«Είναι σημαντικό να κινηθούμε γρήγορα στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης των κεφαλαιαγορών», τονίζει σε συνέντευξή του στο mononews.gr ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη πρόσβασης των ελληνικών εταιρειών σε απαραίτητα κεφάλαια και καινοτόμα τραπεζικά προϊόντα. Επισημαίνει τη σημασία της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η Ελλάδα εκκινεί από χαμηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ο Νίκος Παπανδρέου δεν περιορίζεται μόνο στις οικονομικές προτεραιότητες. Θέτει στο επίκεντρο την ανάγκη αποζημιώσεων για τις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί από καιρικά φαινόμενα, λέγοντας ότι η Πολιτεία μέχρι σήμερα προσφέρει μόνο λόγια κατανόησης και ένα χτύπημα συμπάθειας στην πλάτη.

1

Σχολιάζοντας τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, σημειώνει: «Η Ελλάδα οφείλει να προστατεύσει τα συμφέροντά της και στην Οικονομία και στην Ασφάλεια», αναγνωρίζοντας τη χώρα μας ως παράγοντα σταθερότητας και διπλωματίας στην περιοχή. Υποστηρίζει ότι η ανθρωπιά απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι στο DNA του Έλληνα και πως η ΕΕ θα πρέπει να εκπονήσει μια πραγματική, ενιαία μεταναστευτική πολιτική.

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Νίκος Παπανδρέου τονίζει ότι «πρόκειται ξεκάθαρα για μία τεράστια ευκαιρία, ιστορικής ίσως σημασίας», που η τρέχουσα κυβέρνηση έχει αφήσει ανεκμετάλλευτη. Η ανάγκη επενδύσεων στην Υγεία, την Παιδεία και τη Στέγη είναι επιτακτική, καθώς, όπως αναφέρει, η ανάπτυξη και η κοινωνική πολιτική δεν είναι αντιπαραθετικές έννοιες.

Ακόμα, ο Νίκος Παπανδρέου μοιράζεται και μια προσωπική πτυχή της ζωής του, αποκαλύπτοντας ότι η καθημερινή του απόλαυση έγκειται στον καφέ του, ο οποίος συνδυάζεται με ένα καλό βιβλίο: «Πρόκειται αναμφισβήτητα για την πιο… εφικτή απόδραση στην καθημερινότητά μου».

Με τις τοποθετήσεις του, επιδιώκει τη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εστιάζοντας σε αξίες όπως η ανάπτυξη και η κοινωνική δικαιοσύνη.

O Nίκος Παπανδρέου στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο

Ακολουθεί η συνέντευξη του Νίκου Παπανδρέου

Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες που έχετε θέσει ως ευρωβουλευτής για την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ως ευρωβουλευτής, αλλά και ως μέλος της επιτροπής Οικονομικών ειδικότερα, θα σας έλεγα ότι από τα βασικότερα θέματα που την απασχολούν είναι η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής Οικονομίας σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Κάτι, που έχει μεγάλη σημασία για μια χώρα όπως η Ελλάδα, καθώς εκκινεί από χαμηλότερο επίπεδο. Είναι σημαντικό λοιπόν, να κινηθούμε γρήγορα στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης των κεφαλαιαγορών, ώστε οι ελληνικές εταιρείες να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα κεφάλαια και οι Έλληνες καταναλωτές σε καινοτόμα τραπεζικά προϊόντα.

Την ίδια ώρα, στις άμεσες προτεραιότητές μου είναι οι αποζημιώσεις στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας μας που επλήγησαν από καιρικά ή άλλα φαινόμενα, με τους ανθρώπους να χάνουν το βιος τους, και την Πολιτεία να μην τους επιφυλάσσει παρά λόγια κατανόησης και ένα χτύπημα συμπάθειας στην πλάτη, μέχρι σήμερα…

Ο Νίκος Παπανδρέου στην υποεπιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας όπου εξελέγη αντιπρόεδρος το 2023

Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα. Τι βήματα πρέπει να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος;

Η γεωγραφική, αλλά και η πολιτισμική θέση της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα, εξασφαλίζει αν μη τι άλλο μεγάλες… προκλήσεις στην χώρα μας, όσον αφορά στη μετανάστευση, όπως άλλωστε στην ενεργειακή ασφάλεια και την κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική, την ώρα που οι πολεμικές συρράξεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή μας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ελλάδα οφείλει να προστατεύσει τα συμφέροντά της και στην Οικονομία και στην Ασφάλεια, ως η μόνη χώρα που μπορεί να αποτελέσει παράγοντα πραγματικής σταθερότητας και διπλωματίας στην περιοχή.

Κανένα συμφέρον όμως, δεν μπορεί να αλλάξει την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα που έχοντας στο DNA του την προσφυγιά, δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζει διαχρονικά και οριζόντια, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με ανθρωπιά. Αυτό, πάλι, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως δύναμη και όχι ως αδυναμία της χώρας μας από την ΕΕ, που οφείλει να εκπονήσει πραγματική, όσο και ενιαία μεταναστευτική πολιτική. Φευ! Πρόκειται για ένα ζήτημα που θα βρίσκει ξανά και ξανά μπροστά της, τις επόμενες δεκαετίες. Και σε αυτό το πλαίσιο, πρακτικές κλεισίματος συνόρων και …διαφορετικής ερμηνείας της Συνθήκης του Σέγκεν κατά το δοκούν, δε γίνονται αποδεκτές.

Ο Νίκος Παπανδρέου με την Christine Lagarde, διοικητής Ευρωπαϊκής τράπεζας
Ο Νίκος Παπανδρέου με την Christine Lagarde, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Ποια είναι η άποψή σας για την πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ελλάδα και πώς αξιολογείτε την απορροφητικότητα των κονδυλίων;

Πρόκειται ξεκάθαρα για μία τεράστια ευκαιρία, ιστορικής ίσως σημασίας, για ένα άλμα προς τα εμπρός, σε επίπεδο ανάπτυξης της χώρας μας, που η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, άφησε ανεκμετάλλευτη. Σε αυτό το πλαίσιο, με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, να βαίνει προς τη λήξη του, ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, έχει η διασφάλιση με κάποιον τρόπο μίας διάδοχης κατάστασης των προγραμμάτων δημοσίων ευρωπαϊκών επενδύσεων. Δεν σας λέω κάτι καινούριο εξάλλου, αν μιλήσω για την ανάγκη επενδύσεων στην Υγεία, την Παιδεία και τη Στέγη στη χώρα μας. Διότι ως Σοσιαλδημοκράτης, δεν μπορώ να διανοηθώ ως αντιπαραθετικές τις έννοιες της ανάπτυξης και της κοινωνικής πολιτικής. Και ας αντιλαμβάνομαι πλήρως πόσο καίριο είναι το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας…

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο και γιατί;

Να μία δύσκολη ερώτηση. Μπορώ να πω πολλά, αλλά αν πρέπει να επιλέξω ένα, αυτό θα ήταν «η Υπόθεση του Συντρόφου Τουλάγεφ». Πρόκειται για ένα τρομερά δυνατά γραμμένο κείμενο, με έντονους χαρακτήρες, που πραγματεύεται την καταστροφική δεκαετία του 1930 στη Ρωσία. Ο Victor Serge, κυνηγημένος ο ίδιος από τον Στάλιν, αποδίδει συγκλονιστικά την πραγματικότητα, σε μία λογοτεχνία που οριακά συναγωνίζεται την πραγματικότητα της εποχής.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο «μικρό» πράγμα στην καθημερινότητά σας που σας φέρνει χαρά;

Το μεγαλύτερο… μικρό πράγμα; Δύσκολο. Θα έλεγα ο καφές μου, ως μία πραγματική στιγμή απόλαυσης. Ιδίως, όταν συνοδεύεται από ένα βιβλίο λογοτεχνίας. Πρόκειται αναμφισβήτητα για την πιο… εφικτή απόδραση στην καθημερινότητά μου.

Ο Νίκος Παπανδρέου με την κόρη του Φαίδρα.
Ο Νίκος Παπανδρέου με την κόρη του, Φαίδρα

Διαβάστε επίσης:

Ανάλυση: Τα ηχηρά μηνύματα από τις κάλπες του ΠΑΣΟΚ, ποιος θα νικήσει την Κυριακή – Υπέρ και κατά Ανδρουλάκη και Δούκα

Τρεις +1 νομοθετικές παρεμβάσεις της υπουργού Εργασίας Ν. Κεραμέως – Τι αλλάζει για συνταξιούχους, εργαζόμενους και ανέργους