ΠΑΥΛΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ
CEO ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Από την πρώτη στιγμή που κινήθηκαν οι διαδικασίες για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την ΕΤΕ, ο Παύλος Μυλωνάς ανέλαβε δράση.
Ο τεχνοκράτης CEO της Εθνικής μαζί με την ομάδα του –τον Βασίλη Καραμούζη, επικεφαλής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής και τον CFO Χρίστο Χριστοδούλου– ξεκίνησε τις επαφές και την ενημέρωση των διεθνών επενδυτών.
Τα αποτελέσματα του placement για τη διάθεση του 22% (από το 40,4%) των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που κατείχε το ΤΧΣ, ήταν εντυπωσιακά, καθώς το διεθνές «βιβλίο» συγκέντρωσε προσφορές ύψους 8,1 δις ευρώ, ενώ πάνω από 2 φορές καλύφθηκε η ελληνική προσφορά με εγγραφές της τάξης των 450 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι προσφορές ξεπέρασαν τα 8,5 δις ευρώ, με την τιμή διάθεσης στα 5,30 ευρώ/ μετοχή.
Το τίμημα ανήλθε σε 1,067 δισ. ευρώ και ήταν η μεγαλύτερη συναλλαγή ιδιωτικοποίησης τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση από το 2017.
Η αφρόκρεμα των μεγάλων οίκων έσπευσε να λάβει θέσεις στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας. Και πλέον μέτοχοι της τράπεζας είναι οι Fidelity, Blackrock, Capital, Norgest (Νορβηγίας), Lazard, Allianz, GIC (Σιγκαπούρης), Robecco (Ολλανδίας), RWC (HΠΑ) και Wellington. Εκτός όμως από τους διεθνείς επενδυτές, θέσεις έλαβαν και ισχυρά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν και Family offices.
Το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών αποτυπώθηκε ευθύς εξαρχής καθώς το ζητούμενο ποσό που ήταν 1 εκατ. ευρώ συγκεντρώθηκε μέσα στα 10 πρώτα λεπτά που άνοιξε το βιβλίο προσφορών.
Η διεθνής επενδυτική κοινότητα έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Εθνική Τράπεζα, η οποία εμφάνισε καθαρά κέρδη 791 εκατ ευρώ στο 9μηνο και στοχεύει σε κέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως την περίοδο 2023-2025, με πρόβλεψη για κέρδη ανά μετοχή (EPS) άνω των 1,10 ευρώ, από 0,93 ευρώ που ήταν στο εννεάμηνο του 2023.
Και ακόμα διαχειρίστηκε το απόθεμα των προβληματικών δανείων, χωρίς να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου και η μοναδική ελληνική που δεν προχώρησε σε απόσχιση τραπεζικών δραστηριοτήτων (hive-down), έχει δείκτη NPE 3,6%, τον χαμηλότερο μεταξύ των συστημικών τραπεζών, και από τους χαμηλότερους μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Παύλος Μυλωνάς για το placement, «η αγορά έδειξε εμπιστοσύνη στη χώρα, στην οικονομία, στο τραπεζικό σύστημα, αντανακλώντας την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει…».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΑΛΤΗΣ
CEO ALPHA BANK
Ο Βασίλης Ψάλτης είναι ο τραπεζίτης που έφερε ένα ευρωπαϊκό τραπεζικό όμιλο στην Ελλάδα. Η UniCredit είναι μέτοχος της Alpha Bank καθώς απέκτησε το ποσοστό -9%- που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην τράπεζα.
Και αυτή η είσοδος της UniCredit είναι η πρώτη επένδυση μεγάλου ευρωπαϊκού τραπεζικού ομίλου σε ελληνική τράπεζα μετά από 17 χρόνια, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην κανονικότητα.
Στα μέσα Νοεμβρίου το 9% της Alpha Bank, πέρασε στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, στην τιμή του 1,39 ευρώ ανά μετοχή, που σημαίνει ότι το ΤΧΣ εισέπραξε από την πώληση του ποοστού του 293,4 εκατ ευρώ.
Για ιστορικό σταθμό στη μακρά πορεία της Alpha Bank, έκανε λόγο ο Βασίλης Ψάλτης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «η ιστορικά ιδιωτική τράπεζα και αυτή με τη μεγαλύτερη μετοχική βάση, καθίσταται και πάλι 100% ιδιωτική, και μάλιστα με την είσοδο ενός στρατηγικού επενδυτή πρώτης γραμμής».
Και σημείωσε πως: δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης και δημιουργίας αξίας για την Τράπεζά μας, αλλά, κυρίως, θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της χώρας μας».
Η είσοδος της UniCredit στην ελληνική τράπεζα, αποτελεί το επιστέγασμα της πολύχρονης και επίπονης προσπάθειας για την εξυγίανση και τον μετασχηματισμό της Alpha Bank, αλλά και της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας.
