ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου ο Χρήστος Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς, χτύπησε το καμπανάκι της έναρξης της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το εξαιρετικά επιτυχημένο placement του 27% της τράπεζας που κατείχε το ΤΧΣ.
Με τις προσφορές να διαμορφώνονται κοντά στα 11 δισ. ευρώ και με premium στην τιμή διάθεσης των μετοχών στα 4 ευρώ, η υπερκάλυψη κατά 8 φορές του placement της Τράπεζας Πειραιώς ήταν εντυπωσιακή, καθώς η διάθεση του 27% των μετοχών από το ΤΧΣ έσπασε τα κοντέρ.
Μάλιστα, η ζήτηση για τις μετοχές της Πειραιώς προήλθε κυρίως από σοβαρούς και μακροπρόθεσμους επενδυτές. Σχεδόν οι 9 στους 10 (το 88%) είναι αποκλειστικά μακροπρόθεσμοι επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο 12% της διεθνούς συμμετοχής στο placement της Πειραιώς καλύφθηκε από hedge funds.
«Η Πειραιώς κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον κι έχει στόχο να είναι η καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα και να πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη, στηρίζοντας, ταυτόχρονα, και την κοινωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Μεγάλου εκείνη τη μέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αμέσως μετά την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.
Και συμπλήρωσε:
Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να υλοποιήσουμε το business plan 2024-2026, αυτός είναι ο στρατηγικός μας στόχος τώρα.
Ο ίδιος απέδωσε την μεγάλη επιτυχία του placement στο γεγονός ότι «υλοποιούμε ότι υποσχόμαστε. Το υλοποιούμε νωρίτερα και υπερβαίνοντας τον αρχικό στόχο. Αυτό μας το αναγνώρισαν οι επενδυτές, διότι ξέρουν ότι μπορούν να μας εμπιστευθούν».
Τώρα ο Χρήστος Μεγάλου και η ομάδα του «τρέχουν» -με στόχο να ξεπεράσουν τις προβλέψεις τους- το νέο τριετές επιχειρηματικό σχέδιο 2024-2025, που προβλέπει κέρδη (bottom line) 1 δισ. ευρώ το χρόνο, πιστωτική επέκταση 5% με 6% το χρόνο, ακόμα μεγαλύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων, και διανομή μερίσματος στους μετόχους της τράπεζας.
Η Πειραιώς τα τελευταία χρόνια κατάφερε να περιορίσει το τεράστιο απόθεμα των «κόκκινων» δανείων της από τα 35 δισ. ευρώ, στο 1,5 δισ. ευρώ, με στόχο να υποχωρήσουν στο 1 δισ. ευρώ.
Στόχος είναι να διανείμει μέρισμα το 10% των κερδών του 2023, ποσοστό που σύμφωνα με τον Χρήστο Μεγάλου θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια σε συνεννόηση με τον επόπτη.
Να σημειωθεί ότι πέρυσι η Πειραιώς είχε καθαρή πιστωτική επέκταση 1,7 δισ. ευρώ -την υψηλότερη στην ελληνική αγορά-, με τις συνολικές χρηματοδοτήσεις προς τον επιχειρηματικό τομέα να ανέρχονται το 2023 σε 9,5 δισ. ευρώ.
Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Πειραιώς έχει υπογράψει συνολικά συμφωνίες 1 δισ. ευρώ, προσφέροντας χαμηλότοκα δάνεια σε 440 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 220 είναι μικρομεσαίες.
ΔΟΜΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Τα φώτα της «θετικής» δημοσιότητας -και δικαίως- έχει συγκεντρώσει επάνω της, για άλλη μια φορά, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Ο προφανής λόγος που συγκαταλέγεται στη λίστα των winners έχει να κάνει με την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου, διαμορφώνοντας το ύψους του στα 830 ευρώ μεικτά ήτοι 715 ευρώ καθαρά. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υιοθέτησε πλήρως την τεκμηριωμένη πρόταση της υπουργού Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο στις 29 Μαρτίου, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των κατώτατων αμοιβών για 560.000 εργαζόμενους.
Μάλιστα η στήριξη στο πρόσωπό και στο μέχρι στιγμής έργο της κας Μιχαηλίδου ήρθε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό την πρώτη κιόλας ημέρα ενεργοποίησης της αύξησης των κατώτατων απολαβών, την 1η Απριλίου, με την κοινή τους επίσκεψη σε μία από τις μακροβιότερες βιομηχανίες μπαχαρικών της χώρας, στην οποία χρησιμοποιείται ήδη η ψηφιακή κάρτα εργασίας για την καταγραφή του ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων.
Η υποχρεωτική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις που υπάγονται στους κλάδους της βιομηχανίας και λιανεμπορίου θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου.
Μέχρι την καταληκτική ημερομηνία δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα, αλλά οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο ώστε να προβούν στην εφαρμογή των συστημάτων για την υιοθέτηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Σημειώνεται ότι και στους δυο αυτούς κλάδους απασχολούνται περίπου 600.000 εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, η πρόοδος της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους κλάδους που εφαρμόζεται κρίνεται πολύ σημαντική, καθώς όπως εξηγεί περισσότεροι από 3.500 εργαζόμενοι από 250 επιχειρήσεις έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους επειδή εντοπίστηκαν από τον ηλεκτρονικό έλεγχο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.
