• Winners & Losers

    8 Οκτωβρίου 2024


    Το mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των Winners & Losers. Των κερδισμένων και των χαμένων του μήνα που πέρασε από την πολιτική και την επιχειρηματική σκηνή.

    Έτσι για τον μήνα Σεπτέμβριο του 2024, η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι οι κερδισμένοι και χαμένοι του μήνα είναι οι εξής:

     

    Κερδισμένοι

    Κύρα Κάπη, Διευθύντρια Επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίμου

    Ευτύχης Βασιλάκης, Πρόεδρος της Aegean Airlines

    Τάκης Αράπογλου, Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου

     

    Χαμένοι

    Ηλίας Ξηρουχάκης, CEO του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

    Απόστολος Βακάκης, Ιδρυτής και Εκτελεστικός Πρόεδρος της Jumbo

    Μάριος Σαλμάς, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας

    ΚΥΡΑ ΚΑΠΗ

    Διευθύντρια Επικοινωνίας Μεγάρου Μαξίμου

    Στις αρχές του 2024 η διευθύντρια επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίμου παρέλαβε ειδικό βραβείο Ermis White για την καμπάνια του Κυριάκου Μητσοτάκη στο TikTok κατά την προεκλογική περίοδο. Τότε το όνομα της Κύρας Κάπη έγινε ευρύτερα γνωστό.

    Είναι το πρόσωπο που καθημερινά διαμορφώνει τη δημόσια εικόνα του πρωθυπουργού και που κατάφερε να προκαλέσει «σεισμό» στα social media με τα χιουμοριστικά βιντεάκια που έβγαλαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το «καλούπι» του απρόσιτου πολιτικού.

    Όμως, η Κύρα Κάπη δεν είναι μόνο η… μετρ της επικοινωνίας του πρωθυπουργού και της δημόσιας εικόνας του. Είναι πολλά παραπάνω, ίσως το πιο πολύτιμο πρόσωπο, αυτό που εμπιστεύεται περισσότερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Θα την χαρακτήριζε κανείς «σιδηρά κυρία» του Μαξίμου, αλλά ο χαρακτηρισμός αυτός αφαιρεί από την ίδια τα στοιχεία της γλυκύτητας, της σοβαρότητας και της καλοσύνης ενός ανθρώπου που έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με δύσκολες αποστολές.

    Και που ταυτόχρονα προσπαθεί να συνδυάσει την επιτυχημένη καριέρα με την οικογενειακή ευτυχία και τη μητρότητα, καθώς πριν από 14 μήνες απέκτησε ένα κοριτσάκι.

    Όταν πριν από μερικές εβδομάδες ανακοινώθηκε ότι η Κύρα Κάπη επιλέχθηκε ως μέλος του προγράμματος Young Leaders του ιδρύματος Obama για το 2024-2025, όσοι την γνωρίζουν είπαν ότι αξίζει αυτή τη διάκριση.

    Είναι leader σε νεαρή ηλικία, κέρδισε με το σπαθί της την αναγνώριση σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον όπως η πολιτική και δη στο πρωθυπουργικό γραφείο.

    Όμως τίποτε δεν είναι τυχαίο. Απόφοιτη του Κολλεγίου Αθηνών, με σπουδές στο ΕΚΠΑ και στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης στο δημοσιογραφικό τμήμα της, επιλέχθηκε το 2013 από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Κι από τότε είναι ο άνθρωπος που ξέρει όσο λίγοι τα μυστικά του Μαξίμου.

    ΕΥΤΥΧΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ AEGEAN AIRLINES

    Μήνας Aegean ήταν ο Σεπτέμβριος με την αεροπορική εταιρεία να ανακοινώνει ότι σχεδιάζει να αγοράσει ποσοστό έως και 21% της Volotea (του ευρωπαϊκού αερομεταφορέα χαμηλού κόστους), επενδύοντας έως και 50 εκατ. ευρώ μέσω μετατρέψιμων ομολόγων, σε δύο δόσεις αύξησης κεφαλαίου της Volotea, να ολοκληρώνει την επένδυση 140 εκατ. ευρώ στην τεχνική βάση και να ανακοινώνει ανοδικά αποτελέσματα εξαμήνου.