Και λειτουργεί ως καταλύτης ανάπτυξης για την Alpha Bank, καθώς η δυναμική και η υψηλή εξειδίκευση του ιταλικού Ομίλου, σε συνδυασμό με την στήριξη των μακροπρόθεσμων θεσμικών επενδυτών που έχουν ήδη επενδύσει στις προοπτικές της Τράπεζας, βελτιώνει θεαματικά τις δυνατότητες περαιτέρω δημιουργίας αξίας για τους Μετόχους, τους πελάτες, και για την ελληνική οικονομία.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία των δύο Ομίλων, που ανακοινώθηκε στις 23 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη συγχώνευση των θυγατρικών των δύο Ομίλων στη Ρουμανία, όπου το νέο σχήμα θα αποτελεί την 3η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα, με την Alpha Bank να διατηρεί το 9,9% σε αυτό και να λαμβάνει χρηματικό τίμημα ύψους 300 εκατ. ευρώ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΗΣ
CEO OPTIMA BANK
Η Optima bank κέρδισε τις εντυπώσεις στο Λονδίνο στο συνέδριο της Morgan Stanley, κέρδισε και την διάκριση της «καλύτερης τράπεζας στην Ελλάδα το 2023»
Στο Λονδίνο ο CEO της τράπεζας Δημήτρης Κυπαρίσσης πραγματοποίησε περί τις 10 συναντήσεις με επενδυτές. Και αυτή η επιτυχημένη παρουσία της Optima αποτυπώθηκε και στην τιμή της μετοχής της, η οποία κινήθηκε ανοδικά στα 7,8 ευρώ.
Όπως είναι γνωστό η Optima bank ολοκλήρωσε τη αύξηση των 151 εκατ. ευρώ (στα 7,2 ευρώ/μετοχή) στο τέλος Σεπτεμβρίου και η μετοχή της διαπραγματεύεται στο ταμπλό εδώ και δύο μήνες.
Προ ημερών η Optima bank ανακηρύχθηκε «Καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα για το 2023», από τους Financial Times και τον διεθνή διαγωνισμό βραβείων του The Banker.
Η διάκριση από το περιοδικό The Banker, αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της διαφορετικής φιλοσοφίας της Optima bank, που τοποθετεί τον πελάτη στο επίκεντρο και θέτει ως στόχο την παροχή της βέλτιστης τραπεζικής εμπειρίας.
«Η βράβευση αυτή αποτελεί αναγνώριση ότι η διαφορετική φιλοσοφία μας, μας έχει ήδη κατατάξει ως τράπεζα αναφοράς στην ελληνική αγορά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κυπαρίσσης και συμπλήρωσε πως «με τη διάκριση αυτή ολοκληρώνεται μία εντυπωσιακή για εμάς χρονιά, ύστερα από την εισαγωγή μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου».
Τα κέρδη της Optima bank ανήλθαν στα 73,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 175% (σε σχέση το ίδιο διάστημα πέρυσι), ενώ σε επίπεδο 3ου τριμήνου η κερδοφορία ανήλθε στα 29,7 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη του τριμήνου αντιστοιχούν σε 24,9% απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoTE), ποσοστό που αποτελεί, με διαφορά, το υψηλότερο στην Ελλάδα και από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΤΖΑΛΗΣ
CEO AVAX
Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και της AVAX, καθώς η εταιρεία, παρά το γεγονός ότι έχει λάβει πριμ έγκαιρης υλοποίησης 57,7 εκατ. ευρώ, συνεχίζει να πιέζει για αποζημιώσεις λόγω των καθυστερήσεων.
Η στάση αυτή έχει κάνει τον υφυπουργό Υποδομών, Νίκο Ταχιάο, να αναφέρεται διαρκώς στους μεγάλους κατασκευαστές που έχουν πάρει το πριμ που έδινε ο περσινός νόμος προκειμένου να μην κολλήσουν τα μεγάλα δημόσια έργα.
Μπορεί να μην κατονομάζει εταιρείες, αλλά τα ποσά και τα έργα στα οποία αναφέρεται «φωτογραφίζουν» κατά κύριο λόγο την εταιρεία με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Μιτζάλη, ο οποίος, εκτός από τη γκρίνια για την έλλειψη προσωπικού, έχει βρει και έναν ακόμα λόγο να παραπονιέται.
Το υπουργείο φαίνεται πως δεν υποκύπτει, ενώ ο υφυπουργός έχοντας σημαντική εμπειρία από τα έργα του Μετρό όταν ήταν επικεφαλής της Αττικό Μετρό κατανοεί πλήρως τον τρόπο σκέψης των μεγάλων κατασκευαστών και το πως λειτουργεί η «φάμπρικα» των αποζημιώσεων.
Στην περίπτωση, μάλιστα, της AVAX, ο Νίκος Ταχιάος έχει διασταυρώσει για ακόμα μία φορά το ξίφος του με τον Κωνσταντίνο Μιτζάλη για την επέκταση της Γραμμής 3 στον Πειραιά, στην οποία υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις.
Με αυτή του τη στάση ο Όμιλος ΑΒΑΞ, φαίνεται ότι επιβεβαιώνει το ρητό ότι για τα δημόσια έργα «μεγαλύτερη δουλειά έχουν τα νομικά γραφεία παρά τα εργοτάξια» που ακούγεται αρκετά χρόνια.
Επιπλέον, εάν ο ΑΒΑΞ συνεχίσει με αυτό τον τρόπο επικαλούμενος τις καθυστερήσεις λόγω Εξαρχείων και Πάρκου Ριζάρη, αλλά και των καθυστερήσεων της ΕΡΕΤΒΟ, φαίνεται ότι το υπουργείο δε θα έχει άλλο τρόπο και θα χρειαστεί να λάβει σοβαρά αντίμετρα.
Αυτά εκτός από την αφαίρεση του πριμ της έγκαιρης υλοποίησης, θα είναι και η προσφυγή σε διαιτησία. Πρόκειται για μία διαδικασία που δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη τόσο για το υπουργείο όσο και για την ΑΒΑΞ, αλλά αποτελεί την έσχατη λύση προκειμένου να μη χαθεί ακόμα περισσότερο δημόσιο χρήμα και, κυρίως, χρόνος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση