• Winners & Losers

    9 Ιουλίου 2024


    Το mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των Winners & Losers. Των κερδισμένων και των χαμένων του μήνα που πέρασε από την πολιτική και την επιχειρηματική σκηνή.

    Έτσι για τον μήνα Ιούνιο του 2024, η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι οι κερδισμένοι και χαμένοι του μήνα είναι οι εξής:

     

    Κερδισμένοι

    Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος του ΣΕΒ

    Χάρης Καρώνης, Ιδρυτής της Viva Wallet

    Γιώργος Φλωρίδης, Υπουργός Δικαιοσύνης

    Βασίλης Στεργίου και Ασπασία Μάλλιου, Partners της δικηγορικής εταιρείας POTAMITISVEKRIS

     

    Χαμένοι

    Λευτέρης Αυγενάκης, πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

    Κώστας Σκρέκας, πρώην Υπουργός Ανάπτυξης

    Κωνσταντίνος Μιτζάλης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΑΒΑΞ

    Γρηγόρης Σκλήκας, Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ

    Απόστολος Λύτρας, Ποινικολόγος

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ CEO ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Με ένα από τα μεγαλύτερα deals των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, κερδίζει επάξια τη θέση του νικητή ύστερα από το ιστορικό deal της πώλησης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στο fund Masdar που έχει την έδρα του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Πλέον ο Όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εδραιώνει την πρωτοκαθεδρία του μεταξύ του εγχώριου ανταγωνισμού ενώ με την κεφαλαιακή δύναμη των 3 δισ. ευρώ, το ανεκτέλεστο των 5 δισ. ευρώ και τα μερίσματα που θα φτάσουν τα 10 δισ. ευρώ αποτελεί σημαντικό παίκτη και σε διεθνές επίπεδο.

    Πιο συγκεκριμένα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μειώνει σημαντικά τον δανεισμό της και αποκτά την απαραίτητη δύναμη πυρός προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις παραχωρήσεις της Εγνατίας Οδού και της Αττικής Οδού με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται στην Ελλάδα αυτοκράτειρα των παραχωρήσεων.

    Αναλυτικότερα, μέσω της πώλησης της συμμετοχής της στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενισχύει τα ταμειακά της διαθέσιμα κατά 900 εκατ. ευρώ και αφαιρούνται από τα ταμεία της δάνεια ύψους 1,1 δισ. ευρώ που αφορούσαν την ενεργειακή θυγατρική της.

    Επιπλέον, το deal με τη MASDAR κρύβει και κάποιους μικρούς άσσους, οι οποίοι έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι διατηρείται στον όμιλο η δραστηριότητα της διαχείρισης απορριμμάτων που ανήκε στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, δηλαδή δραστηριότητες που «κουμπώνουν» απόλυτα στο χαρτοφυλάκιο ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεων του Ομίλου, με τον Όμιλο να διεκδικεί έργα συνολικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ.

    ΣΠΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΒ

    Με ένα καθαρό αποτέλεσμα και ένα εντυπωσιακό ποσοστό 76%, η κάλπη της 18ης Ιουνίου που στήθηκε για πρώτη φορά στα 117 χρόνια της ιστορίας του ΣΕΒ, ανέδειξε τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο νέο πρόεδρο του Συνδέσμου.

    Έχοντας απέναντι του την Ιουλία Τσέτη, διευθύνουσα σύμβουλο του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ) σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τα δεδόμενα του ΣΕΒ, ο επιχειρηματίας επιβεβαίωσε τον τίτλο του απόλυτου φαβορί. Επικράτησε με μεγάλη διαφορά της συνυποψήφιάς του λαμβάνοντας 424 ψήφους έναντι της κυρίας Τσέτη και πλέον ηγείται της νέας εποχής στον ΣΕΒ για την επόμενη διετία.

    Το μήνυμα που ο ίδιος έστειλε αμέσως μετά τη σαρωτική νίκη του ήταν μήνυμα ενότητας αλλά και συνέχειας για την πορεία του Συνδέσμου στον οποίο ο ίδιος αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα μέλη με θητεία επί 21 συναπτά έτη.

    «Η εκλογή μου στη θέση του Προέδρου του ΣΕΒ αποτελεί για εμένα μια πολύ μεγάλη τιμή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη που μου εμπιστεύτηκαν τη συνέχιση του έργου του Συνδέσμου μας. Επί 21 χρόνια υπηρετώ τον ΣΕΒ ως ενεργό μέλος στο ΔΣ, και πλέον, από τη θέση του Προέδρου, αισθάνομαι ακόμα μεγαλύτερη την ευθύνη να συνεχίσουμε την πολύ επιτυχημένη πορεία του Συνδέσμου μας. Δεσμεύομαι, μαζί με τα νεοκλεγέντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μας, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, προς όφελος των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των μελών μας και της ελληνικής οικονομίας συνολικά».

    Με παρακαταθήκη την πολύτιμη εμπειρία του από τα 48 χρόνια επιχειρηματικής διαδρομής αλλά και από τη θητεία του στον ΣΕΒ, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, επικεφαλής του ομίλου Bespoke, καλείται να αναλάβει τις δράσεις εκείνες που θα οδηγήσουν στη βελτίωση των όρων του επιχειρείν και στην προώθηση της παραγωγής σε μια δύσκολη συγκυρία γεμάτη πρωτόγνωρες προκλήσεις όπως η γεωπολιτικές αναταραχές και η κλιματική κρίση, που δημιουργούν αβεβαιότητα, η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλά και ο ανταγωνισμός που δέχονται οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από ΗΠΑ, Ασία και Ινδία.

    ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΩΝΗΣ

    ΙΔΡΥΤΗΣ VIVA WALLET

    Ο ιδρυτής της Viva Wallet, Χάρης Καρώνης, κέρδισε μία μεγάλη νίκη απέναντι στην JPMorgan.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου με την απόφαση του στα μέσα Ιουνίου έκλινε την πλάστιγγα υπέρ της Viva, σε ό,τι αφορά τον τρόπο αποτίμησης της.

    Και τώρα η επέκταση της ελληνικής εταιρείας στην αγορά της Αμερικής, με τη μοναδική και καινοτόμα τεχνολογία Tap on Any Device, παραμένει ο κυρίαρχος στόχος για τον Χάρη Καρώνη.

    Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος: «Έχουμε επιτύχει να δημιουργήσουμε μία πλατφόρμα με απευθείας διασύνδεση με όλα τα τοπικά σχήματα καρτών και εναλλακτικών μεθόδων πληρωμών, σε όλη την Ευρώπη. Η Viva έχει εδραιωθεί ως πρωτοπόρος στην τεχνολογία Tap on Any Device, επιτρέποντας σε κάθε έμπορο στην Ευρώπη, και σύντομα στην Αμερική, να αποδέχεται πληρωμές σε οποιαδήποτε συσκευή».

    Ο Χάρης Καρώνης αποδείχτηκε για άλλη μία φορά «πολύ σκληρός για να πεθάνει». Δεν δίστασε να τα βάλει με ένα παγκόσμιο τραπεζικό κολοσσό και να αποδείξει στο Δικαστήριο του Λονδίνου ότι η Viva αξίζει πολύ περισσότερο από όσο την κοστολογεί η JPMorgan.

    Η αποτίμηση της ελληνικής startup, είχε οδηγήσει τον τελευταίο χρόνο τις σχέσεις των δύο πλευρών σε αδιέξοδο.

    Και έφτασαν μέχρι το Δικαστήριο του Λονδίνου για να λύσουν τη διαφορά. Πόσο δηλαδή αξίζει η Viva και αν ισχύουν οι ρυθμιστικοί περιορισμοί, με τους οποίους πρέπει να συμμορφώνεται η αμερικανική τράπεζα.

    Η δικαστής στην 70 σελίδων απόφαση της δικαιώνει στα σημεία τον Χάρη Καρώνη καθώς όπως αναφέρει:

    – Η Viva, από τη στιγμή που σήμερα είναι μέτοχος της με 48,5% η JPMorgan, υπόκειται στους ρυθμιστικούς περιορισμούς που μπορεί να απορρέουν από τους Κανονισμούς Κ και Y ή από τον Νόμο Bank Holding Company Act, αλλά μπορεί να απαλλαγεί από αυτούς τους ρυθμιστικούς περιορισμούς στο μέλλον (αν δηλαδή σταματήσει να είναι μέτοχος της η αμερικανική τράπεζα).

    – Η αξία της επιχείρησης θα πρέπει καθορίζεται από τον εκτιμητή αγνοώντας αυτούς τους ρυθμιστικούς περιορισμούς, αν και η αξία που θα αποδοθεί στη μελλοντική επιχείρηση παραμένει ένα θέμα που οι εκτιμητές πρέπει να καθορίζουν κατά την επαγγελματική τους κρίση και έχοντας υπόψη τις πληροφορίες που τους παρέχονται από τη Viva συμπεριλαμβανομένων των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Πολλά συμπεράσματα μπορούν να προκύψουν από τις ολοένα περισσότερες και όλο και πιο σοκαριστικές υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας. Ένα από τα πιο χρήσιμα, όμως, είναι η βοήθεια που απαιτείται στο σύστημα, για να σπάσει ο φαύλος κύκλος και η κάθε υπόθεση να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

    Στην υπόθεση Λύτρα έγινε πασιφανές πόση διαφορά μπορεί να κάνει μια νομοθετική διάταξη, αυτή που εισήγαγε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, στις πρόσφατες εκτεταμένες τροποποιήσεις του ποινικού δικαίου.

    Το θύμα είναι πολλές φορές δύσκολο να μιλήσει. Για ψυχολογικούς αλλά και πρακτικούς λόγους. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να βρεις τρόπους να παρακάμψεις αυτή τη δυσκολία, να αφαιρέσεις αυτό το βάρος από το πιο ευάλωτο μέρος, χωρίς να ωφελήσεις τον δράστη και φυσικά χωρίς να επιβαρύνεις μη εμπλεκόμενα μέρη.

    Αυτό ακριβώς που πέτυχε η νέα διάταξη του ν. 5090/2024, ο οποίος τροποποίησε εκτός από τους ποινικούς κώδικες και τον νόμο για την ενδοοικογενειακή βία. Με το άρθρο 130 του νόμου ορίζεται ότι κάθε γιατρός που διαπιστώνει ότι έχει τελεστεί έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας υποχρεούται να το αναφέρει στις διωκτικές αρχές και σε καμία περίπτωση δεν διώκεται πειθαρχικά, δεν μηνύεται, δεν απολύεται ή δεν υφίσταται καμία άλλη κύρωση λόγω αυτού.

    Λίγους μήνες μετά την ριζική μεταρρύθμιση της ποινικής νομοθεσίας από τον Γιώργο Φλωρίδη, αποδείχθηκε με δραματικό αλλά και αναντίρρητο τρόπο ότι κάτι τόσο φαινομενικά απλό μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ο νοσοκομειακός γιατρός που εξέτασε τη σύζυγο του Απόστολου Λύτρα δεν φοβήθηκε να ειδοποιήσει την αστυνομία, γνωρίζοντας ότι δεν θα έχει καμία συνέπεια για αυτή την πράξη του, ενώ ταυτόχρονα επιτέλεσε το καθήκον που του επιβάλλει η επιστήμη του αλλά και ο νέος νόμος.

    Σπάνια μια νομοθετική ρύθμιση αποκαλύπτει τόσο άμεσα και τόσο εκκωφαντικά την ισχύ της.

    ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΑΛΛΙΟΥ

    PARTNERS POTAMITISVEKRIS

    Μια συμφωνία του μεγέθους ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – Masdar απαιτεί προετοιμασία πολλών μηνών, αν όχι ετών, από όλους τους εμπλεκόμενους. Το έργο, λοιπόν, που πέτυχαν με απόλυτη επιτυχία οι ομάδες των Partners της δικηγορικής εταιρείας POTAMITISVEKRIS, Βασίλη Στεργίου και Ασπασία Μάλλιου, ήταν τιτάνιο, αποτελούμενο από εξαιρετικά κρίσιμες νομικές πτυχές.

    Σε τέτοιου επιπέδου συμφωνίες, δεν παίζει ρόλο μόνο το να γίνει σωστά ο νομικός έλεγχος, να εξασφαλισθούν οι απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές ή να αναλυθούν εξαντλητικά οι φορολογικές συνέπειες στη διεθνή αγορά. Αυτά είναι δεδομένα και απαιτούν φυσικά μεγάλη πείρα και εξειδίκευση στο εταιρικό και φορολογικό δίκαιο από τους δικηγόρους.

    Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που τέτοια projects αναλαμβάνονται από ολόκληρες ομάδες και εποπτεύονται πάντα από partners των μεγαλύτερων δικηγορικών της Ελλάδας.

    Αυτό που κάνει τη διαφορά, όμως, είναι το πώς ο business lawyer καταφέρνει να συμμετάσχει αποφασιστικά στις διαπραγματεύσεις, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα του εντολέα του, χωρίς όμως ταυτόχρονα να υπονομεύει τη διάθεση για συνεργασία.

    Το πώς καταφέρνει να βρίσκει τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στη διεκδίκηση και τον αναγκαίο συμβιβασμό.

    Ο Βασίλης Στεργίου, που έχει αναλάβει πολυάριθμες εξαγορές & συγχωνεύσεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη, και η Ασπασία Μάλλιου, που διαθέτει πάνω από 35 χρόνια εμπειρία στο φορολογικό δίκαιο, ανέλαβαν και ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη σημαντικότερη συμφωνία που έχει γίνει στον χώρο της ενέργειας τα τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας σημαντικές νομικές προκλήσεις και δημιουργώντας ένα success story που θα μνημονεύεται για χρόνια.

    ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ

    ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Αν υπάρχει ένα πρόσωπο που χαρακτηρίζεται εύκολα ως big loser αυτός είναι ο Λευτέρης Αυγενάκης. Κι αν η αποχώρησή του από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν το πρώτο χτύπημα γι’ αυτόν, δικαιολογημένο βεβαίως, η διαγραφή του από την Κ.Ο. της ΝΔ για τους τραμπουκισμούς του στο αεροδρόμιο ήταν το αποκορύφωμα μιας πολιτικής καριέρας που φθίνει.

    Είναι η πρώτη φορά από το 2019 που ο βουλευτής Κρήτης δεν βρίσκεται στην κυβέρνηση αφού στον ανασχηματισμό μετά τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός του έδειξε την πόρτα της εξόδου.

    Αν και οι σχέσεις του Αυγενάκη με τον Μητσοτάκη είναι άριστες, ο τελευταίος επέλεξε μια γενναία αλλαγή στο κτίριο της οδού Αχαρνών, καθώς άκουσε πολλά από αυτά που γίνονταν στον αγροτικό τομέα.

    Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μιλούσαν για έναν… συγκρουσιακό υπουργό, που είχε τσακωθεί με πολλά στελέχη και που η συνεργασία και το κλίμα ενότητας είχε… πάει περίπατο.

    Ο κ. Αυγενάκης κατηγορήθηκε πως ανέβαλε συνέχεια σημαντικές αποφάσεις για τον αγροτικό κόσμο και πως είχε παραδώσει τη διοίκηση του υπουργείου στον διευθυντή του.

    Οι κακές γλώσσες λένε ότι είχε και κακές σχέσεις τόσο με τους υφυπουργούς όσο και με τους γενικούς γραμματείς, κάτι που βάρυνε το κλίμα στο υπουργείο.

    Από την άλλη στον αγροτικό κόσμο υπήρχαν σοβαρά παράπονα για τη θητεία του κ. Αυγενάκη, και μάλιστα και από «γαλάζιους» αγροτοσυνδικαλιστές.

    Ισως η απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση να τον έκανε περισσότερο… οξύθυμο. Όμως, νταή σε καμιά περίπτωση δεν έπρεπε να τον κάνει. Το σοβαρό επεισόδιο και η χειροδικία σε βάρος 22χρονου υπαλλήλου στο αεροδρόμιο, η προσβλητική όσο και ιταμή φράση «ξέρεις ποιος είμαι εγώ» και τα όσα ακολούθησαν με την προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα τον έθεσαν στο περιθώριο.

    Αν θα επανέλθει κάποτε, κανείς δεν το ξέρει. Όμως, η κοινωνική απαξία της πράξης του τον έχει κάνει ήδη αποσυνάγωγο…

    ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ

    ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Ο Κώστας Σκρέκας ήταν το κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού της 14ης Ιουνίου. Τέθηκε εκτός κυβερνητικού σχήματος πληρώνοντας το τίμημα για τον πληθωρισμό και κυρίως την ακρίβεια, το νούμερο ένα πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά.

    Ένα πρόβλημα που αποτυπώθηκε και στην κάλπη των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου αναδεικνύοντας μεν τη Ν.Δ. πρώτη και με χαοτική διαφορά από το δεύτερο κόμμα αλλά με ψαλιδισμένο το ποσοστό της στο 28,31%.

    Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο Κώστας Σκρέκας βρέθηκε αντιμέτωπος με έναν δυσθεώρητο πληθωρισμό ιδιαίτερα στα τρόφιμα. Όταν ανέλαβε τον Ιούλιο του 2023 στη δεύτερη τετραετία διακυβέρνησης από τη ΝΔ., ο γενικός πληθωρισμός ήταν στο 2,5% και τα τρόφιμα έτρεχαν με +12,3.

    Τα μέτρα που προώθησε για τον περιορισμό της ακρίβειας, συνεχίζοντας παράλληλα τα μέτρα του προκατόχου του Άδωνι Γεωργιάδη, μέτρα όπως το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και το Καλάθι του Νοικοκυριού, επικεντρώθηκαν σε τρία σημεία.

    Στην αποτροπή των ανατιμήσεων μέσω του προσωρινού μέτρου της απαγόρευσης προσφορών, στην αποτύπωση άμεσα χαμηλότερων τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, βάζοντας στο παιχνίδι και τη βιομηχανία μέσω της πρωτοβουλίας της μόνιμης μείωσης τιμής 5% για ένα εξάμηνο και σε δομικές αλλαγές στη λειτουργία των προσφορών και των εκπτώσεων ώστε να πέσουν οι αρχικές τιμές σε κατηγορίες όπως απορρυπαντικά κ.ά.

    Σημαντική ήταν και η παρέμβαση σε ό,τι αφορά το βρεφικό γάλα όπου η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια ακρίβειας στην Ευρώπη αλλά και η σύγκρουση με τις πολυεθνικές ή η επιβολή μεγάλων προστίμων σε επιχειρήσεις για αθέμιτη κερδοφορία ή εικονικές εκπτώσεις.

    Το αποτύπωμα των μέτρων που έλαβε ο Κώστας Σκρέκας άρχισε να παίρνει θετικό πρόσημο μόλις τους τελευταίους δύο μήνες που έχει αρχίσει η αποκλιμάκωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ.

    Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat ο πληθωρισμός στην κατηγορίας τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός θα διαμορφωθεί στη χώρα μας στο 1,3% τον Ιούνιο, έναντι 2,4% τον Μάιο.

    Ανεξάρτητα ωστόσο από το αποτέλεσμα η ακρίβεια παραμένει ως πρόβλημα για τα νοικοκυριά και ο Κώστας Σκρέκας εκτός Κυβέρνησης.

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΤΖΑΛΗΣ

    CEO ΑΒΑΞ

    Μπορεί να έχει λήξει προσωρινά το πρόβλημα της απεργίας των εργαζομένων στη Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας, αλλά δε σημαίνει ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΑΒΑΞ, Κωνσταντίνος Μιτζάλης, έπαψε να βρίσκεται για πολλοστό μήνα στη θέση του loser και για τον Ιούνιο του 2024.

    Το νέο «κατόρθωμα» του Ομίλου ΑΒΑΞ είναι η ήττα από το κράτος του Λιβάνου για τη διαιτησία σε ένα έργο που ναι μεν υπογράφηκε πρίν από περίπου 11 χρόνια αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

    Ο Όμιλος προσέφυγε στη διεθνή διαιτησία ζητώντας από το κράτος του Λιβάνου αρχικά αποζημιώσεις 58 εκατ. ευρώ, οι οποίες ωστόσο στην πορεία μειώθηκαν στα 14,8 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2023.

    Πρόκειται για το έργο της κατασκευής του θερμικού σταθμού παραγωγής ενέργειας Deir Aamar (Phase II), κοντά στην Τρίπολη του Λιβάνου με τη συνολική του αξία να ανέρχεται στα 470 εκατ. δολάρια.

    Μία σημαντική λεπτομέρεια είναι το γεγονός ότι το κράτος του Λιβάνου δήλωσε χρεοκοπία το 2022, αλλά αυτό δε πτόησε την ΑΒΑΞ από το να ζητά την αποζημίωση. Εν τέλει η διαιτησία κατέληξε σε απόφαση υπέρ του λιβανέζικου κράτους αναγκάζοντας τον Όμιλο να πληρώσει επιπλέον το ποσό του 1,3 εκατ. ευρώ στο κράτος.

    Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσει ο Όμιλος όχι μόνο περισσότερο από μία δεκαετία για ένα έργο που φαινόταν πως θα στοιχειώσει, αλλά και να γράψει λογιστικές απώλειες 16 εκατ. ευρώ στα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου του 2024.

    Η εξέλιξη αυτή παρά τα όποια έργα που έχει αναλάβει για το εξωτερικό, στο Ιράκ και τη Μεγαλόπολη, φαίνεται ότι δε πείθει το επενδυτικό κοινό και η μετοχή βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση καθώς η αξία της έχει μειωθεί κατά 18% από τις αρχές του έτους.

    ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΚΛΗΚΑΣ

    CEO ΕΛΤΑ

    Αρκετά δύσκολος μήνας ήταν ο Ιούνιος για τα ΕΛΤΑ και πιο συγκεκριμένα για το διευθύνων σύμβουλό τους, Γρηγόρη Σκλήκα, καθώς κλήθηκαν και δεν ανταποκρίθηκαν στην πραγματοποίηση του άθλου της επιστολικής ψήφου.

    Πρόκειται για μία επιτυχία της κυβέρνησης, στην οποία ωστόσο δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν τα ΕΛΤΑ κυρίως λόγω των κακών υπηρεσιών με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι που ψήφισαν μέσω επιστολικής ψήφου να τρέχουν να προλάβουν τελευταία στιγμή.

    Εν ολίγοις το σημαντικότερο πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχε η απαραίτητη κάλυψη από τα κούριερ με αποτέλεσμα να πρέπει να τρέχουν την τελευταία ημέρα, δηλαδή στις 3 Ιουνίου, τουλάχιστον 15.000 συμπολίτες μας προκειμένου να καταφέρουν να ψηφίσουν.

    Να τονίσουμε ότι αρμόδιοι των ΕΛΤΑ είχαν απαντήσει ότι δεν υπήρχαν ουρές στα καταστήματα, αλλά ο πραγματικός λόγος ήταν το γεγονός ότι μόνο οι άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας απευθύνονταν στα καταστήματα, και είχαν προσθέσει ότι οι μεταφορείς δούλευαν έως τις 19:00 το απόγευμα επεκτείνοντας το ωράριο τους που έληγε στις 14:00.

    Ωστόσο, από ότι φάνηκε εκ του αποτελέσματος οι παραπάνω δράσεις δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, και ο πονοκέφαλος του Γρηγόρη Σκλήκα αυξάνεται καθώς έχει να αντιμετωπίσει ακόμα μία αποτυχία ύστερα από την τρύπα στα οικονομικά αποτελέσματα των ταχυδρομείων.

    ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΥΤΡΑΣ

    ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΟΣ

    Ο γνωστός συγγραφέας Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ είχε πει κάτι πολύ σοφό: «Είναι μικρός ο δρόμος από το αλληλούια στο γιούχα».

    Ο γνωστός ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας κατάφερε μέσα σε μερικά λεπτά να μετατρέψει τη λάμψη της εφήμερης δημοσιότητας, τις επιτυχίες της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας και την «ευτυχία» της οικογένειας, σε έναν προσωπικό εφιάλτη από τον οποίο δύσκολα θα βγει.

    Η απόφασή του και μόνο να χτυπήσει τη σύζυγο και μητέρα του παιδιού του, Σοφία Πολυζωγοπούλου, του στερεί εκτός από την ελευθερία αυτή τη στιγμή, και την κοινωνική αναγνώριση που απολάμβανε.

    Η απαξία της πράξης του, η δημοσιότητα που πήρε το άγριο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, ακόμη και η προσπάθεια που έκανε στη συνέχεια να αποκρύψει το γεγονός, βάζουν τον γνωστό ποινικολόγο στη γωνία, στο περιθώριο.

    Η προφυλάκισή του κρίθηκε από νομικούς κύκλους ιδιαίτερα σκληρή, όπως και η παρέμβαση του Αρείου Πάγου που διέταξε έλεγχο σε ανακριτή και εισαγγελέα για την αρχική τους απόφαση να μην τον προφυλακίσουν.

    Όμως, η ουσία της υπόθεσης είναι η βαριά κακοποίηση που υπέστη η Σοφία Πολυζωγοπούλου. Και στο σημείο αυτό ο Απόστολος Λύτρας είναι και καταδικαστέος και «αποσυνάγωγος».

    Πιθανότατα να αποφυλακιστεί σύντομα και σε μερικούς μήνες να περιμένει την ετυμηγορία του δικαστηρίου, με βάση και το νέο Ποινικό Κώδικα που είναι ιδιαίτερα αυστηρός σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας.

    Αλλά πέραν μιας πιθανής καταδίκης του και φυλάκισής του, είναι εξίσου σκληρή η τιμωρία που υφίσταται από εκείνο το Σάββατο που ξυλοκόπησε τη γυναίκα του.

    Ο δικηγόρος που υπερασπιζόταν κακοποιημένες και που μιλούσε για θέματα βίας, έγινε ο ίδιος κακοποιητής.

    Και σε καμιά περίπτωση δεν ήταν «η κακιά η ώρα».

    Τουλάχιστον το παράδειγμα προς αποφυγή του Λύτρα να είναι το έναυσμα ώστε να μην αποκρύπτονται τέτοια περιστατικά και οι ένοχοι να τιμωρούνται όπως τους αξίζει.

    The Usual Suspects

    The people below could make any list of influencers, anytime, which is why we've given them their own.