    Ο Ευτύχης Βασιλάκης, που κινείται πάντα στρατηγικά και με το βλέμμα στο μέλλον, με τη συμφωνία για τη Volotea στοχεύει στην περαιτέρω διεθνοποίηση της Aegean ώστε να αυξήσει την εξωστρέφειά της, να αυξήσει την πρόσβασή της σε αγορές όπως είναι η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, συνδυάζοντας και μια προοπτική υπεραξίας εφόσον και η Volotea εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.

    Στη διεθνοποίηση των υπηρεσιών συντήρησης αεροσκαφών εξάλλου στοχεύει και η επένδυση των 140 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώθηκε μέσα σε έναν περίπου χρόνο, στην πρώην τεχνική βάση της παλιάς Ολυμπιακής στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Με την ολοκλήρωση της επένδυσης, η περιοχή του αεροδρομίου της Αθήνας αναδεικνύεται σε έναν σημαντικό κόμβο παροχής υπηρεσιών αεροπορικής υποστήριξης.

    Η Aegean φιλοδοξεί να ενισχύσει την παρουσία της στον τομέα της βαριάς συντήρησης αεροσκαφών και της εκπαίδευσης πληρωμάτων, ενώ παράλληλα να προσελκύσει ξένες αεροπορικές εταιρίες, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της εγχώριας αεροπορικής βιομηχανίας.

    Η εταιρεία είχε σταθερά ανοδική πορεία που αποδεικνύει ότι αναπτύσσεται. Στο πρώτο εξάμηνο ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών υπερβαίνει κατά 10% το Α’ Εξάμηνο του 2023, φτάνοντας τα €749,1 εκατ. ενώ τα συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €147,6 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 6%, σε σύγκριση με το Α’ Εξάμηνο του 2023.

    Στο Β’ Τρίμηνο η ΑEGEAN συνέχισε να αναπτύσσεται προσφέροντας 5,4 εκατ. θέσεις, 9% περισσότερες από το 2023, με την επιβατική κίνηση να αυξάνεται κατά 8%.

    Συνολικά κατά το Α’ Εξάμηνο του έτους η AEGEAN μετέφερε 7,3 εκατ. επιβάτες, 9% περισσότερους συγκριτικά με το Εξάμηνο του 2023, προσφέροντας 9,5 δισ. χιλιομετρικές θέσεις, 11% περισσότερες θέσεις σε σχέση την ίδια περίοδο του 2023.

    Μπορεί σήμερα η μετοχή να έχει προσγειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου 12μήνου λόγω της γεωπολιτικής κρίσης στη Μέση Ανατολή, ωστόσο ο Ευτύχης Βασιλάκης έχει αποδείξει πολλές φορές πόσο καλά ξέρει να ξεπερνά και να αντιμετωπίζει προκλήσεις και δυσκολίες.

    ΤΑΚΗΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Επιστρέφουμε στο Χρηματιστήριο της Αθήνας μετά από 7 χρόνια, δήλωσε ο Τάκης Αράπογλου, Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, στις 23 Σεπτεμβρίου, που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των μετοχών στο ταμπλό του Χ.Α..

    Ο έμπειρος τραπεζίτης που έχει αφήσει το αποτύπωμα του στο ελληνικό banking, ανέλαβε την προεδρία της Κύπρου το 2019. Μέσα σε 5 χρόνια η τράπεζα προχώρησε στον μετασχηματισμό της και διαθέτει σήμερα υψηλής ποιότητας ισολογισμό, άφθονα κεφάλαια, ρευστότητα, και βιώσιμη επαναλαμβανόμενη κερδοφορία.

    Και είναι εκείνος που σχεδίασε και υλοποίησε την επάνοδο της Τράπεζας Κύπρου στο ταμπλό του Χ.Α., με ταυτόχρονη διαγραφή από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Μάλιστα, όπως έχει δηλώσει η τράπεζα στράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς είναι «ένα ώριμο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, με αυξανόμενη φήμη, που συμβαδίζει με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

    Οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου το 2017 εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, προκειμένου να αντληθούν κεφάλαια που ήταν απαραίτητα για την «αναδόμηση» της, όμως η τράπεζα δεν έτυχε της αναγνωρισιμότητας που προσδοκούσε και δεν απεικονίστηκε η θετική πορεία της στο ταμπλό του LSE.

    Ο Τάκης Αράπογλου, όταν χτύπησε την Δευτερα 23 Σεπτεμβρίου το «καμπανάκι» για την έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στο Χ.Α., δήλωσε πως: «Η έναρξη της διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών αντιπροσωπεύει ένα ακόμη ορόσημο για τo Συγκρότημα, το οποίο αποτελεί πλέον έναν ισχυρό οργανισμό χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με υψηλής ποιότητας ισολογισμό, υψηλά κεφάλαια και ρευστότητα και βιώσιμη επαναλαμβανόμενη κερδοφορία».

    Στο πρώτο εξάμηνο η Κύπρου εμφάνισε καθαρά κέρδη 270,35 εκατ. ευρώ και για φέτος η διοίκηση της τράπεζας περιμένει ότι η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της θα ξεπεράσει το 19% με συνέπεια η καθαρή κερδοφορία σε ετήσια βάση να κινηθεί στα επίπεδα των 550 εκατ. ευρώ.

    Η τράπεζα διαθέτει υψηλή ρευστότητα 7,3 δισ. ευρώ ενώ τα «κόκκινα» δάνειά της έχουν περιοριστεί στο 2,8%. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών, με δίκτυο 58 καταστημάτων στην Κύπρο, ενώ απασχολεί 2.860 εργαζομένους.

    ΗΛΙΑΣ ΞΗΡΟΥΧΑΚΗΣ

    CEO ΤΧΣ

    Η υπόθεση placement της Εθνικής Τράπεζας που έγινε τις προηγούμενες ημέρες απέδειξε ότι αυτές οι δουλειές θέλουν γνώσεις, επιμονή και υπομονή. Στοιχεία που δεν φαίνεται να διαθέτει ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Ηλίας Ξηρουχάκης, ο οποίος, για λογαριασμό του Δημοσίου, πούλησε το 10% των μετοχών της τράπεζας, σε ξένους και Έλληνες επενδυτές.

    Ο κ. Ξηρουχάκης έκανε μια σειρά από ολέθρια λάθη.

    Πίστεψε ότι θα μπορούσε να πουλήσει το ΤΧΣ μετοχές της Εθνικής στην τιμή των 7,95 ευρώ.

    Μια τιμή ακριβή για τα δεδομένα των ημερών που προηγήθηκαν της έναρξης της διαδικασίας του placement.

    Δεν το είχαμε επισημάνει μόνο εμείς εδώ στο mononews.gr που με συνεχόμενα δημοσιεύματα γράφαμε ότι τελικά η σωστή τιμή να πουληθεί η Εθνική είναι πέριξ των 7,50 ευρώ.

    Του το έλεγαν άπαντες.

    Αλλά αυτός δεν άκουγε.

    Χωρίς γνώσεις, υπερόπτης, θρασύς και ισχυρογνώμων.

    Ήταν πεπεισμένος ότι συμβάδιζε με το «πεπρωμένο» και αναζητούσε τη νίκη με το οποιοδήποτε κόστος.

    Για να καταλάβετε αγαπητοί αναγνώστες, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, η μετοχή της Εθνικής ξεκίνησε τη συνεδρίαση στα 7,20 ευρώ και «έκλεισε» στις 17:20 στα 7,50 ευρώ.

    Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, ενδοσυνεδριακά άγγιξε ακόμα και τα 7,90 ευρώ.

    Δηλαδή κάποιοι ξένοι θεσμικοί «τράβηξαν» τη μετοχή προς τα πάνω «μπερδεύοντας» τον Ξηρουχάκη.

    Αυτός που κάνει κουμάντο στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που έχει την απόλυτη ευθύνη, νόμιζε ότι οι διεθνείς επενδυτές είναι «κανονικά Αμερικανάκια».

    Πίστεψε ότι βάζοντας εύρος τιμών έως το 7,95 ευρώ για τις μετοχές της Εθνικής που πουλούσε το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ, θα έπειθαν τα «μεγάλα πορτοφόλια» να αγοράσουν την Εθνική στο placement, στην τιμή που ήθελαν. Δηλαδή στα 7,95 ευρώ.

    Όμως, οι λογικές του επικεφαλής του ΤΧΣ εξαϋλώθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς.

    Τελικώς αναγκάστηκε να πουλήσει το 10% των μετοχών της Εθνικής στα 7,55 ευρώ.

    Δηλαδή το Δημόσιο εισέπραξε ακόμα λιγότερα χρήματα, από όσα τους είχε «υποσχεθεί» ότι θα ελάμβαναν.

    Πρακτικά ο Ξηρουχάκης είναι από τους πρωτεργάτες του «πιο κακοσχεδιασμένου και ανεπαρκώς προγραμματισμένου placement του 2024».

    Στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία.

    ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΚΑΚΗΣ

    ΙΔΡΥΤΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ JUMBO

    Κατώτερος των περιστάσεων εμφανίστηκε να είναι ο Απόστολος Βακάκης κατά την… απολογία του στους μετόχους της Jumbo, στην έκτακτη γενική συνέλευση της 26ης Σεπτεμβρίου. Μοναδικό αντικείμενο της οποίας ήταν η έγκριση του διετούς προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών.

    Ο 70χρονος ιδρυτής, βασικός μέτοχος και εκτελεστικός Πρόεδρος της εταιρείας επιχείρησε με σοφιστείες, μισές αλήθειες και ρητορικές κορώνες να «εξηγήσει» τα ανεξήγητα για τη… χαμηλοτάβανη τιμολόγηση του buyback. Καθώς αποφάσισε να ορίσει ώς μέγιστη τιμή τα 27,2 ευρώ.

    Όταν οι πιο πρόσφατες εκθέσεις από την Eurobank Χρηματιστηριακή, την Euroxx και την Χρυσοχοΐδης δίνουν τιμές-στόχους τα 33,40,τα 30,6 και τα 30 ευρώ αντίστοιχα ανά μετοχή. Με τους αναλυτές να πιστεύουν περισσότερο από τον Απόστολο Βακάκη στo μέλλον της Jumbo…

    Ο Τόλης, όπως τον αποκαλούν στον στενό του κύκλο, θέλησε να δικαιολογηθεί στους μετόχους λέγοντας ότι «το όριο που τέθηκε, βασίστηκε στη μεσοσταθμική τιμή των τελευταίων μηνών».

    Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι πως η συγκεκριμένη τιμή των 27,2 ευρώ αποτέλεσε τη μεσοσταθμική για το τρίμηνο που προηγήθηκε της 9ης Μαΐου της εφετινής χρονιάς.

    Όταν ο Mr Jumbo πούλησε 4.000.000 μετοχές της εταιρείας του (το 2,94%) βάζοντας στον προσωπικό του λογαριασμό 108,8 εκατ. ευρώ. Κίνηση που έμελλε να πυροδοτήσει αλυσιδωτές παρενέργειες για τη μετοχή, η οποία έφτασε εν συνεχεία να υποχωρεί μέχρι και 27,7%…

    Οι γνωρίζοντες τα των εισηγμένων το πιθανότερο είναι να γέλασαν πικρόχολα με τις… μισές αλήθειες του Τόλη. Διότι οι αποτιμήσεις με βάση τα μεσοσταθμικά δεδομένα μιας μετοχής σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν το μέτρο για τον καθορισμό της ενεργοποίησης προγραμμάτων επαναγοράς. Στα οποία πάντα υπάρχει μεγάλο περιθώριο για τις μέγιστες τιμές υλοποίησής τους.

