Δεν υπάρχει λόγος να μην μειωθούν τα επιτόκια. Αυτή τα στιγμή ο πληθωρισμός εξελίσσεται οριακά καλύτερα από τις προβλέψεις του Ιουνίου, για δύο ακόμα μειώσεις μέσα στο χρόνο, λέει στο mononews.gr o  Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης εκτιμά πως στις 11 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει το επιτόκιο του ευρώ, που σήμερα διαμορφώνεται στο 3,75% και ότι θα υπάρξει και μία ακόμα μείωση στο τέλος του έτους.

Εξάλλου ο Γιάννης Στουρνάρας, ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, μιλώντας σε γερμανικό μέσο ενημέρωσης, είχε πει χαρακτηριστικά: Εξακολουθώ να περιμένω δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα συνεχιστεί όπως αναμένουμε. Είμαστε στο σωστό δρόμο. Επιπλέον, η ανάπτυξη είναι ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που και αυτό συνηγορεί υπέρ της μείωσης των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν  θέλουμε να υπονομεύσουμε την  οικονομική ανάκαμψη που έχει ξεκινήσει και να διακινδυνεύσουμε να ωθήσουμε τον πληθωρισμό σε επίπεδα χαμηλότερα από τον στόχο του 2%». Και φυσικά ο Διοικητής της ΤτΕ υπογραμμίζει πως: Σε ένα περιβάλλον αυξημένης οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας, θα συνεχίσουμε να κινούμαστε με προσεκτικά βήματα και θα παραμείνουμε σε εγρήγορση ώστε, εφόσον χρειαστεί, να προσαρμόσουμε κατάλληλα την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής μας με σταδιακές μειώσεις των επιτοκίων μας.

Χθες ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Πιέρο Τσιπολόνε, μιλώντας στη Le Monde, είπε ακριβώς το ίδιο. Ο,τι δηλαδή η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να διατηρεί τα επιτόκια πολύ υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πλήξει την οικονομία, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η στάση μας να γίνει πολύ περιοριστική».

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει στον στόχο μας χωρίς να περιορίζουμε άσκοπα την οικονομία, καθώς χρειαζόμαστε άμεσα επενδύσεις και ανάπτυξη στην Ευρώπη. Κάθε καθυστέρηση σε αυτόν τον τομέα, αποτελεί σοβαρό μειονέκτημα.

Αλλά και ο Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος, δηλώνοντας στο «Le Point»  πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να δράσει δίχως να περιμένει να πέσει ο πληθωρισμός κάτω από το όριο 2%, διότι κινδυνεύει να επέμβει πολύ καθυστερημένα.

Βέβαια υπάρχουν και τα «γεράκια» της ΕΚΤ που φοβούνται ότι η ταχεία χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναζωπύρωση των τιμών.

Υπενθυμίζεται ότι η  ΕΚΤ μείωσε στις 6 Ιουνίου το βασικό επιτόκιο του ευρώ κατά 0,25%, στο 3,75%, και αυτή ήταν η πρώτη μείωση από το 2019, με το επιτόκιο να βρίσκεται στο  ύψος ρεκόρ 4% για 9 μήνες, με την επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει πως: Δεν υπάρχει προκαθορισμένη πορεία. Το τι θα κάνουμε τον Σεπτέμβριο παραμένει ανοιχτό.

Αύξηση στα επιτόκια δανείων τον Ιούλιο

Και ενώ τα επιτόκια μειώθηκαν κατά 0,25% τον Ιούνιο, τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,86%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 12,34%, ενώ το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 28 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,42%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,48%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,48%.

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 22 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,63%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις  παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 5,87%.

Όσον αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,86%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 16 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,83%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 24 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,61%.

Διαβάστε επίσης

ΕΚΤ: Πιο δύσκολες οι μειώσεις όταν το βασικό επιτόκιο υποχωρήσει στο 3% – Αντικρουόμενες οι απόψεις

Άλλες δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος βλέπει ο Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποιώντας για κίνδυνο υπερβολικής υποχώρησης του πληθωρισμού

Κριστίν Λαγκάρντ: Η απόφαση του Σεπτεμβρίου για τα επιτόκια παραμένει ανοιχτή