«Από την στιγμή που έχει μειωθεί το κόστος λειτουργίας των πλοίων, δεν βλέπω στον ορίζοντα αύξηση τιμών από την 1η Μαΐου. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα τι θα πράξει κάθε εταιρεία, καθώς κάθε μία αποφασίζει αυτόνομα, όμως οι συνθήκες δεν ευνοούν ανατιμήσεις», επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Διονύσης Θεοδωράτος, μιλώντας στο κρατικό κανάλι

Ο Δ. Θεοδωράτος διευκρίνισε ότι η υποχρεωτική μετάβαση σε νέο, ακριβότερο τύπο καυσίμου, λόγω κανονισμών της Ε.Ε., αύξησε προσωρινά το κόστος λειτουργίας, ωστόσο «η μείωση των λιμενικών τελών από το υπουργείο Ναυτιλίας, σε συνδυασμό με τη διεθνή πτώση των τιμών των καυσίμων, οδήγησε σε σημαντική μείωση των εξόδων».

1

«Το πετρέλαιο αποτελεί το 40-42% του κόστους λειτουργίας ενός πλοίου και 20% είναι το μισθολογικό κόστος, συν οι επισκευές. Αυτό που έχει μειωθεί είναι περίπου στο 50%» τόνισε εξηγώντας ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε συνδυασμό την πτώση των τιμών των καυσίμων έρχεται ουσιαστικά να καλύψει αυτή την διαφορά που είχε δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα από την αλλαγή του καυσίμου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας στα ταχύπλοα, τα οποία «ήδη χρησιμοποιούν το νέο καύσιμο και δεν χρειάζεται να προσαρμοστούν», εξηγώντας ότι εκεί «είναι πιθανό να δούμε και μειώσεις τιμών».

Σε ό,τι αφορά την πασχαλινή περίοδο, και τις τιμές των εισιτηρίων επισήμανε ότι περίπου το 40% είναι εκπτωτικά εισιτήρια καθώς πολλές εταιρείες προχώρησαν σε εκπτώσεις για οικογένειες και παρέες τριών έως πέντε ατόμων.

«Η επιβατική κίνηση κινήθηκε στα περυσινά επίπεδα, με μεγάλες πληρότητες από τη Μεγάλη Τετάρτη έως και τη Μεγάλη Παρασκευή. Στις γραμμές των Κυκλάδων, ορισμένα δρομολόγια αγγίζουν το 100%, ενώ υψηλή πληρότητα παρατηρείται και σε Κρήτη, Δωδεκάνησα, Λέσβο, Χίο και Ιόνιο», επισήμανε ο Δ. Θεοδωράτος.

«Περίπου το 40% των εισιτηρίων για το Πάσχα είναι εκπτωτικά. Υπάρχουν προσφορές για οικογένειες και παρέες 3 έως 5 ατόμων, που αγγίζουν το 20%, πέραν των καθιερωμένων εκπτώσεων για φοιτητές, πολύτεκνους και μέλη προγραμμάτων πιστότητας», υπογράμμισε, ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ.

Ο Δ. Θεοδωράτος επισήμανε ακόμη τη διαφορά στον ΦΠΑ ως έναν από τους παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στη χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές και πρόσθεσε:

«Είμαστε από τις χώρες με τον υψηλότερο ΦΠΑ. Έχουμε 24% στα οχήματα και 13% στους επιβάτες. Αντίθετα, σε χώρες όπως η Ιταλία, ο ΦΠΑ κυμαίνεται από 5 έως 10%. Αυτό επηρεάζει άμεσα την τελική τιμή του εισιτηρίου».

Αναφερόμενος στη θερινή περίοδο, ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ σημείωσε ότι είναι ακόμη νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα: «Οι κρατήσεις στην ακτοπλοΐα έρχονται αργά, καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους Έλληνες ταξιδιώτες. Το φαινόμενο στη Σαντορίνη φαίνεται να επηρέασε τον Απρίλιο και τον Μάιο, αλλά τα σημάδια είναι ότι ομαλοποιείται η κατάσταση», ενώ εξήρε το έργο των ανθρώπων που εργάζονται στα πλοία, τονίζοντας την εμπειρία και την επαγγελματικότητά τους.

Μιλωντας, τέλος, για τους Έλληνες ναυτικούς δήλωσε ότι «εργάζονται 365 μέρες τον χρόνο, συχνά μακριά από τις οικογένειές τους, ακόμη και τις μέρες των γιορτών. Είναι οι αφανείς ήρωες της ακτοπλοΐας».

Διαβάστε επίσης:

Δασμοί Τραμπ: Ο όμιλος Volkswagen μιλά για πιθανή μετεγκατάσταση μέρους της παραγωγής της Audi στις ΗΠΑ

Σκότωσαν Αιγύπτιο μέσα σε αυτοκίνητο σε πιλοτή πολυκατοικίας στην Καλλιθέα

Αναβάθμιση από S&P εν μέσω διεθνούς θυέλλης – Ενεργειακή αυτονομία και ιδιωτικές επενδύσεις κλειδιά για την ανθεκτικότητα της οικονομίας