    Αλλά ο Βακάκης έβαλε τον πήχη χαμηλά επιδιώκοντας προφανώς να εκταμιεύσει όσα λιγότερα γίνεται, από το παραφορτωμένο ταμείο της Jumbo που έχει διαθέσιμα κάπου 459 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 4 Οκτωβρίου η μετοχή είχε ανέλθει στα 26,12 ευρώ (+20,5% από τα χαμηλά της) με συνέπεια να απέχει μόλις 4,2% από την… απενεργοποίηση του buyback.

    Έως τότε και για πρώτη φορά στη ιστορία της, η Jumbo είχε αγοράσει 150.592 ίδιες μετοχές με κόστος 3,9 εκατ. ευρώ.

    ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ

    ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

    Ο Μάριος Σαλμάς είναι από τους πιο παλιούς κοινοβουλευτικούς της Νέας Δημοκρατίας, εκλέγεται συνεχώς στην Αιτωλοακαρνανία εδώ και 25 χρόνια, και τις περισσότερες φορές παίρνει την πρώτη θέση.

    Ο ορθοπεδικός χειρουργός, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή, εξαίρετος γιατρός, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν, αποφάσισε να διαβεί τον πολιτικό Ρουβίκωνα.

    Η, κατά πολλούς, απρεπής συμπεριφορά του στην πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ, μετά το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εξόργισε τον πρωθυπουργό.

    Ο κ. Σαλμάς, χωρίς να καταθέσει στοιχεία, χωρίς αποδείξεις που θα μπορούσαν να κινήσουν εισαγγελική έρευνα, κατήγγειλε ουσιαστικά την κυβέρνηση για αδιαφάνεια και διαπλοκή με συγκεκριμένα συμφέροντα.

    Η έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου δεν ξεκίνησε καλά για τον ίδιο. Έχοντας υπογράψει, μαζί με τους άλλους 10 βουλευτές την ερώτηση για τα «κόκκινα δάνεια», δεν στάθηκε μόνο σε αυτό.

    Επανέφερε τις αστήρικτες κατηγορίες για τον διαγωνισμό για τα κυλικεία στους αρχαιολογικούς χώρους, κι έδειξε αμέσως ότι είναι ξένο σώμα με τη ΝΔ, ξεπερνώντας τα όρια.

    Κάποιοι λένε ότι ο Σαλμάς είναι πικραμένος διότι δεν αξιοποιήθηκε ποτέ σε κυβερνητική θέση, δεν πήρε ποτέ καρέκλα στο υπουργικό γραφείο από το 2019.

    Αλλοι τον «χρεώνουν» στο Σαμαρικό στρατόπεδο που θέλει να πάει «κόντρα» στην κυβέρνηση.

    Ό,τι και να συμβαίνει, ο πρωθυπουργός τον διέγραψε εκτιμώντας ότι η συμπεριφορά του ήταν απρεπής και δεν έχει θέση στις τάξεις της Κ.Ο. και της Νέας Δημοκρατίας.

    Η εν γένει στάση του βουλευτή δείχνει ότι η καριέρα του στη ΝΔ έχει τελειώσει. Ως «πούρος» δεξιός, ο γιατρός ίσως να… θεραπευτεί μετακομίζοντας σε άλλο κόμμα, τώρα ή όταν θα πλησιάζουμε στις εκλογές.

    Ο Σαλμάς, πάντως, έχει κοινό στην Αιτωλοακαρνανία και, όπως λένε, θα «πουλήσει ακριβά το τομάρι του».

    The Usual Suspects

    The people below could make any list of influencers, anytime, which is why we've given them their own.