ΕΛΕΝΗ ΒΡΕΤΤΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΣΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ATTICA BANK
Μέσα σε 16 μήνες, η Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank, πέτυχε να επαναφέρει την τράπεζα -που για πολλούς ήταν ξεγραμμένη- στην κερδοφορία.
Το 2023 η Attica Bank εμφάνισε, μετά από χρόνια ζημιογόνων χρήσεων, καθαρά κέρδη για το σύνολο του έτους 27, 6 εκατ. ευρώ, από ζημιές 386,6 εκατ. ευρώ το 2022.
Πέτυχε επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (προ προβλέψεων) 21,9 εκατ. ευρώ και η καθαρή πιστωτική επέκταση έφτασε τα 324 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε μερίδιο αγοράς 7,7%.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Ελένη Βρεττού: Το 2023 η Attica Bank άλλαξε σελίδα. Τη χρονιά αυτή, καταφέραμε να βελτιώσουμε όλες τις λειτουργικές γραμμές των οργανικών μεγεθών μας και να εδραιώσουμε την επιστροφή της τράπεζας σε επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία καταδεικνύοντας πλέον τη δυνατότητα της Τράπεζας να δημιουργεί οργανικά κεφάλαιο. Η υλοποίηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου και η αφοσίωση όλων των ανθρώπων μας στο στόχο της εξυγίανσης και ανάπτυξης της τράπεζας μάς επέτρεψε να παρουσιάσουμε μια πρωτόγνωρη δυναμική στον τραπεζικό χώρο ειδικά σε σχέση με την προηγούμενη θέση της Attica Bank.
Η τράπεζα δημιουργεί πλέον οργανικό κεφάλαιο και παράλληλα με την ισχυρή ρευστότητα που διαθέτει, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, μπορεί να χρηματοδοτεί ακόμη πιο αποτελεσματικά ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Η Ελένη Βρεττού με στρατηγικό σχέδιο και στόχευση πέτυχε να βγάλει την τράπεζα από το αδιέξοδο δεκαετιών και να βάλει τις βάσεις για τον ουσιαστικό μετασχηματισμό της σε μία δυναμική τράπεζα.
Τώρα η Ελένη Βρεττού έχει μπροστά της την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα που θα οδηγήσει στην δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα, που προτεραιότητα θα έχει τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά θα κινητοποιήσει και δυνάμεις στον τραπεζικό κλάδο σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του ανταγωνισμού.
ΝΙΚΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Το αντάρτικο τριών Δήμων και το πάγωμα της έκδοσης οικοδομικών αδειών έχει προκαλέσει η στάση του Υπουργείου Υποδομών και, πιο συγκεκριμένα, του αρμόδιου υφυπουργού Νίκου Ταγαρά, με την επιμονή του για τη διατήρηση του μπόνους στα ύψη των κτηρίων που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός.
Η διαμάχη του υφυπουργού με τους Δημάρχους Αλίμου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και, προσφάτως, Παπάγου-Χολαργού συνεχίζει να μαίνεται με αμείωτη ένταση και ανταλλαγή ανακοινώσεων τόσο από το υπουργείο περιβάλλοντος όσο και από τους Δήμους και την Κεντρική Ένωση που τους εκπροσωπεί (ΚΕΔΕ).
Τα «θερμά» επεισόδια ξεκίνησαν όταν το υπουργείο Περιβάλλοντος προέτρεψε, μέσω ανακοίνωσής του, τους πολίτες να κινούνται νομικά κατά των Δήμων που παγώνουν τις πολεοδομικές άδειες, τονίζοντας ότι ο μόνος αρμόδιος για την αναστολή των αδειών είναι το υπουργείο.
Η ανακοίνωση αυτή φαίνεται πως εξόργισε τους Δημάρχους που είναι ενάντιοι στην υψηλή δόμηση με το Δήμαρχο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, όχι μόνο να παγώνει τις άδειες στο Δήμο του αλλά και να κάνει λόγο για μία απαράδεκτη και άκρως προσβλητική ανακοίνωση εκ μέρους του υπουργείου.
Τον κ. Κωνσταντέλλο υποστήριξε και η ΚΕΔΕ, η οποία έκανε λόγο για απαράδεκτη ανακοίνωση εκ μέρους του ΥΠΕΝ και ζητούσε την άμεση ανάκλησή της, ενώ χαρακτήρισε τη στάση του αλαζονική.
Ύστερα από λίγες ημέρες και ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος, πρότεινε και κατάφερε να ψηφιστεί η μερική αναστολή των αδειών στο Δήμο του, ενώ πολλά κρίνονται από την προσφυγή στο ΣτΕ που έχει κάνει ο Δήμος Αλίμου για το ύψος κτιρίου, για την οποία έχει σε πρώτο στάδιο δικαιωθεί.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περιμένουμε για αρκετό καιρό ακόμα έως ότου να βγει η σχετική απόφαση από την οποία θα καθοριστούν οι τελικές αλλαγές στο ΝΟΚ, αλλά ως τότε οι τόνοι μεταξύ Δήμων και ΥΠΕΝ φαίνεται πως θα είναι αρκετά υψηλοί, ενώ οι επενδύσεις στο real estate που κάνουν χρήση του ΝΟΚ θα είναι μετέωρες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί