array(0) {
}
        
    
Menu
0.34%
Τζίρος: 128.50 εκατ.

Carlsberg: Πώληση περιουσιακών στοιχείων στη Ρωσία

Winners & Losers
Winners & Losers: Κερδισμένοι και χαμένοι, Μάιος 2024

Το mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των Winners & Losers. Των κερδισμένων και των χαμένων του μήνα που πέρασε από την πολιτική και την επιχειρηματική σκηνή.

Έτσι για τον μήνα Μάιο του 2024, η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι οι κερδισμένοι και χαμένοι του μήνα είναι οι εξής:

Κερδισμένοι

Βαγγέλης Μαρινάκης, Εφοπλιστής, Επιχειρηματίας, Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός

Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της Metlen (Mytilineos)

Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank

Γιώργος Τανισκίδης, Πρόεδρος της Optima bank, και Δημήτρης Κυπαρίσσης, Διευθύνων Σύμβουλος της Optima bank

Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ

Γιώργος Οικονόμου, Εφοπλιστής

Σταυρούλα Καμπουρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος των Διατραπεζικών Συστημάτων ΔΙΑΣ Α.Ε.

Νίκος Κωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος Παναθηναϊκός AKTOR

Ιβάν Σαββίδης, Πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ

 

Χαμένοι

Θεόδωρος Δουζόγλου, Επιχειρηματίας

Κωνσταντίνος Μιτζάλης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΑΒΑΞ

Γιάννης Καματάκης, Ιδρυτής MLS

Comments

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου σε επίπεδο συλλόγων γράφτηκε πριν από μερικές ημέρες, καθώς ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ομάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκό τρόπαιο, 20 χρόνια μετά την κατάκτηση του EURO από την Εθνική ομάδα, γεμίζοντας χαρά και υπερηφάνεια ξανά όλη τη χώρα.

Ένα μεγάλο μερίδιο αυτής της επιτυχίας πιστώνεται στον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος παρά τις δυσκολίες, με πίστη, αφοσίωση στο όραμά του και φυσικά καίριες οικονομικές και διοικητικές παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οδήγησε την ομάδα στη μεγαλύτερη επιτυχία της 99χρονης ιστορίας της – μέχρι την επόμενη.

Ομολογουμένως η χρονιά δεν κύλησε ομαλά για τους ερυθρόλευκους. Πολλά προβλήματα, μεταγραφές οι οποίες δεν έδιναν ουσία εντός αγωνιστικού χώρου και προπονητές οι οποίοι δεν κατάφεραν σε καμία περίπτωση να ανταποκριθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Δύο προπονητές άλλαξε η ομάδα μέσα στην αγωνιστική περίοδο. Πρώτος ο Μαρτίνεθ, ο οποίος έμεινε μέχρι τα μέσα της σεζόν, αφού οι κακές εμφανίσεις της ομάδας ανάγκασαν τον κ. Μαρινάκη να του δείξει την πόρτα της εξόδου. Ενώ και ο αντικαταστάτης του Κάρλος Καρβαλιάλ, είχε την ίδια τύχη δύο περίπου μήνες αργότερα.

Τότε ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού, προσέλαβε τον Χοσέ Λουίς Μεντλίμπαρ, τον οποίο λέγεται ότι είχε «τσεκάρει» μήνες πριν και έμελε να γίνει μέσα σε 4 μήνες ένας από τους πιο αγαπητούς προπονητές στην ιστορία του συλλόγου. Ο Ισπανός προπονητής κατάφερε να αναγεννήσει τον Ολυμπιακό, να μεταδώσει στους παίκτες το πνεύμα του νικητή που τους έλειπε. Αλλά και να κάνει τους φίλους να πιστέψουν ξανά στην ομάδα.

Η ήττα μέσα στο Καραϊσκάκη από την Μακάμπι Τελ Αβίβ με 1-4 μπορεί να ήταν από τις πιο «βαριές» στην ιστορία του συλλόγου σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και να γκρέμισε τα όνειρα των φίλων της ομάδας για περαιτέρω πορεία στο Conference League, όμως ο πρόεδρος του Ολυμπιακού έβλεπε τα πράγματα διαφορετικά. Ήξερε τι έπρεπε να κάνει, εμπιστεύθηκε το όραμα του Ισπανού προπονητή και μετά από αυτή τη βαριά ήττα, προχώρησε σε μια κίνηση που εξέπληξε, καθοριστική για την μετέπειτα πορεία, καθώς του ανανέωσε το συμβόλαιο μέχρι το 2025.

Τα υπόλοιπα μετά από αυτό, ιστορία. Ο Ολυμπιακός έκανε την ανατροπή με 1-6, πέρασε στους 8 της διοργάνωσης, όπου αντιμετώπισε τη Φενέρμπαχτσε, το εμπόδιο της οποίας ξεπέρασε δύσκολα (αλλά εντυπωσιακά) μέσα στην Κωνσταντινούπολη. Μετά σειρά είχε η Άστον Βίλα, μια ομάδα με μπάτζετ άνω των 650 εκατ. ευρώ, όταν ο Ολυμπιακός έχει μόλις 107 εκατ. ευρώ. Και όμως, κατάφερε να τη διασύρει (συνολικό σκορ 6-2), να πάει στον τελικό της Αθήνας και να σηκώσει το βαρυσήμαντο τρόπαιο, γράφοντας ιστορία.

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού συγκινημένος, ήταν εκεί μαζί με τους παίκτες και το προπονητικό team, πανηγυρίζοντας όπως ποτέ άλλοτε. Μαζί με τον αρχηγό Κώστα Φορτούνη σήκωσε το κύπελλο, κάνοντας το όνειρο κάθε φιλάθλου αληθινό.

Μετά τη δεύτερη νίκη με την Άστον Βίλα, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού είχε πει ότι ο Ολυμπιακός θα σηκώσει το τρόπαιο σε ελληνικά χώματα. Αφιέρωσε την πρόκριση στον τελικό στον πατέρα του που τον έκανε να αγαπήσει τον Ολυμπιακό. Και με οδηγό αυτή την αγάπη, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έφτασε μέχρι εδώ τον Ολυμπιακό, μέσα από δυσκολίες και αμφισβητήσεις, κάνοντας πραγματικότητα κάτι που δεν φανταζόταν ούτε ο πιο πιστός οπαδός της ομάδας.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ CEO METLEN

Σε μια νέα εποχή μπαίνει η Mytilineos και με το νέο της όνομα, Metlen, ανοίγει ένα νέο κύκλο ανάπτυξης και ετοιμάζεται για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, προβλέποντας τις τάσεις και την πορεία των αγορών, έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν ισχυρό όμιλο που, παρά το μέγεθός του, με ευελιξία συνεχίζει να αναπτύσσεται, βάζοντας νέες βάσεις για την ανάπτυξή του και σε νέες αγορές.

Η απόφαση για την αλλαγή ονόματος ήταν δύσκολη για τον Πρόεδρο της εταιρείας, καθώς το όνομα Mytilineos είναι συνώνυμο με τη σταθερή και συνεχή επιχειρηματική ανάπτυξη σε όλες τις συνθήκες και έφερε την εταιρεία σε διαδοχικές και μεγάλες επιτυχίες. Η προσήλωση και η αποφασιστικότητα του Ευάγγελου Μυτιληναίου να οδηγεί την εταιρεία όλο και πιο ψηλά, όμως είναι ισχυρότερη από κάθε τι άλλο και αυτή οδήγησε την εταιρεία στα σημερινά μεγέθη της.

Η εταιρεία που μπήκε στο ελληνικό Χρηματιστήριο με μια κεφαλαιοποίηση 8 εκ. δρχ. σήμερα 29 χρόνια μετά έχει φτάσει σε μια κεφαλαιοποίηση 5 δις. ευρώ, με διεθνή δραστηριότητα, ισχυρή θέση στις ΑΠΕ την παραγωγή και την προμήθεια ενέργειας στην Ελλάδα, και με σχέδια να δραστηριοποιηθεί στην προμήθεια ενέργειας και στο εξωτερικό ξεκινώντας από την Αγγλία.

Ο Όμιλος κατόρθωσε να διευρύνει παραγωγικά και γεωγραφικά το χαρτοφυλάκιο του μετρώντας σήμερα παρουσία 40 χώρες και 5 ηπείρους με το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού να μετράει 6.144 εργαζομένους. Με στρατηγικές κινήσεις όπως το 1998 την εξαγορά της ΜΕΤΚΑ, που ήταν η πρώτη επιθετική εξαγορά στην Ελλάδα και το 2005 την εξαγορά της Αλουμίνιον της Ελλάδος, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος οδηγεί σταθερά την εταιρεία σε νέες αγορές και δημιουργεί νέες δυνατότητες ανάπτυξης.

Όλη αυτή η πορεία στηρίχθηκε στην οργανική ανάπτυξη της εταιρείας, γεγονός που αντανακλά και την υγεία του επιχειρηματικού της μοντέλου. Ο Όμιλος ήδη εμφανίζει λειτουργική κερδοφορία περί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και καθαρή κερδοφορία πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ με τις προοπτικές για το 2024 να ανεβάζουν την εκτίμηση για τα καθαρά κέρδη στα 700 εκ. ευρώ.

Σήμερα, η Metlen συνιστά τον μεγαλύτερο παραγωγό βωξίτη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, την μοναδική καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην ΕΕ καθώς και ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα smelters στην Ευρώπη.

Με νέα σχέδια ανάπτυξης, στην εμπορία αερίου και ενέργειας στο εξωτερικό, στην αύξηση του μεριδίου στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, στην επέκταση στην παραγωγή γαλλίου, βωξίτη και αλουμινίου, στην επέκταση των ειδικών μεταλλικών κατασκευών δραστηριότητα με εξαγωγικό χαρακτήρα, και με τη δύναμη πυρός που θα εξασφαλίσει από την είσοδό του στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, η Metlen είναι έτοιμη να κατακτήσει νέες απάτητες κορυφές.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΑΛΤΗΣ

CEO ALPHA BANK

Την επαναγορά ιδίων μετοχών συνολικού ποσού 61 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 37 εκατ. μετοχές, αποφασισε ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, κίνηση που ήρθε να «τονώσει» την τιμή της μετοχής της.

Μάλιστα, όπως ανέφερε για την επαναγορά ο κ. Ψάλτης στους αναλυτές –στην τηλεδιάσκεψη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου–«ήταν ο έμπρακτος τρόπος να εκφράσουμε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην εσωτερική αξία της μετοχής μας και στη χρηματιστηριακή τιμή».

Η Alpha Bank έχει ζητήσει την έγκριση του επόπτη για να διανείμει σε μέρισμα 122 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2023. Το 50% αυτών, δηλαδή τα 61 εκατ. θα δοθούν με τη μορφή μερίσματος και τα υπόλοιπα 61 με τη μορφή επαναγοράς μετοχών (buyback).

Μάλιστα όπως έχει δηλώσει ο Βασίλης Ψάλτης «ο στόχος μας είναι να μοιράσουμε στους μετόχους 1,1 δισ. ευρώ –με μερίσματα και επαναγορά μετοχών– την επόμενη τριετία».

Να σημειωθεί ότι τα καθαρά κέρδη της τράπεζας το πρώτο τρίμηνο του 2024, ανήλθαν σε 211,1 εκατ. ευρώ και όπως έχει ανακοινωθεί η Alpha έλαβε πρόβλεψη 24 μονάδων βάσης με σκοπό τη διανομή μερίσματος ύψους 35% από τα κέρδη του 2024, ποσοστό το οποίο αναμένεται να ανέλθει στο 50% το 2025 και το 2026.

Ο Βασίλης Ψάλτης έχει θέσει ψηλά και τον πήχη χρηματοδοτήσεων, σημειώνοντας ότι ανακάμπτουν και οι χορηγήσεις λιανικής. Και φυσικά η Alpha Bank σχεδιάζει την επόμενη μέρα της συνεργασίας της με τη UniCredit σε όλες τις επιμέρους πτυχές της.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΝΙΣΚΙΔΗΣ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ CEO ΤΗΣ OPTIMA BANK

Οι δύο έμπειροι τραπεζίτες «έκτισαν» την Optima bank στα τέλη του 2019. Η Optima αναπτύσσεται δυναμικά, και είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που ανακοίνωσε στη ετήσια γενική συνέλευση της –στις 24 Μαΐου– ότι θα διανείμει μέρισμα ύψους 44 σεντς ανά μετοχή, που αντιστοιχεί στο 32% των κερδών της χρήσης 2023, το οποίο θα πληρωθεί την 1η Ιουλίου.

Ο πρόεδρος Γιώργος Τανισκίδης και ο CEO Δημήτρης Κυπαρίσσης μέσα σε 4 χρονια πέτυχαν να εμφανίσει η Optima απόδοση ιδίων κεφαλαίων (Return on Tangible Equity – RoTE) 25,4%, ποσοστό που είναι με διαφορά το υψηλότερο στην Ελλάδα και από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 32,7 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας άνοδο κατά 78%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.

Ενώ για φέτος η Διοίκηση εκτιμά ότι η κερδοφορία της τράπεζας θα σημειώσει άνοδο 20% με τα καθαρά κέρδη του έτους να φτάνουν τα 125 εκατ ευρώ (από 103 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023).

Το «ισχυρό δίδυμο» της Optima bank πέτυχε επίσης άνοδο κατά 49% στο πεδίο των εκταμιεύσεων, αφήνοντας… πίσω της τις συστημικές τράπεζες, με το χαρτοφυλάκιο χρηματοδοτήσεων πρώτο τρίμηνο φέτος να ανέρχεται στα 2,793 δισ. ευρώ (από 1,872 δις ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023).

Ο στόχος για την Optima είναι το 2024 οι χρηματοδοτήσεις να διαμορφωθούν στα 700 εκατ ευρώ, ωστόσο ο στόχος αυτός έχει ήδη επιτευχθεί σχεδόν κατά 50%, καθώς οι χορηγήσεις πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 335 εκατ. ευρώ. Οπότε αναμένονται εκπλήξεις…

Και φυσικά το άλλο «στοίχημα» που έχουν κερδίσει οι κ.κ. Τανισκίδης –Κυπαρίσσης είναι πως ο δείκτης ικανοποίησης πελατών βρίσκεται στο 82,34%, καθώς την θεωρούν τράπεζα «υπόδειγμα».

Είναι, δε, χαρακτηριστική η δήλωση της Διοίκησης: «Οι φιλοδοξίες μας δεν σταματούν εδώ. Εργαζόμαστε αδιάκοπα για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, με το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε και τη βαθιά πίστη στο όραμά μας να αποτελούμε τράπεζα αναφοράς για όλο τον κλάδο, θα καταφέρουμε οι φιλοδοξίες μας αυτές να γίνουν πραγματικότητα».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΣΣΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ CEO ΔΕΗ

Σταθερά όλο και πιο ψηλά οδηγεί τη ΔΕΗ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης.

Με τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του έτους, αναβάθμισε τις προοπτικές για το 2024. Έχοντας αυξήσει τις επενδύσεις της σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στη δραστηριότητας της Διανομής, ακολουθεί με συνέπεια το στόχο της να γίνει ηγετικός παίκτης καθαρής ενέργειας, κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, διατηρώντας παράλληλα ισχυρή χρηματοοικονομική θέση.

Προτεραιότητα για το Γιώργο Στάσση είναι η εταιρεία να παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του Στρατηγικού πλάνου που παρουσίασε τον Ιανουάριο στο Capital Markets Day, να αυξάνει τα μεγέθη της και να επεκτείνεται επιβεβαιώνοντας την αξιοπιστία της. Σημαντικά πλεονεκτήματα εξασφαλίζει από το επιχειρηματικό της μοντέλο με παρουσία στην παραγωγή αλλά και την διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο προσφέρει ανθεκτικότητα σε περιόδους μεταβλητότητας καθώς και ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων.

Μετά την επέκταση στη Ρουμανία, την εξασφάλιση συμφωνίας για την ανάπτυξη ΑΠΕ σε 4 γειτονικές χώρες, την απόκτηση της Κωτσόβολος η ΔΕΗ ανακοίνωσε και τα σχέδιά της να επεκταθεί στα Data Centers σε συνεργασία με την Damac Data Centers των ΗΑΕ, ξεκινώντας από την Αττική.

Ταυτόχρονα, πλέον ως Powertech company, που θα προσφέρει ταυτόχρονα υπηρεσίες ενέργειας και τεχνολογίας, επεκτείνεται στις τηλεπικοινωνίες μέσω της θυγατρικής της FiberGrid, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη των δραστηριοτήτων και για μεγαλύτερα και σταθερά περιθώρια κέρδους. Στην ανάπτυξη του Fiber-to-the-home, το πλάνο προχωράει έχοντας φτάσει σε 185.000 σπίτια στην Αττική στο τέλος Μαρτίου 2024. Στόχος είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025.

Για το 2024, η ΔΕΗ αναβαθμίζει τον στόχο για επαναλαμβανόμενο EBITDA στα 1,8 δισ. ευρώ, σε συνέχεια των ισχυρών αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου 2024 και παρά την συνεχιζόμενη μεταβλητότητα στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ

Με μία τιμητική βράβευση και δύο άκρως συμφέρουσες στρατηγικές κινήσεις, ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου δικαίως περιλαμβάνεται στους κερδισμένους του τελευταίου μήνα της άνοιξης.

Ο 71χρονος μεγιστάνας της ναυτιλίας και ιδρυτής της TMS Group βραβεύτηκε τον Μάιο ως «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (HACC), σε μία εντυπωσιακή τελετή με 300 καλεσμένους, που πραγματοποιήθηκε στο πολυτελές Casa Cipriani στο Μανχάταν.

Παράλληλα, άρχισε να κλείνει τα μέτωπα που έχει ανοίξει με τις διοικήσεις τεσσάρων εισηγμένων στο αμερικανικό χρηματιστήριο ναυτιλιακών, στις οποίες έχει αποκτήσει σημαντικά μερίδια.

Η αρχή έγινε με την Genco Shipping & Trading. Ο Γιώργος Οικονόμου έβαλε τέλος στην πολύμηνη διαμάχη του με την διοίκηση της, καθώς αποφάσισε να εγκαταλείψει την προσπάθεια τοποθέτησης δικού του προτεινόμενου υποψηφίου στο ΔΣ της ναυτιλιακής.

Ωστόσο, δεν αποχώρησε με άδεια χέρια, αφού πέτυχε τον πρωταρχικό του στόλο: Να εξασφαλίζει κέρδη από όλη αυτή την διαδικασία.

Συγκεκριμένα, πριν από την γενική συνέλευση της Genco και ενώ η τιμή της μετοχής της είχε καταγράψει σημαντική άνοδο από τότε που ο εφοπλιστής ανακοίνωσε την αρχική του είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο στα τέλη Δεκεμβρίου 2023, πούλησε πάνω από τις μισές εκ των 2,3 εκατομμυρίων μετοχών που κατείχε. Κατοχυρώνοντας κέρδη άνω των 7 εκατ. δολαρίων.

Στη συνέχεια έκλεισε και τους ανοιχτούς λογαριασμούς του με την διοίκηση της εταιρείας OceanPal, συμφερόντων της οικογένειας Παληού, στην οποία κατέχει ποσοστό 14,1%.

Η εταιρεία του Sphinx και η OceanPal συμφώνησαν, σε μη δεσμευτική βάση, την παροχή συμβουλών στρατηγικής από τον κ. Οικονόμου στο Διοικητικό Συμβούλιο της εισηγμένης, σχετικά με μελλοντικές ευκαιρίες δημιουργίας αξίας για τους μετόχους της.

Ως αντάλλαγμα εκείνος σταμάτησε τις ενέργειες για την αλλαγή των μελών του ΔΣ της OceanPal, απέσυρε τους δικούς τους υποψηφίους και στήριξε τις υποψηφιότητες της διοίκησης.

Και σε αυτή την περίπτωση, βγήκε ωφελημένος, αφού στο πλαίσιο της συμφωνίας εξασφάλισε αμοιβή 6,75 εκατ. δολαρίων για την στήριξη και τις συμβουλές στρατηγικής που θα παρέχει στην εταιρεία της Σεμίραμις Παληού.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις στην διαμάχη που έχει με δύο ακίμη εισηγμένες ναυτιλιακές, στις οποίες ενεργεί ως ακτιβιστής επενδυτής, την Performance Shipping και τη Seanergy Maritime.

O ίδιος πάντως, εμφανίζεται αποφασισμένος να πετύχει την καλύτερη δυνατή λύση, δηλώνοντας ανοιχτός στον διάλογο.

Άλλωστε, όπως τόνισε πρόσφατα σε συνέντευξη του με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Το κάνω για να βγάλω χρήματα, δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό σε αυτό».

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΟΥ

CEO ΔΙΑΣ

Οι Άμεσες Πληρωμές –δηλαδή το IRIS– γίνονται η νέα κανονικότητα, και η ΔΙΑΣ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της μεταβατικής φάσης, έχει δηλώσει χαρακτηριστικά η CEO της εταιρείας Σταυρούλα Καμπουρίδου.

Και τα στοιχεία την δικαιώνουν καθώς φέτος τον Μάιο οι συναλλαγές μέσω του IRIS «έγραψαν» ιστορικό υψηλό:

Στις μεταφορές ποσών μεταξύ ιδιωτών –Ρ2Ρ– με 3,7 εκατ ήταν υπερδιπλάσιες σε σχέση με τα 1,6 εκατομμύρια συναλλαγών τον Μάιο του 2023.

Οι πληρωμές προς τους ελεύθερους επαγγελματίες (Ρ2Β) ηταν 10πλάσιες τον φετινό Μάιο καθώς πραγματοποιήθηκαν 40.000 συναλλαγές από μόλις 4.000 πέρυσι.

Ιδια η εικόνα και στο e-commerce με 570.000 συναλλαγές από 370 χιλιάδες πέρυσι.

Μάλιστα μέσω του IRIS, πραγματοποιήθηκαν 80 φορές περισσότερες συναλλαγές το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2020.

Στόχος τώρα είναι ο αριθμός των χρηστών Ρ2Ρ να αυξηθεί –από τα 2,7 εκατ σήμερα- στα 3 εκατ στο τέλος του χρόνου, και ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών από τις 300.000 να αυξηθεί στις 712.000, όσοι δηλαδή είναι οι επαγγελματίες που διατηρούν επαγγελματικό λογαριασμό στις τράπεζες.

Το μεγάλο στοίχημα βέβαια της Σταυρούλας Καμπουρίδου είναι να μπει το IRIS και στις πληρωμές για αγορές που πραγματοποιούνται στο φυσικό κατάστημα.

Να σημειωθεί ακόμη ότι η ΔΙΑΣ θα διανείμει μέρισμα, ύψους 6,92 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2023, το οποίο αντιστοιχεί στο 81% των καθαρών κερδών της, τα οποία ανήλθαν σε 6,22 εκατ ευρώ. Είναι δε το μεγαλύτερο μέρισμα που έχει διανεμηθεί από τη ΔΙΑΣ από τότε που ξεκίνησε να δίνει μερίσματα το 2002 και είναι σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο των τακτικών μερισμάτων των τελευταίων 22 ετών.

Πέρυσι η ΔΙΑΣ διεκπεραίωσε 406 εκατ. συναλλαγές, ύψους 450 δις ευρώ. Για φέτος προβλέπεται ότι οι συναλλαγές θα ξεπεράσουν τα 450 εκτ και η αξία τους θα φτάσει το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ.

ΝΙΚΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

CEO ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

«Ανασταίνοντας μια ημιθανή ελληνική αμυντική βιομηχανία». Αυτός θα μπορούσε ο τίτλος της επιτυχίας του Νίκου Κωστόπουλου, διευθύνοντος συμβούλου της κρατικής εταιρείας «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα».

Μιας εταιρείας που βρέθηκε ένα βήμα πριν από το λουκέτο, αλλά που διασώθηκε χάρη στην επιμονή του κ. Κωστόπουλου να κλείσει συμφωνία με τσεχικό όμιλο και να «τρέξει» ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης που βάζει τα ΕΑΣ ξανά σε γραμμή παραγωγής.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές, κυρίως στο εσωτερικό της χώρας όπου υπήρχαν κέντρα που δεν ήθελαν την συμφωνία με τους Τσέχους της CSG. Συγκεκριμένα, είχε αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση η χορήγηση 33 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος ASAP που αφορά στην αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Υπό την προϋπόθεση η «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα να συνεργαστεί με την τσεχική εταιρεία η οποία θα κατέχει το 49% και θα εισφέρει περί τα 50 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία κλείστηκε στις αρχές Μαΐου, η επιτυχία αδιαμφισβήτητη καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση ήταν εξαιρετικά πιθανό το λουκέτο.

Σε μια εποχή γεωπολιτικών ανατροπών, με πολέμους στην αυλή της Ελλάδας, η κατάρρευση της αμυντικής βιομηχανίας θα είχε πολλαπλές ζημίες.

Τελικά το σχέδιο ολοκληρώθηκε και η νέα εταιρεία που δημιουργείται, με «προίκα» τα 83 εκατ. ευρώ θα ξεκινήσει να παράγει οβίδες όλων των διαμετρημάτων και φυσίγγια.

Ο Νίκος Κωστόπουλος κατάφερε να λάβει το πράσινο φως από το ΚΥΣΕΑ λίγο πριν από το Πάσχα ώστε να διαπραγματευτεί με την ΕΕ όλες τις λεπτομέρειες της δημιουργίας του join venture με τους Τσέχους και η εταιρεία να ξεκινήσει τη νέα παραγωγή.

Και τίποτε δεν ήταν εύκολο σε αυτό το deal από την αρχή. Μια πρόταση αμερικανικής εταιρείας να παράγει μόνη της οπλικά συστήματα στο εργοστάσιο στο Λαύριο, απορρίφθηκε ενώ η πρόταση των Τσέχων έγινε άμεσα δεκτή και από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εχει κάθε λόγο να αισθάνεται χαρούμενος ο κ. Κωστόπουλος αφού για πρώτη φορά τα ΕΑΣ πήραν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, γίνονται εξωστρεφή, συνεργάζεται με έναν μεγάλο όμιλο και παραμένουν ζωντανά σε μια κρίσιμη για την αμυντική βιομηχανία περίοδο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΟ AKTOR

Ένα ακόμα αστέρι στο σήμα του πρόσθεσε ο Παναθηναϊκός AKTOR, ο οποίος μετά από 13 χρόνια στέφθηκε για έβδομη φορά πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ, νικώντας την ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης στο τελικό.

Εκατοντάδες χιλιάδες φίλοι του Παναθηναϊκού βγήκαν στους δρόμου για να υποδεχθούν την ομάδα του Αταμάν και του Σλούκα, η οποία επέστρεψε από το Βερολίνο φέροντας το κύπελλο της Euroleague (όπως πρόσταζε άλλωστε και το πιο δημοφιλές σύνθημα που ακούστηκε στα γήπεδα της διοργάνωσης το 2024), ένα επίτευγμα που χαρακτηρίστηκε ως μια από τις πιο εντυπωσιακές ιστορίες επιτυχίας στα χρόνια της διοργάνωσης. Άλλωστε μόλις έναν χρόνο νωρίτερα η ομάδα είχε τερματίσει στη 17η θέση, σε μια από τις χειρότερες χρονιές της.

Η αντεπίθεση του Παναθηναϊκού ξεκίνησε με την ομάδα να αποκτά την ιδιοκτησία του ΟΑΚΑ και τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να επενδύει ένα τεράστιο ποσό για την έλευση ενός κορυφαίου προπονητή, του Τούρκου Εργκίν Άταμαν και μιας σειράς αστέρων, μεταξύ των οποίων ο Ματίας Λεσόρ, ο Κέντρικ Ναν και κυρίως ο Κώστας Σλούκας, στην πιο πολυσυζητημένη μεταγραφή της χρονιάς.

Η διαδρομή μέχρι τον τελικό θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο για ταινία του Χόλιγουντ, με μια ομάδα, η οποία πίσω της κουβαλούσε μια βαριά ιστορία, να αναγκάζεται να χτίζεται ξανά από το μηδέν και να καταφέρνει μέσα σε λίγους μήνες να φτάνει στην κορυφή της Ευρώπης, δείχνοντας σε όλους πως ακόμα και μετά από μια δεκαετία δύσκολων χρόνων στο DNA της παρέμεινε ένας πραγματικός winner του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα στον τελικό της 26ης Μαΐου, με τους πράσινους να νικούν με 15 πόντους διαφορά μια ομάδα που είχε χαρακτηριστεί ως το απόλυτο φαβορί για τον φετινό τίτλο. Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στον θρόνο της Ευρώπης και το μέλλον του διαγράφεται λαμπρό.

ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Την Κυριακή 19 Μαΐου, μέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων και 53 μέρες αφότου γιόρτασε τα 65α γενέθλιά του, ο ποντιακής καταγωγής και πολυσυζητημένος Ιβάν Σαββίδης, με τη ρωσική, αλλά και την ελληνική υπηκοότητα, που ανέκτησε τιμητικά πριν από 11 χρόνια, λόγω της προσφοράς του στη χώρα, ευτύχησε να δει τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή.

Ο Δικέφαλος του Βορρά κατάφερε να κόψει πρώτος το νήμα, σε ένα από τα πιο ανατρεπτικά, αν όχι το ανατρεπτικότερο πρωτάθλημα στην ιστορία του ποδοσφαιρικού θεσμού.

Αν και μέχρι την τελευταία στροφή η ομάδα της Θεσσαλονίκης βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο, εν τούτοις εκείνη ήταν που πήρε τον τίτλο. Σκορπίζοντας τη μεθυστική χαρά και τα ξέφρενα πανηγύρια στους οπαδούς της.

Σε κατάσταση ευωχίας ήταν ασφαλώς και ο εδώ και 12 χρόνια ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης. Επί των ημερών του, κατακτήθηκαν και άλλοι τίτλοι. Τρεις φορές το Κύπελλο (2017, 2018, 2021) και το 2019 το νταμπλ (Πρωτάθλημα και Κύπελλο). Το μοναδικό στην τροπαιοθήκη της λαοφιλούς ομάδας.

Παρά ταύτα, τόσο για τον «Τσάρο του Βορρά» όσο και για τον κόσμο του ΠΑΟΚ, ο εφετινός τίτλος είχε ιδιαίτερη βαρύτητα. Εμποτισμένος με το στοιχείο του μη αναμενόμενου, που δίνει πολλαπλασιαστική ισχύ στην επιτυχία.

Τουλάχιστον για τον Ιβάν Σαββίδη, αυτό το πρωτάθλημα ήταν συνάμα και από τα… ακριβότερα. Με όρους κεφαλαίων που χρειάστηκε να διοχετεύσει ό ίδιος στην ΠΑΕ, έτσι ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα και ανταγωνιστικά.

Από τον Αύγουστο του 2012 όταν πήρε τον πλειοψηφικό έλεγχο της ΠΑΕ, έως τώρα, η κεφαλαιακή συνδρομή Σαββίδη ανέρχεται σε 180 εκατ. ευρώ. Μέσω αυξήσεων κεφαλαίου (162,2 εκατ.) και με υπολογιζόμενη την πρόσφατη μετατροπή σε μετοχές των ομολογιών αξίας 8,6 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και των 3,2 εκατ. ευρώ της διαγραφής του 4,5% που κατείχε στην ΠΑΕ η… καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ. Ελεγχόμενη στο παρελθόν από τον Ιβάν Σαββίδη.

Από όλο αυτό το χρήμα, τα περίπου 74 εκατ. ευρώ εισφέρθηκαν από το μεγαλομέτοχο μετά από το 2019, όταν κατακτήθηκε το νταμπλ. Το οποίο τότε ο Σαββίδης το πανηγύρισε δια ζώσης στη Θεσσαλονίκη.

Εν αντιθέσει με τον τωρινό τίτλο, όπου οι χαρές ήρθαν εξ αποστάσεως. Αφού από το 2020 (που ξέσπασε η πανδημία) ο Ιβάν Σαββίδης ζει απομονωμένος στη φάρμα του, στο Ροστόφ της Ρωσίας. Για να πάει κάποιος εκεί από τη Θεσσαλονίκη οδικώς, χρειάζεται να διανύσει μια απόσταση περίπου 2.100 χιλιομέτρων. Όμως η τεχνολογία εκμηδενίζει τις αποστάσεις και δίνει την ευχέρεια στο «Τσάρο» να επικοινωνεί με βιντεοκλήσεις, με τους ανθρώπους του εν Ελλάδι οργανισμού του ΠΑΟΚ.

Με ποδοσφαιρικούς, αλλά και επικοινωνιακούς όρους ο Σαββίδης είναι ασφαλώς ένας από τους Winners του Μαΐου.

Με οικονομικούς όρους όμως, υπάρχει ζήτημα. Αφού η ΠΑΕ του ΠΑΟΚ «κάθεται» πάνω σε ένα βουνό συσσωρευμένων ζημιών, ύψους… 168,8 εκατ. ευρώ.

Εξ αυτών τα 137,3 εκατ. ευρώ έχουν προέλθει από τις 11 σερί ζημιογόνες χρήσεις, επί προεδρίας Σαββίδη.

Νικητής μεν, αλλά έχει χάσει πολύ «αίμα»…

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΟΥΖΟΓΛΟΥ

Επιχειρηματιας

Την εκκίνηση των εργασιών στα «παγωμένα» εργοτάξια του Θεόδωρου Δουζόγλου σε Κηφισιά και Πειραιά αναμένει η ξενοδοχειακή αγορά, για να διαπιστώσει πόσο πιστός στην τήρηση των υποσχέσεών του είναι ο ομογενής από τη Βενεζουέλα. 

Ο κ. Δουζόγλου έδωσε εκατομμύρια για να αποκτήσει τα εμβληματικά ακίνητα «Πεντελικόν» και «Μιστράλ» προκειμένου να τα αξιοποιήσει, ωστόσο παραμένουν αναξιοποίητα, όπως το κτήριο του ΟΤΕ στη Σταδίου.

Η προσθήκη των Pentelikon Athens, Curio Collection by Hilton και Hampton by Hilton Piraeus Mikrolimano στη συλλογή της Hilton, με την οποία έχει δώσει τα χέρια ο Δουζόγλου, μεταφράζονται σε συνολικές επενδύσεις 23 εκατομμυρίων ευρώ.

Μία από τις τελευταίες φορές που βρέθηκε στην Ελλάδα ο Alan Mantin, διευθύνων σύμβουλος Ανάπτυξης νότιας Ευρώπης της Hilton, ανέφερε πως σημειώνεται πρόοδος, ενώ πρόκειται για «έναν επενδυτή που έρχεται από το εξωτερικό και βρίσκεται στη φάση της οργάνωσης».

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις, το καλοκαίρι θα ξεκινούσαν οι εργασίες στον Πειραιά και στις αρχές του επόμενου χρόνου μπαίνουν μπουλντόζες στο Πεντελικό, ωστόσο στο Μικρολίμανο δεν έχει μπει ούτε τούβλο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΤΖΑΛΗΣ

CEO ΑΒΑΞ

Συνεχίζει το αρνητικό του σερί και την παρουσίας στη στήλη των ηττημένων ο Όμιλος ΑΒΑΞ, καθώς αυτή τη φορά ύστερα από τις καθυστερήσεις στη Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας και τα όχι και τόσο ενθαρρυντικά ετήσια οικονομικά αποτελέσματα, φαίνεται να χάνει τον έλεγχο των εργοταξίων του.

Εν ολίγοις, το Μετρό συνεχίζει να παραμένει μία ανοιχτή πληγή καθώς παραμένει εδώ και ένα περίπου μήνα κολλημένο, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει απεργία διαρκείας και δεν είναι πρόθυμοι να το βάλουν κάτω εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Αυτά που ζητούν είναι αυξήσεις, να μειωθούν τα εξαντλητικά ωράρια που θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε ατυχήματα, αλλά και την τήρηση μέτρων ασφαλείας.

Επιπλέον, η ΑΒΑΞ έχει μπλεξίματα με την Επιθεώρηση Εργασίας, καθώς της έχουν επιβληθεί πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία τις ημέρες του Σαββατοκύριακου, αλλά και για ένα σοβαρό ατύχημα εργαζομένου στο Μετροπόντικα της Κατεχάκη.

Όσον αφορά τη στάση του Ομίλου, αυτή παραμένει αδιάλλακτη, ενώ ακύρωσε συνάντηση με τους εργαζομένους καθώς δεν σταμάτησαν την απεργία παρά το γεγονός ότι η ΑΒΑΞ δεν είχε δεσμευθεί για κανένα από τα παραπάνω αιτήματα.

Η στάση αυτή ρίχνει περισσότερο λάδι στη φωτιά με τους εργάτες να είναι αποφασισμένοι να το πάνε μέχρι τέλους. Μάλιστα, έχουν ήδη απευθυνθεί στο ιδιαίτερο γραφείο του Πρωθυπουργού και δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ επιδιώκουν να ενημερώσουν και το Δήμαρχο Αθηνών, Χάρη Δούκα.

Οι παραπάνω εξελίξεις έχουν ως αποτέλεσμα να εκτροχιάζεται το χρονοδιάγραμμα του έργου, καθώς αυτό μετρά ήδη ένα χρόνο καθυστερήσεων, και πλέον η παράδοση του εντός του 2029 τίθεται σε αμφιβολία.

Εάν συμβεί αυτό, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ο Όμιλος να πρέπει να επιστρέψει ποσό ύψους 57,7 εκατ. ευρώ πίσω στο Υπουργείο Υποδομών, καθώς πρόκειται για το περίφημο πριμ υλοποίησης.

Ωστόσο, τόσο ο υπουργός υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο υφυπουργός υποδομών, Νίκος Ταχιάος, έχουν κρούσει αρκετές φορές τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το ενδεχόμενο της καθυστέρησης της παράδοσης της Γραμμής 4.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΑΤΑΚΗΣ

Ιδρυτής MLS

Σε disaster story έχει εξελιχθεί η περίπτωση του Γιάννη Καματάκη, ιδρυτή της άλλοτε ισχυρής εταιρείας στον κλάδο της πληροφορικής MLS.

Η εταιρεία, υπό το βάρος των χρεών κατέρρευσε, ενώ και ο ίδιος προ μερικών ημερών κήρυξε πτώχευση στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης.

Ο Γιάννης Καματάκης φέρεται να οφείλει περίπου 6-7 εκατ. ευρώ στην εφορία, 700.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ, 1,2 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα και 1,750 εκατ. ευρώ σε γνωστό εφοπλιστή.

Μάλιστα έχει ήδη δρομολογηθεί πλειστηριασμός για ακίνητο της εταιρείας, ο οποίος είχε  αρχικά προγραμματιστεί για τις 22 Νοεμβρίου 2023, με τιμή πρώτης προσφοράς 1,6 εκατ. ευρώ. Ο πλειστηριασμός μεταφέρθηκε για τις 3 Απριλίου, αναβλήθηκε και αναμένεται να γίνει εκ νέου μέσα Ιουνίου, με τιμή εκκίνησης τα 2 εκατ. ευρώ.

Η περίπτωση του κ. Καματάκη είναι παράδειγμα προς αποφυγή.

Η MLS λεγόταν ότι θα γίνει η Apple της Ελλάδας, ωστόσο τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς όπως τα είχε κατά νου ο κ. Καματάκης. Σε μια εποχή που ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει γίνει της… μόδας, οι εταιρείες πληροφορικής έχουν αυξήσει πολύ τα μερίδιά τους, τους τζίρους τους και κατ’ επέκτασιν την αξία τους, ο κ. Καματάκης κάθεται απέξω να παρακολουθεί τα γεγονότα χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι.

Έχοντας ως βασικό αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών προηγμένης τεχνολογίας και την ανάπτυξη εφαρμογών πολυμέσων, η MLS ιδρύθηκε πριν από 35 περίπου χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Αναπτύσσοντας και προωθώντας ηλεκτρονικές συσκευές και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, η εταιρεία δεν άργησε ιδιαίτερα να εμφανίζει υψηλούς τζίρους, με παίρνει μεγάλα μερίδια στην ελληνική αγορά.

Το 2001 μπήκε στο Χρηματιστήριο ενώ σταδιακά άρχιζε να λανσάρει καινούργια προϊόντα, ενώ το 2012 λάνσαρε το πρώτο της κινητό τηλέφωνο και εν συνεχεία tablet.

Ωστόσο η πτώση δεν άργησε πολύ να έρθει, με τα πρώτα δείγματα να φαίνονται το 2019, με τις ζημιές να φτάνουν τα 31 εκατ. ευρώ. Τον Μάιο του 2020 το ΧΑ προχώρησε στην αναστολή των μετοχών της MLS, με την εταιρεία να μην γλυτώνει τελικά την κατάρρευση.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Carlsberg: Πώληση περιουσιακών στοιχείων στη Ρωσία
ΤΕΜΕΣ: Έσοδα 140 εκατ. ευρώ για το 2023
ΥΠΑΑΤ: Ξεκίνησε η καταβολή αποζημιώσεων για πανώλη και ευλογιά
Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις λεωφόρους Καλλιρρόης και Ποσειδώνος στις 5 – 6 Δεκεμβρίου
Euroleague: Στο Άμπου Ντάμπι το Final Four του 2025
Notos: Η νέα πρόσοψη του ιστορικού πολυκαταστήματος δίνει χρώμα στην καρδιά της Αθήνας
Ρωσία: Διεξήγαγε στρατιωτικές ασκήσεις με υπερηχητικούς πυραύλους στη Ανατολική Μεσόγειο
ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας για μισθούς και δώρα στις 11 Δεκεμβρίου
Βουλή: Κατατέθηκε η οδηγία της ΕΕ για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες
Γεραπετρίτης: Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να σταθεί απέναντι σε κάθε μορφής αναθεωρητισμό, όπως τώρα συμβαίνει με τη Ρωσία