ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ
CEO EUROBANK
Ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, κατάφερε πρώτος να ελευθερώσει την τράπεζα που διοικεί από τον κρατικό έλεγχο.
Στις 25 Σεπτεμβρίου η διοίκηση της Eurobank 2023 απέστειλε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τη σύμβαση αγοράς για το 1,4% της τράπεζας που βρίσκεται στα χέρια του Ταμείου. Πρόκειται για 52.080.673 κοινές ονομαστικές μετοχές και η Eurobank προσφέρει 1,8 ευρώ/μετοχή, συνολικά δηλαδή 93,74 εκατ. ευρώ.
Σε μερικές μέρες –το απόγευμα της Παρασκευής 6 Οκτωβρίου και το αργότερο πριν από το άνοιγμα του Χ.Α. τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου– το Ταμείο θα ανακοινώσει την απόφασή του και η Eurobank θα είναι η πρώτη πλήρως ιδιωτικοποιημένη συστημική τράπεζα.
Προ ημερών ο οίκος Moody’s έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στις καταθέσεις της τράπεζας στο «Baa3», μία βαθμίδα υψηλότερα από την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων, ενώ και η Fitch Ratings βελτίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Eurobank σε «BB» από «BB-».
Ακόμα η τράπεζα πήρε και την 5η δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης και σε διάστημα 15 μηνών η Eurobank έχει αναλάβει τη διαχείριση συνολικού ποσού άνω του 1 δισ. ευρώ μέσω του ΤΑΑ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων ελληνικών επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα
Και καθώς η Eurobank είναι η τράπεζα του Τουρισμού και της Ανάπτυξης, η διοίκηση της υπό τον Φωκίωνα Καραβία πραγματοποίησε μεγάλη περιοδεία στην Κρήτη.
Στόχος της τράπεζας είναι να στηρίξει τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη με νέες χρηματοδοτήσεις της τάξης των 600 εκατ. ευρώ την περίοδο 2023-2025.
Σημειώνουμε πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Eurobank, μόνο στην Κρήτη, χορήγησε πάνω από 220 εκατ ευρώ σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο έως 5 εκατ. ευρώ, συνδυάζοντας και τις μεγάλες δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω ευρωπαϊκών πόρων ή/και εθνικών προγραμμάτων.
Επιπλέον, ως Τράπεζα του Τουρισμού, έχει στηρίξει 14.500 κρητικές επιχειρήσεις μέσω του ολοκληρωμένου Προγράμματος προνομίων, τραπεζικών και μη τραπεζικών υπηρεσιών Business Banking Τουρισμός, που διαθέτει επί 13 χρόνια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ
CEO ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Στην αναβάθμιση της Τράπεζας Πειραιώς προχώρησαν μέσα στον Σεπτέμβριο οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Moody’s
Το ίδιο διάστημα οι Citigroup, JPMorgan και Morgan Stanley ανανέωσαν την «ψήφο» εμπιστοσύνης τους στην Τράπεζα Πειραιώς, δίνοντας υψηλότερη τιμή στόχο για την μετοχή της.
Συγκεκριμένα η Citi αύξηση την τιμή στόχο για την μετοχή της τράπεζας στα 4,15 ευρώ από 4 ευρώ προηγουμένως, η JP Morgan θέτει τιμή-στόχο για την Πειραιώς στα 4,65 ευρώ (από 3,90 ευρώ), και η Morgan Stanley συστήνει αυξημένη θέση στην Πειραιώς και τιμή στόχο τα 4,40 ευρώ.
Προ ημερών ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου μιλώντας σε συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών υπογράμμισε πως: Βασική προτεραιότητα για την Τράπεζα Πειραιώς είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με έμφαση στην ενεργειακή τους μετάβαση.
Όπως είπε στο πρώτο εξάμηνο φέτος η Πειραιώς εκταμίευσε προς ΜμΕ δάνεια ύψους 210 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ενώ μέχρι τώρα, χρηματοδότησε μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης επενδυτικά σχέδια ΜμΕ ύψους 550 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, 42 από τις 65 συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από την Πειραιώς στο πλαίσιο του ΤΑΑ αφορούν ΜμΕ.
Έως σήμερα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ολοκληρώσει τη σύναψη συμβάσεων για τη χρηματοδότηση 65 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 3,68 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 1 δισ. ευρώ και κεφάλαια της τράπεζας ύψους 817 εκατ ευρώ.
Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί πως η Πειραιώς έχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο χρηματοδοτήσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ύψους άνω των 2,1 δισ. ευρώ, με εγκατεστημένη ισχύ περί τα 2GW.
ΠΑΥΛΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ
CEO ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ο Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας, με «διαβατήριο» την επενδυτική βαθμίδα στις καταθέσεις της, βγήκε στις αγορές την περασμένη εβδομάδα με την έκδοση ομολόγου Tier 2.
Ζητούσε 500 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές που δέχθηκε ξεπέρασαν τα 1,3 δισ. ευρώ, και η απόδοση διαμορφώθηκε στο 8%, από το 8,375% που ήταν η αρχική τιμολόγηση. Η συμμετοχή των ξένων θεσμικών ήταν μεγάλη (περισσότεροι από 100) με το 75% του ποσού της έκδοσης να διατίθεται τελικά στους ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Η ζήτηση αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην Εθνική Τράπεζα, αλλά και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Το ομόλογο αποτελεί συμπλήρωμα έναντι των απαιτήσεων MREL (δηλαδή την ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις), έχει διάρκεια 10,25 έτη με δυνατότητα ανάκλησης μετά την παρέλευση των πρώτων 5,5 ετών.
Η Εθνική είχε ήδη στο εξάμηνο 2023, δείκτη κάλυψης MREL 22,5% και μέχρι τον Ιανουάριο 2024 θα πρέπει να έχει δείκτη 22,7%. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι CET1 στο 17,3%, η ΕΤΕ έχει δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας 18,8% και δείκτη ρευστότητας LCR 254% (έναντι τυπικής απαίτησης 100%).
Πρόσφατα η Fitch αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Εθνικής Τράπεζας, ενώ η Moody’s, της έδωσε επενδυτική βαθμίδα (Baa3) για τις καταθέσεις της.
Τώρα ο Παύλος Μυλωνάς έχει μπροστά του την απεμπλοκή της ΕΤΕ από το ΤΧΣ, καθώς το 40,3% της τράπεζας βρίσκεται στα χέρια του Ταμείου. Και έχει ξεκινήσει επαφές με επενδυτές.
Η διαδικασία για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο και προβλέπεται αρχικά η διάθεση ποσοστού 20% σε επενδυτές, μέσω βιβλίου προσφορών.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΑΛΤΗΣ
CEO ALPHA BANK
Το στρατηγικό σχέδιο του Βασίλη Ψάλτη, CEO της Alpha Bank, αποδίδει καρπούς και μέσα στον Σεπτέμβριο οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Μoody’s, προχώρησαν στην αναβάθμιση της τράπεζας.
Συγκεκριμένα η Fitch αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Alpha Bank.
Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τη διαρθρωτική βελτίωση της κερδοφορίας της Alpha, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω παραγωγή οργανικών κεφαλαίων και σε ισχυρότερους κεφαλαιακούς δείκτες.
Αντικατοπτρίζει επίσης τη συνεχιζόμενη πτωτική τροχιά του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας, τη σταθερή χρηματοδότηση και τη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά χρέους για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).
Από την πλευρά της η Μoody’s αναβάθμισε την βασική αξιολόγηση της Alpha Bank σε «ba3» από «b1», με τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της καταθετικής βάσης (long-term deposit rating) να αναβαθμίζεται σε «Ba1» από «Ba2» και το senior unsecured χρέος της σε «Ba2» από «Ba3».
Επίσης η Moody’s προχώρησε και στην αναβάθμιση των προοπτικών για την Alpha Bank Romania. Σύμφωνα με τον οίκο, η αναβάθμιση του outlook έρχεται μετά την αναβάθμιση της μητρικής, Alpha Bank, η οποία βασίστηκε κατά κύριο λόγο στις διαρθρωτικές βελτιώσεις που έχουν σημειωθεί στην ελληνική οικονομία, καθώς και στις σημαντικές βελτιώσεις στα θεμελιώδη μεγέθη της τράπεζας.
Επισημαίνει ακόμη πως το «ba3» της βασικής αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (BCA) της Alpha Bank Romania αντικατοπτρίζει την ισχυρή κεφαλαιοποίησή της, τη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου των δανείων, καθώς τα προβληματικά δάνεια μειώθηκαν στο 2,6% του συνόλου των δανείων, την υγιή ρευστότητα και την περιορισμένη εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της αγοράς.
Επίσης η Alpha Bank συμπεριλήφθηκε για 7η συνεχή χρονιά η συμπερίληψη στον χρηματιστηριακό Δείκτη αειφορίας «Financial Times Stock Exchange4Good (FTSE4Good) Index Series», λαμβάνοντας κορυφαία βαθμολογία για τις συντονισμένες ενέργειές της που στοχεύουν στην αναβάθμιση της εταιρικής της διακυβέρνησης.
ΕΛΕΝΗ ΒΡΕΤΤΟΥ
CEO ATTICA BANK
Οξυδερκής, δυναμική, αποτελεσματική. Η Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να αναστρέψει την πορεία της τράπεζας, να την επαναφέρει με αξιώσεις στο banking και σε καθεστώς κερδοφορίας.
Και δικαίως κέρδισε τα εύσημα από τη Moody’s.
Πρόσφατα ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την Attica Bank σε Caa2 από Caa3 και τις καταθέσεις της σε B3 από Caa1.
Η Moody’s κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια της CEO, για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση της τράπεζας με την υλοποίηση του νέου επιχειρηματικού σχεδίου.
Σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η Ελένη Βρεττού υλοποίησε ένα «πιο μοντέρνο, ευέλικτο και αποτελεσματικό μοντέλο διαχείρισης».
Βέβαια καθοριστικής σημασίας ήταν και η επιτυχής ΑΜΚ των 473,3 εκατ. ευρω –τον περασμένο Απρίλιο- με στρατηγικό επενδυτή την Thrivest,
Η Attica Bank ολοκλήρωσε τον Σεπτέμβριο και τη συμφωνία για την πώληση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων Astir I ύψους 312 εκατ. ευρώ, που περιορίζει κατά 2 δισ. ευρώ το απόθεμα NPEs.
Η Ελένη Βρεττού συνεχίζει την προσπάθεια για περαιτέρω μείωση των προβληματικών δανείων, με στόχο να μειωθούν στην περιοχή του 35% μέχρι το τέλος του 2025, και όπως δήλωσε η ίδια: Κάναμε το πρώτο σημαντικό βήμα στην ιστορία μας με την πώληση του χαρτοφυλακίου Astir I, ενώ αναμένουμε τις εξελίξεις αναφορικά με τον νέο «Ηρακλή» προκειμένου να προχωρήσουμε στην οριστική εξυγίανση της τράπεζας.
Σχολιάζοντας δε τα οικονομικά αποτελέσματα 1ου εξαμήνου 2023 – επαναλαμβανόμενα λειτουργικά προ προβλέψεων κέρδη 4,5 εκατ ευρώ, από ζημιά 20,1 εκατ ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι και καθαρά κέρδη στα 2 εκατ ευρώ από ζημιά 29,8 εκατ ευρώ στο εξάμηνο πέρυσι- σημείωσε:
«Πετύχαμε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο λειτουργική επαναλαμβανόμενη κερδοφορία και βελτίωση στα οργανικά μεγέθη μας, ήδη σχεδόν 2 έτη νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν στο Επιχειρηματικό Σχέδιο της Τράπεζας».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΝΙΣΚΙΔΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ OPTIMA BANK
Περήφανος και συγκινημένος δηλώνει ο Γιώργος Τανισκίδης, Πρόεδρος της Optima bank, ο οποίος κατάφερε μέσα σε τέσσερα χρόνια να «κτίσει» την τράπεζα, να προχωρήσει στην αύξηση κεφαλαίου των 151 εκατ. ευρώ και από την Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, η μετοχή της διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο.
Γιώργος Τανισκίδης κατάφερε μέσα σε τέσσερα χρόνια να δώσει σάρκα και οστά σε ένα τραπεζικό Success Story. Με την Optima Bank να είναι η πρώτη τράπεζα που μπαίνει στο ΧΑ έπειτα από 17 χρόνια. Και μάλιστα πέτυχε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου για νεοεισηγμένη εταιρεία, στα τελευταία 16 χρόνια.
Η ανταπόκριση στην αύξηση από ξένους και Έλληνες επενδυτές ήταν μεγάλη. Η συνολική ζήτηση για τις προς διάθεση νέες μετοχές της Optima Bank, υπερκάλυψε κατά 3,7 φορές την προσφορά.
Σχεδόν το 99% της ζήτησης εκφράστηκε με εγγραφές ύψους 545,3 εκατ. ευρώ, που έγιναν όλες στην τιμή των 7,2 ευρώ ανά μετοχή. Η οποία είναι και η τελική τιμή διάθεσης. Εξαιρουμένων των μετοχών αξίας 51 εκατ. ευρώ που απορροφήθηκαν από τους βασικούς επενδυτές (10 εκατ. ευρώ από τη Μότορ Όιλ, 21 εκατ. ευρώ από τον Χένρι Χόλτερμαν, μέσω της Reggeborgh, 15 εκατ. ευρώ από το Fiera Capital και 5 εκατ. ευρώ από τον κεφαλαιούχο Καρίμ Χαμντούν) η ζήτηση για τις υπόλοιπες μετοχές ήταν 5,1 φορές μεγαλύτερη από την προσφορά.
Και με την αποτίμησή της να ξεκινά από τα 530,6 εκατ. ευρώ.
Ο Γιώργος Τανισκίδης, Πρόεδρος της Optima Bank από τον Ιούλιο του 2019, ξεκίνησε να «κτίζει» μεθοδικά την τράπεζα. Στους 18 μήνες η τράπεζα, εμφάνισε λειτουργική κερδοφορία και αυτό είναι ένα μοναδικό ρεκόρ στο ελληνικό banking.
Ο Γιώργος Τανισκίδης στο πλευρό του είχε τον CEO, Δημήτρη Κυπαρίσση. Και δημιούργησαν μία τράπεζα που έχει «παντρέψει» το φυσικό κατάστημα με τις ψηφιακές υπηρεσίες.Ο πελάτης στο επίκεντρο είναι η φιλοσοφία της τράπεζας, με τον δείκτη ικανοποίησης της πελατείας να αγγίζει το 88%.
Ο ίδιος ώς Πρόεδρος, αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη έχουν ανά πάσα στιγμή προσωπικό δίαυλο επικοινωνίας με τον πελάτη. Διαμορφώνοντας έτσι ένα modus vivendi, που τουλάχιστον σε ότι αφορά την επιχειρηματική κοινότητα μετράει πολύ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ CEO ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Σε αυτοκράτορα των οδικών παραχωρήσεων αναδεικνύεται ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, καθώς έδωσε το τίμημα ρεκόρ των 3,27 δισ. ευρώ για να επικρατήσει στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την Αττική Οδό.
Πρόκειται για τη «μητέρα των παραχωρήσεων» και τον πιο επικερδή οδικό άξονα, ο οποίος αναμένεται κατά μέσο όρο να συνεισφέρει 300 εκατ. ευρώ στα ταμεία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με αποτέλεσμα να έχει ενισχύσει την εισηγμένη με 7,5 δισ. ευρώ στο τέλος της διάρκειας της 25ετούς παραχώρησης.
Με την προσθήκη της Αττικής Οδού, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα καταστεί ο κυρίαρχος των αυτοκινητόδρομων στη χώρα μας, ενώ θα πρωταγωνιστήσει και σε παρόμοιους διαγωνισμούς στην Ευρώπη. Να σημειωθεί ότι με την Αττική Οδό η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένεται να διαχειρίζεται έως τα τέλη του 2024 αυτοκινητόδρομους μήκους 1600 χλμ συνολικής αξίας 7,6 δισ. Ευρώ.
Η στροφή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στους οδικούς άξονες, τους οποίους διαχειρίζεται μόνη της στην πλειοψηφία τους (Κεντρική Οδός, Νέα Οδός, Εγνατία Οδός και Αττική Οδός) με μόνη εξαίρεση την Ολυμπία Οδό, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα ταμεία της με σταθερές χρηματοδοτικές ροές σε βάθος δεκαετιών.
Εκτός όμως από την επικράτηση στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δείχνει για ακόμη μία φορά την πρωτοκαθεδρία της στο σύνολο της δραστηριότητας της με το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο μεταξύ των Big 4, καθώς αυτό ανέρχεται πλέον σε τουλάχιστον 5,5 εκατ. Ευρώ.
Μάλιστα η εισηγμένη αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω στο άμεσο μέλλον με τα έργα για το Καζίνο στο Ελληνικό και την εκκίνηση των έργων στο Χερσόνησος-Νεάπολη του ΒΟΑΚ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ
O έμπειρος και αεικίνητος εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου, που έκλεισε φέτος τα 70 του χρόνια και έχει στόλο με πάνω από 100 πλοία, παραμένει ένας ισχυρός παίκτης της ναυτιλιακής αγοράς, όπως απέδειξε πρόσφατα.
Με ένα οργανωμένο σχέδιο επιχειρεί να καρπωθεί τις «κρυμμένες» υπεραξίες που ανακάλυψε σε δύο εκ των τριών εισηγμένων ναυτιλιακών εταιρειών της οικογένειας Παληού, ξαφνιάζοντας την αγορά.
Με σταδιακές εξαγορές που ξεκίνησε αθόρυβα τον Αύγουστο, απέκτησε ποσοστά 9,5% και 10,7% στις εταιρείες Performance Shipping, συμφερόντων της Αλίκης Παληού, και OceanPal με επικεφαλής την αδελφή της, Σεμίραμις Παληού.
Μάλιστα στην πρώτη περίπτωση άσκησε δριμεία κριτική στην διοίκηση της εταιρείας (η Αλίκη Παληού είναι πρόεδρος και ο σύζυγος της, Ανδρέας Μιχαλόπουλος, CEO) για τις πρακτικές διαχείρισης της και ζήτησε την παραίτηση τεσσάρων μελών του Δ.Σ. και την τοποθέτηση ανεξάρτητου μέλους που προτείνει ο ίδιος, ξεκινώντας ουσιαστικά πόλεμο μαζί της.
Μέχρι στιγμής καταγράφει σημαντικά κέρδη από την επένδυση του στις δύο εταιρείες, λόγω της σημαντικής αύξησης των τιμών των μετοχών τους.
Ωστόσο, δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του για τον τελικό του στόχο.
Όποιος και αν είναι αυτός, έχοντας μεγάλη εμπειρία στις εισηγμένες ναυτιλιακές, αυτοπεποίθηση και προσήλωση, ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του και είναι αποφασισμένος να τον πετύχει.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ
Ο Στέφανος Κασσελάκης απέδειξε ότι, αν έχεις έμφυτο επικοινωνιακό χάρισμα, τότε όλα γίνονται. Ακόμη και το να εκλεγείς από το πουθενά πρόεδρος κόμματος. Τον έφερε ο Αλέξης Τσίπρας και τον έβαλε σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Χωρίς να έχει κανένα «ένσημο» στους αγώνες της Αριστεράς, κατάφερε μέσα σε 15 μέρες -από τις 2 Σεπτεμβρίου που κατέθεσε επίσημα την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τις 17 που έγινε ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών- να εξοβελίσει προβεβλημένα στελέχη του κόμματος από την εσωκομματική εκλογική διαδικασία και να λάβει την πρωτιά. Μάλιστα δεν κατάφερε απλά να τους νικήσει, αλλά να εξασφαλίσει και τη στήριξή τους στον δεύτερο γύρο των εκλογών, όπως συνέβη με τον Νίκο Παππά.
Τίποτα από όλα αυτά δεν θα συνέβαινε, εάν δεν είχε έμφυτο επικοινωνιακό χάρισμα, το οποίο του επιτρέπει να σπάει ταμπού της ελληνικής κοινωνίας, όπως η παρουσία του με τον σύντροφό του, Tyler, στο πλευρό του ή το να ευχαριστεί ακόμη και τη σκυλίτσα του, Farlie, για την εκλογική του νίκη.
Τα τηλεοπτικά κανάλια είναι διαρκώς πίσω του, έχει έναν μοναδικό τρόπο να πλασάρεται και να συστήνεται μόνος του σε αγνώστους κι όλα αυτά χωρίς ως τώρα να έχει πει μία βαθιά πολιτική κουβέντα.
Ο Σεπτέμβριος αποδείχτηκε ένας «χρυσός» μήνας για τον Στέφανο Κασσελάκη, ένας πολύ τυχερός μήνας, αφού, όπως αποδείχτηκε, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ του συγχώρησαν τις γκάφες που έκανε για το κρατίδιο στα Κατεχόμενα αλλά και τις ευθείες απειλές που εκτόξευσε σε βάρος δημοσιογράφων και δικαστών.
Ωστόσο είναι άγνωστο εάν θα αποδειχτεί εξίσου τυχερός μήνας για εκείνον και ο Οκτώβριος κι αν θα μπορέσει να δώσει κάτι από τη δυναμική του στους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ για τις Περιφέρειες και τους μεγάλους Δήμους της χώρας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΘΙΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ CEO ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ
Όταν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συμμετέχει ως μέλος ένας επιχειρηματίας που κατά το παρελθόν η εταιρεία του χρεοκόπησε, και μόνο και μόνο για λόγους που σχετίζονται με την… βασκανία θα πρέπει να είσαι προσεκτικός.
Από τα 12 μέλη του Δ.Σ. της Μαθιός Πυρίμαχα, τα επτά έχουν το επίθετο… «Μαθιός»! Και ένα από τα 12 μέλη του είναι ο κ. Γιάννης Στρούτσης, της άλλοτε εισηγμένης «Ηλεκτρονική Αθηνών», με το ευδιάκριτο ticker πριν από μερικά χρόνια «ΗΛΕΑΘ».
Τα αποτελέσματα εξαμήνου της εισηγμένης ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Φταίει η ελληνική οικονομία, φταίνε τα επιτόκια, φταίει ο πληθωρισμός, φταίει και ο… Χατζηπετρής.
Η Μαθιός Πυρίμαχα για να δικαιολογήσει την καθίζηση στα οικονομικά της μεγέθη γράφει ότι «η ισχυρή ανάπτυξη μετά την πανδημία που έχει παρατηρηθεί στην ελληνική οικονομία θα μειώσει», λέει, «σύντομα ρυθμούς, οδηγώντας την οικονομία σε στασιμότητα το 2023»!
Και όχι μόνο, προβλέποντας «κοράκια» πάνω από την ελληνική οικονομία, γράφει ότι «η ιδιωτική κατανάλωση θα πληγεί σοβαρά από την ενεργειακή κρίση και την εκτίναξη των ρυθμών πληθωρισμού (3,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και 5,2% στην Ευρώπη…) […] Ωστόσο, σε πραγματικούς όρους, θα εξακολουθεί να είναι πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα».
Προφανώς και τα παραπάνω αποτελούν πρόλογο για να δικαιολογηθεί το… Βατερλό στα οικονομικά στοιχεία, όπου έχουμε και λέμε:
Βουτιά 11,2 στα κύκλο εργασιών στο ά 6μηνο σε 6,7 εκατ. ευρώ. Το μικτό κέρδος μειώθηκε σε 2,54 εκατ. από 2,72 εκατ., ενώ οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 181 χιλιάδες ευρώ ή 6,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Η αύξηση των επιτοκίων στοιχίζει στην εταιρεία αφού το χρηματοοικονομικό κόστος αυξήθηκε κατά 127 χιλιάδες ευρώ σε σχέση με πέρσι, ενώ στην τελική γραμμή εμφάνισε ζημιές 785 χιλιάδες ευρώ έναντι κερδών 113 χιλιάδων ευρώ. Αύξηση δε και στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις κατά 286 χιλιάδες ευρώ.
Η εταιρεία μάλλον τα έχει βρει δύσκολα και γι’ αυτό το λόγο εκτιμά ότι έρχονται μαύρες μέρες για την ελληνική οικονομία. Διότι ξεκίνησε τη χρονιά που διανύουμε με 1,4 εκατ. ευρώ στο ταμείο της και έχει μειωθεί στις 821 χιλιάδες ευρώ.
Από την άλλη προκαλεί αίσθηση η αναφορά της στην οικονομική έκθεση για «τα άλλα έσοδα του ομίλου».
Διαβάζοντας προσεκτικά την οικονομική έκθεση διαπιστώνει κανείς ότι αυτά «τα άλλα έσοδα» του ομίλου και της εταιρείας μειώθηκαν κατά 588 χιλιάδες ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022.
Ποια ήταν αυτά «τα άλλα έσοδα»; Προέρχονταν, όπως διαβάζουμε επακριβώς, από επιδοτήσεις κεφαλαίων και τόκων υφιστάμενων δανείων πληγέντων από τον Covid-19 και επιχορηγούμενων προγραμμάτων. Με άλλα λόγια τόση χολή στις προβλέψεις, θα μπορούσε να διερωτηθεί κάποιος επενδυτής, επειδή κόπηκαν οι επιχορηγήσεις της πανδημίας;
ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ CEO ΕΛΤΟΝ
Τα διεθνή λογιστικά πρότυπα έχουν αλλάξει πάνω από μία δεκαετία. Οι οικονομικές εφημερίδες έχουν κλείσει, σχεδόν όλες, το διαδίκτυο έχει μπει στο ζωή μας, αλλά και οι απαιτήσεις για διαφάνεια στην αγορά μεγάλες.
Ο κ. Νέστορας Παπαθανασίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Έλτον Χημικά, το γνωρίζει. Στην παράγραφο 2 των οικονομικών καταστάσεων εξαμήνου ο ορκωτός υποχρεώνει την εισηγμένη να επαναδιατυπώσει τα αποτελέσματα του περσινού εξαμήνου για τη θυγατρική της στην Τουρκία.
Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι η τουρκική οικονομία χαρακτηρίστηκε ως υπερπληθωριστική από τον Ιούνιο του 2022. Ως αποτέλεσμα, το ΔΛΠ (διεθνές λογιστικό πρότυπο) 29 “Χρηματοοικονομική Αναφορά σε Υπερπληθωριστικές Οικονομίες” έχει εφαρμοστεί στη θυγατρική του Ομίλου “ELTON KİMYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş.”, της οποίας το λειτουργικό νόμισμα είναι η τουρκική λίρα και συντάσσει τις οικονομικές της καταστάσεις με βάση την αρχή του ιστορικού κόστους. Το ΔΛΠ 29 απαιτεί να αναφέρονται τα αποτελέσματα της λειτουργίας του Ομίλου στην Τουρκία, σαν να ήταν υπερπληθωριστικά την 1η Ιανουαρίου 2022.
Από την εφαρμογή του ΔΛΠ 29 επηρεάστηκαν τα στοιχεία των Οικονομικών Καταστάσεων του Ομίλου της περιόδου 01/01 – 30/06/2022.
Συνέπεια των παραπάνω ήταν τα καθαρά κέρδη του περσινού α’ 6μήνου να επηρεαστούν δυσμενώς.
Η εταιρεία είχε δημοσιεύσει 7,6 εκατ. ευρώ κέρδη και τελικά με βάση το ΔΛΠ 29 τα αποτελέσματα ήταν 4,7 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη!
Δηλαδή, λιγότερα κέρδη κατά 2,8 εκατ. ευρώ! Και φέτος, λόγω αύξησης των επιτοκίων τα αποτελέσματα έχουν επιβαρυνθεί περαιτέρω και από 4,7 εκατ. ευρώ κέρδη, αυτά διαμορφώθηκαν σε 1,5 εκατ. ευρώ.
Οι αλλαγές πέρασαν και η μετοχή… έπεσε!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ KAI CEO EPSILON NET
Μπορεί να έβγαλε κέρδη στο εξάμηνο, ωστόσο η Epsilon Net του βορειοελλαδίτη επιχειρηματία Γιάννη Μίχου ήταν από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές τον μήνα που πέρασε, μετά το… απρόσεκτο λογιστικό λάθος με τα stock options.
Λάθος το οποίο προκάλεσε εντύπωση, καθώς είναι να αναρωτιέται κανείς πως γίνεται μια εταιρεία του μεγέθους της Epsilon Net, με κεφαλαιοποίηση πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ, να υποπέσει σε τέτοιο σφάλμα, που κόστισε σχεδόν 8 εκατ. ευρώ.
Το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου, η Epsilon Net, μετά από σχετική επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έβγαλε ανακοίνωση ότι ανακάλυψε λάθος με τα stock options κατά τη 30/6/2022 και 31/12/2022.
Η επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς απεστάλη στις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ την αμέσως επόμενη ημέρα, στις 15/9, υπήρξε μία ασυνήθιστη συναλλακτική δραστηριότητα για τα δεδομένα της μετοχής. Η μετοχή έκλεισε στο +5,26%, στο ιστορικό υψηλό των 12 ευρώ και με αξία συναλλαγών 7,1 εκατ. ευρώ.
Η ανακοίνωση αυτή δημιούργησε αυτομάτως ένα κύμα δυσπιστίας των μετόχων απέναντι στην εταιρεία, η οποία άνοιξε την επομένη στο -30%, πριν κλείσει στο -16%.
Το τριήμερο που ακολούθησε της 20ης Σεπτεμβρίου, η μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, βούλιαξε σχεδόν 30%, με την κεφαλαιοποίησή της να απομειώνεται κατά 176,6 εκατ. ευρώ.
Ο ίδιος ο κ. Μίχος, μιλώντας στο mononews, τόνισε ότι πρόκειται για ένα τραγικό λάθος, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να… πείσει τους μετόχους, με τη μετοχή να επανέρχεται σε θετικό έδαφος μετά τα ισχυρά αποτελέσματα που εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Επίσης είπε ότι δεν μπορεί να καταλάβει πως έγινε αυτό το λάθος, όταν τα οικονομικά αποτελέσματα έχουν ελεγχθεί και ελέγχονται κατ’ επανάληψη από τους Ορκωτούς Ελεγκτές αλλά και ακόμα από την Εθνική Τράπεζα, η οποία ως γνωστόν ελέγχει το 7,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής.
ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ
Η Έφη Αχτσιόγλου ήταν – για λίγο – το αδιαφιλονίκητο φαβορί απέναντι σε εσωκομματικούς αντιπάλους, οι οποίοι δεν είχαν καμία αναφορά στην κοινωνία και η επιρροή τους τελείωνε στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο από την πρώτη εμφάνισή της στο Ωδείο Αθηνών, όπου ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, ουσιαστικά ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για εκείνη και άρχισε να χάνει έδαφος.
Εκφώνησε έναν λόγο παλιακό και τετριμμένο, που έμοιαζε με συρραφή χιλιοειπωμένων θέσεων και απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ και δεν κόμισε απολύτως τίποτα καινούριο. Σε κάθε περίπτωση, δε, δεν υπηρετούσε αυτό που η ίδια ήθελε να περάσει στον κόσμο, ως μία νέα, σύγχρονη γυναίκα και μητέρα, έτοιμη να αναλάβει νέο ηγετικό ρόλο.
Η Έφη Αχτσιόγλου φαινόταν ότι θα έκανε «περίπατο» στις εσωκομματικές εκλογές για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος, «λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο».
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν κατάφερε να σύρει σε έναν πολιτικό διάλογο τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά ουσιαστικά παρακολουθούσε αμήχανα τις επικοινωνιακές «βόμβες» του αντιπάλου της, για να βρεθεί στο τέλος να απολογείται μέχρι και για τα περί υπονόμευσης του Αλέξη Τσίπρα την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα της να χαιρετά με υψωμένη την αριστερή γροθιά το βράδυ της εκλογικής της ήττας της έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου, μάλλον εξηγεί εν πολλοίς και τους λόγους της ήττας της. Στα μάτια των ψηφοφόρων εξέφραζε το παλιό, το φθαρμένο, αυτό που συγκρούεται με το νέο, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ο Στέφανος Κασσελάκης.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ
ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που είναι η πολυπληθέστερη ever, έκρυβε πολλές εκπλήξεις.
Τρανταχτά ονόματα όπως οι Θεοδωρικάκος, Πλεύρης έμειναν εκτός. Άλλοι μετακινήθηκαν, όπως ο Χρήστος Σταϊκούρας ή ο Νίκος Δένδιας, που για πολλούς θεωρείται και ο πιθανότερος διάδοχος του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΝΔ, όταν ανοίξει θέμα διαδοχής.
Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα των αλλαγών, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ήταν από τους ευνοημένους, καθώς από την θέση του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών βρέθηκε να κρατά τα σκήπτρα της ελληνικής ναυτιλίας στην Ακτή Βασιλειάδη.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης βρισκόταν σε γνώριμα λημέρια, καθώς είχε διατελέσει Υπουργός Ναυτιλίας και στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.
Με δεδομένη την εύνοια Μητσοτάκη στο πρόσωπό του, θα ήταν από τους τελευταίους που θα έφευγαν σε έναν πιθανό ανασχηματισμό. Όμως, «όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος».
Η δήλωση – γλωσσικό ατόπημα – που έκανε για τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη στο Blue Horizon, με την οποία εξίσωνε, ούτε λίγο ούτε πολύ, τους θύτες με το θύμα, έφερε την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, την ώρα που ήταν, ήδη, πιεσμένη από τις αστοχίες στη διαχείριση των πυρκαγιών σε Ρόδο και Έβρο.
Και δεν ήταν μόνο αυτό. Έκανε δυο ημέρες να καταλάβει το λάθος του και να ανασκευάσει.
Ανεξάρτητα από όλα αυτά, και πέρα από τα λάθη του Βαρβιτσιώτη junior με τις δηλώσεις του, υπήρχε και ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα για την απομάκρυνσή του από του Υπουργείο.
Τη μοιραία νύχτα, που ο Αντώνης έχασε τη ζωή του πέφτοντας από τον καταπέλτη του Blue Horizon, δεν υπήρχε στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας ούτε ένας λιμενικός. Αυτό φάνηκε από όλα τα βίντεο, που βγήκαν στη δημοσιότητα. Και για αυτό κάποιος έχει την πολιτική ευθύνη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση