ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ευρύτερη προοπτική της εγχώριας οικονομίας αποτιμάται άλλωστε, αργά, σήμερα το βράδυ από τον καναδικό οίκο DBRS με μεγάλο ζητούμενο την αναβάθμιση της προοπτικής (outlook) σε θετική από σταθερή. Εάν επιβεβαιωθεί το θετικό αυτό σενάριο θα είναι μια σημαντική εξέλιξη, καθώς θα στείλει το μήνυμα στην αγορά πως επίκειται νέα αναβάθμιση της αξιολόγησης (rating) της ελληνικής οικονομίας εντός των προσεχών 12 – 18 μηνών, και διαμόρφωσης της υψηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.
Η προοπτική αυτή, δηλαδή η χώρα να αποσπάσει τουλάχιστον όσο περισσότερα θετικά outlook μπορεί φέτος βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, εν αναμονή των αξιολογήσεων από Moody’s στις 13 Σεπτεμβρίου και Fitch στις 22 Νοεμβρίου. S&P και Scope έχουν δώσει επενδυτική και θετικό outlook. Πρακτικά, στο ελληνικό “αφήγημα” έχει πλέον ιδιαίτερη αξία να εδραιωθεί η αίσθηση στην επενδυτική κοινότητα πως επιταχύνεται ο ρυθμός σύγκλισης προς τα υψηλότερα «σκαλοπάτια» των αξιολογήσεων, πάνω δηλαδή από την επενδυτική βαθμίδα. Δεν πρέπει να υποτιμάται το ότι η διαδικασία αυτή, η σύγκλιση δηλαδή με τα επίπεδα αξιολογήσεων που είχε η χώρα προτού ξεσπάσει η κρίση του 2010, είναι μια μαραθώνια διαδικασία που θα απαιτήσει ακόμη χρόνια.
Οπότε κατά την προσεχή τριετία έχει ιδιαίτερη σημασία να επιταχυνθεί αυτός ο βηματισμός. Κάτι που περνάει από ένα συγκεκριμένο “μονοπάτι” το οποίο αναμένεται να υπογραμμίσει σήμερα και η DBRS στην έκθεσή της, που δημοσιοποιείται λίγες ώρες πριν την παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Η πεποίθηση των αξιολογητών
Το μονοπάτι αυτό είναι η πεποίθηση των αξιολογητών, και εν τέλει των επενδυτών, πως η χωρα έχει τη δυνατότητα – και τη βούληση – να κάνει ότι απαιτείται για να εδραιώσει αναπτυξιακούς ρυθμούς που θα είναι ικανοί να παράγουν, επί σειρά ετών, πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία θα διατηρούν το χρέος σε σταθερή πτωτική τροχιά.
Το πλαίσιο αυτό είναι σημαντικος δείκτης «υγείας» για τους διεθνείς οίκους, που σταθμίζεται κάθε φορά στις τακτικές αξιολογήσεις για μια χώρα που δεν πρέπει να ξεχνάμε πως επιστρέφει ακόμη σταδιακά στην κανονικότητα μετά την πολυετή δημοσιονομική κρίση που στιγματίστηκε τοτε και από την αναδιάρθρωση του χρέους.
Βασικός παράγοντας που αξιολογούν οι οικοι είναι και η προσήλωση της κυβέρνησης σε φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, σε φιλοεπενδυτική πολιτική αλλά και την ευρύτερη δυναμική που αναπτύσσεται στην πολιτική σκηνή της χώρας. Η κυβέρνηση διανύει άλλωστε τον έκτο χρόνο διακυβέρνησης, με εκλογικό ορίζοντα το 2027, σε ένα κατακερματισμένο, μέχρι τώρα, πολιτικό σκηνικό όσον αφορά στην Αντιπολίτευση αλλά και με σαφείς τάσης ενίσχυσης της πιο ακροδεξιάς, αντισυστημικής, ψήφου.
Την Τετάρτη η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς ήταν στην περιοχή του 3,2% με το spread έναντι του γερμανικού πέριξ των 100 μονάδων βάσης. Το γαλλικό δεκαετές αντίστοιχα ήταν στο 2,9%, το γερμανικό στο 2,2%, το ιταλικό στο 3,6%, το ισπανικό στο 3,1% και το πορτογαλικό στο 2,8%.
Διαβάστε επίσης:
ΣΕΒ μετά το ρεπορτάζ του mononews: Ανάγκη η Ελλάδα να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα για τις υψηλές τιμές ενέργειας στη βιομηχανία
Alpha Bank: Μείωση έως και μηδενισμός προμηθειών σε καθημερινές υπηρεσίες και συναλλαγές
Γιάννης Στουρνάρας στο mononews: Δεν υπάρχει λόγος να μην μειωθούν τα επιτόκια ακόμη δύο φορές μέσα στο 2024
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Σισύφειο έργο, η σύλληψη των υπόπτων για εγκλήματα πολέμου
- Ρωσία: Οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί πριν από το πλήγμα με τον “πειραματικό” πύραυλο στο Ντνίπρο
- Δήμος Αθηναίων: Το σιντριβάνι έχει κηρυχθεί μνημείο και έτσι είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου
- Έρευνα Pulse: Η πλειοψηφία των πολιτών επικροτεί την πολιτική της κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής