένου να ελέγχεται η κατάσταση.
Εξίσου σημαντική είναι, ωστόσο, και η τήρηση όλων των μέτρων, η οποία θα συμβάλει καθοριστικά στην ολοένα και πιο εκτεταμένη έξοδό μας από την «καραντίνα».
«Η λογική που λέει γιατί άνοιξε το ένα, γιατί δεν άνοιξε το άλλο, γιατί δεν άνοιξε το παρά άλλο, μπορεί να βοηθάει τους πάντες σε μια γενική συζήτηση, όμως η πραγματικότητα είναι μια. Τα κριτήρια είναι συγκεκριμένα, οι δομές είναι συγκεκριμένες και το αποτέλεσμα το οποίο θα πρέπει να βγει μέσα από αυτή τη διαδικασία, πάλι θα πρέπει να είναι συγκεκριμένο και θα αφορά μια παράμετρο: την υγεία του Έλληνα πολίτη. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο», υπογράμμισε ο κος Χαρδαλιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΟΗΕ: Οι ερευνητές ζητούν εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουν το έργο τους επί του πεδίου στη Συρία
- Συρία-Τουρκία: Όλα τα όπλα της χώρας θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, δήλωσε ο νέος ηγέτης της Συρίας
- Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό
- ΗΠΑ: Ποιον επέλεξε ο Τραμπ για επικεφαλή του Οικονομικού Συμβουλίου του