ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ
CEO Τράπεζας Πειραιώς
Αναμφίβολα ο μεγάλος νικητής του Απριλίου ήταν ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, καθώς η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και με τη συμμετοχή διεθνών επενδυτών. Μία αύξηση που προκάλεσε σωρεία δημοσιευμάτων, αλλά και συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Η ουσία είναι ότι το στοίχημα το κέρδισε ο Χρήστος Μεγάλου, που έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι μπορεί να πετυχαίνει τον στόχο, να βρίσκει τη λύση στο πρόβλημα και, όπως έχει πει ένας παλιός συνεργάτης του, «ξέρει καλά να στήνει σχήματα και να μαζεύει λεφτά».
Τον Ιανουάριο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας -καθώς δεν πληρώθηκε το κουπόνι των CoCos- βρέθηκε να κατεχει το 61,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς. Σήμερα το ποσοστό του Ταμείου είναι στο 25,56%.
Η Τράπεζα Πειραιώς γυρίζει σελίδα και θεμελιώνει αξιόπιστες και ισχυρές προοπτικές για το μέλλον της, δήλωσε ο κ. Χρήστος Μεγάλου, συμπληρώνοντας πως: «Ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία η αύξηση κεφαλαίου, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη την τελευταία τετραετία, η οποία σηματοδοτεί μια κομβική εξέλιξη για την τράπεζά μας και ευρύτερα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία».
Η συμμετοχή στην αύξηση διεθνών θεσμικών επενδυτών -πολλοί επέστρεψαν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα στην ελληνική αγορά-, αποτελεί ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Το ποσοστό του Paulson διαμορφώνεται στο 19,2%, του Helikon Investments Limited στο 5,43% και του Αριστοτέλη Μυστακίδη στο 2,9%.
Τώρα το επόμενο μεγάλο στοίχημα του κ. Μεγάλου είναι η επίτευξη του στόχου για μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων μέχρι τον Απρίλιο του 2022.
Το σχέδιο Sunrise -με τις δύο νέες τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ, Sunrise Ι (7 δισ. ευρώ) και Sunrise ΙΙ (4 δισ. ευρώ)- έχει στόχο την οριστική απαλλαγή από τα προβληματικά δάνεια και την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας.
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,38 δισ. ευρώ πραγματοποιήθηκε με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και με τη διαδικασία του book building στο εξωτερικό. Από την Ελλάδα -που κάλυψε το 15% της έκδοσης- αντλήθηκαν 207 εκατ. ευρώ και από το εξωτερικό (85% της έκδοσης) 1,173 δισ. ευρώ. Συνολικά εκδόθηκαν 1,2 δισ. νέες κοινές μετοχές και η τιμή διάθεσης ορίστηκε στο 1,15 ευρώ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ
Υπουργός Οικονομικών
Στους ώμους του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, έπεσε όλο το οικονομικό βάρος που προκάλεσε η πανδημία. Και, εκ του αποτελέσματος, αποδείχθηκε ότι ο κ. Σταϊκούρας διαχειρίστηκε με σύνεση τα (δανεικά) ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.
Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία δεν ήταν δημοσιονομικά προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας πολύμηνης κρίσης, κατά τη διάρκεια της οποίας το κράτος κλήθηκε να καταβάλει έκτακτες αποζημιώσεις και επιδόματα σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρήσεις επί σχεδόν 14 μήνες.
Το μεγάλο «στοίχημα» που έπρεπε να αντιμετωπίσει ο Υπουργός Οικονομικών ήταν να κρατήσει όρθιες τις επιχειρήσεις της χώρας, που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν προλάβει να συνέλθουν από την 10ετή οικονομική κρίση.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας έπρεπε να διαχειριστεί, όμως, και κάτι ακόμα: τις αποφάσεις των ειδικών, που πολλές φορές έβγαζαν εκτός στόχου τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, όπως για παράδειγμα τις συνεχείς επεκτάσεις του lockdown. Αυτές οι αναγκαίες επιλογές για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, δημιουργούσαν ένα επιπλέον κόστος στα κρατικά ταμεία, καθώς έπρεπε να εξευρεθουν χρήματα για τη διανομή νέων επιδομάτων 534 ευρώ σε εργαζόμενους, την αναστολή πληρωμής φόρων, τις αποζημιώσεις ιδιοκτητών ενοικίων κ.α.
Σημείο «κλειδί» για τη διαχείριση της κατάστασης αποτέλεσαν οι 7 κύκλοι των επιστρεπτέων προκαταβολών, μέσω των οποίων δόθηκαν στην αγορά πάνω από 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% δεν θα επιστραφεί ποτέ στο κράτος.
Παρά τα τεράστια ελλείμματα και τις τεράστιες ανάγκες για την ενίσχυση της αγοράς, ο Υπουργός Οικονομικών κατάφερε πρόσφατα να βρει τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο και να εξαγγείλει νέες φοροελαφρύνσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ (μείωση φορολογίας επιχειρήσεων στο 22%, μείωση της προκαταβολής φόρου) και επέκταση υφιστάμενων έκτακτων μέτρων ύψους 1,6 δισ ευρώ (όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή πληρωμής της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα) και για το 2022.
Οι φοροελαφρύνσεις πιστώνονται θετικά στον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος φαίνεται πως κερδίζει το στοίχημα για την ανόρθωση της οικονομίας, διατηρώντας παράλληλα και τις θέσεις εργασίας, ενώ αποδείχθηκε πως ορθά δεν άκουσε τις φωνές της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για εμπροσθοβαρή διανομή των ταμειακών διαθέσιμων από την αρχή της πανδημίας.
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΤΕΛΗΣ
Οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού
Αν κάποιος ήταν winner τον μήνα που πέρασε αυτός ήταν σίγουρα ο Αλέξης Πατέλης. Το στοίχημα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς πέτυχε και ο Αλέξης είδε τις μετοχές του να ανεβαίνουν κι άλλο στο στρατηγείο του Μαξίμου. Ο ίδιος δεν έκρυβε την ικανοποίηση του για τις εξελίξεις με τη λογική πως μια εν δυνάμει εστία κινδύνου, όπως δήλωνε άλλωστε και στο mononews λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΑΜΚ, δεν βρίσκεται πια στο τραπέζι για τους ξένους επενδυτές.
Οι ξένοι επενδυτές είναι άλλωστε το μεγάλο target group για την ελληνική οικονομία και για τον Αλέξη, ο οποίος, από το πόστο του οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού, σκανάρει τις διεθνείς αγορές, τις τάσεις των διεθνών κεφαλαίων, τα παράπονα των επενδυτών, εκείνα που αναζητούν για να έλθουν στη χώρα και να συμβάλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, που είναι το κυρίαρχο ζητούμενο.
Το τελευταίο διάστημα άλλωστε τα χαμόγελα δεν λείπουν στο οικονομικό πεδίο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της χώρας από τους ξένους. Η έκπληξη με την αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s ήταν ένα μεγάλο ορόσημο για το status της ελληνικής οικονομίας στα κιτάπια των διεθνών επενδυτών, το οποίο βελτιώνει τα περιβάλλον δρώντας υποστηρικτικά για μια σειρά κινήσεων από ελληνικές επιχειρήσεις όπως η επιτυχημένη ομολογιακή έκδοση της Eurobank αλλά και η επικείμενη – όπως όλα δείχνουν – έκδοση νέου ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο.
Ο Αλέξης Πατέλης, δραστήριος και αεικίνητος, προτιμά να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, και να μεταφέρει στο εξωτερικό – που το γνωρίζει άλλωστε καλά αφού πριν επιλέξει την επιστροφή στα πάτρια εδάφη έπαιζε μπάλα σε δύσκολα τερέν με δυνατά ονόματα της παγκόσμιας οικονομικής σκηνής- την εικόνα μιας σύγχρονης χώρας που επιδιώκει να ανέβει κατηγορία με πολύ ταχύ ρυθμό, παρά τις αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες μιας… πανδημίας. Με απαντήσεις to the point σε θέματα που για τους ξένους πρέπει να λυθούν προκειμένου να «ψηφίσουν Ελλάδα» παίρνοντας θέση εγκαίρως για το μεταπανδημικό, οικονομικό, boom.
Μέχρι στιγμής η συνταγή φαίνεται να δουλεύει. Ίδωμεν.
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ
Υπουργός Εξωτερικών
Στην άριστα προετοιμασμένη συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα, ο Νίκος Δένδιας είπε απλά, ξεκάθαρα και κυρίως ψύχραιμα αυτά που ήθελε ο κάθε Έλληνας να πει έχοντας απέναντί του έναν Τούρκο.
Γι’ αυτό και ο αντίκτυπος αυτού του πρωτοφανούς ελληνοτουρκικού λεκτικού μπρα-ντε-φερ υπήρξε τεράστιος στην ελληνική κοινωνία.
Επειδή ο κ. Δένδιας πολύ εύστοχα και με μεγάλη σαφήνεια εξέφρασε το κοινό περί δικαίου αίσθημα χωρίς όμως να απόσχει από τα νόμιμα, έτσι όπως ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.
Αφήνοντας κατά μέρος την γλώσσα της διπλωματίας, που μπορεί να λέει πολλά αλλά να μην λέει και τίποτα, ο υπουργός Εξωτερικών με πολύ λίγα λόγια έθεσε μπροστά σε Έλληνες και Τούρκους όλο το πλέγμα των δύσκολων ελληνοτουρκικών σχέσεων στον σύντομο διάλογο –φωτιά που έχει με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα στις 15 Απριλίου.
Και τελικά αυτός ο οξύς διάλογος, παρά τους όποιους φόβους ότι μπορεί να έκοβε τις γέφυρες επικοινωνίας με την Τουρκία, φαίνεται ότι μόνο όφελος παράγει για την χώρα.
Η πρόσκληση στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκεφθεί την Αθήνα βρίσκεται εν ισχύ και προετοιμάζεται, ενώ στρώνεται το έδαφος και για μια συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.
Η τοποθέτηση του κ. Δένδια απέναντι στον Τούρκο ομόλογό του ήταν καλά ζυγισμένη και τοποθετημένη στην σωστή χρονική στιγμή, κατά την οποία η Τουρκία δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών πιεσμένη από τις διεθνείς εξελίξεις.
Κι αυτό θα πει να πηγαίνεις άριστα προετοιμασμένος σε μια δύσκολη συνάντηση.
Ο κ. Δένδιας ήταν άψογος, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας τα εύσημα στον υπουργό Εξωτερικών.
ΑΛΕΞ ΦΩΤΑΚΙΔΗΣ
CVC Capital Partners
Στον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην ελληνική οικονομία εξελίσσεται το CVC Capital, το οποίο μέσα σε διάστημα λίγων μηνών εξαγόρασε τρεις πολύ μεγάλες εταιρείες, οι οποίες πρωταγωνιστούν στην ελληνική αγορά: την Εθνική Ασφαλιστική, την Vivartia (ΔΕΛΤΑ, Goody’s – Everest, Μπάρμπα Στάθης) και την Δωδώνη.
Είχαν προηγηθεί οι εξαγορές στον χώρο της Υγείας (τα νοσοκομεία Metropolitan, Υγεία, Ιασώ General, Μητέρα και Λητώ), του ηλεκτρονικού εμπορίου (Skroutz.gr) και στις λιμενικές υποδομές (μαρίνες Ζέας, Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας).
Υπολογίζεται πως μέχρι στιγμής έχει επενδύσει περίπου 1,8 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά.
Πρόκειται για επιλεγμένες τοποθετήσεις που υπηρετούν τη στρατηγική του αμερικάνικου fund, η οποία δεν είναι άλλη από τη δημιουργία «εθνικών πρωταθλητών». Εταιρειών δηλαδή εταιρειών που θα κυριαρχούν στους κλάδους που δραστηριοποιούνται και με την κατάλληλη κεφαλαιακή στήριξη θα μπορέσουν να σταθούν επάξια στο διεθνή ανταγωνισμό.
Πίσω από αυτές τις κινήσεις βρίσκεται ένας Έλληνας: ο Άλεξ Φωτακίδης. Όπως αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν πρόκειται για έναν χαμηλών τόνων αλλά ικανότατο μάνατζερ, ο οποίος έχει καταφέρει να ανελιχθεί στα υψηλότερα κλιμάκια του αμερικάνικου κολοσσιαίου fund.
Από το περασμένο φθινόπωρο έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα, προκειμένου να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πορεία των επενδύσεων του CVC.
Ο Άλεξ Φωτακίδης πιστεύει πολύ στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στην ανάκαμψη που μπορεί να πετύχει μετά τη λήξη της πανδημίας. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του σε συνέδριο του Capital Link τον περασμένο Δεκέμβριο: «Υπάρχει τεράστια προοπτική και είμαστε ικανοποιημένοι που βρισκόμαστε εδώ. Θέλουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα». Για να συμπληρώσει με έμφαση: «Η Ελλάδα πλέον έχει μπει στον χάρτη του CVC».
Με εξίσου κολακευτικά λόγια αναφέρθηκε και στην πρόοδο που συντελείται στο μακροοικονομικό, πολιτικό και φορολογικό περιβάλλον της χώρας, λέγοντας πως το επενδυτικό ρίσκο στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με περίπου τέσσερα χρόνια πριν, όταν το γιγαντιαίο fund, με πάνω από 80 δισ. ευρώ υπο διαχείριση κεφάλαια, αποφάσιζε να επενδύσει για πρώτη φορά στην ελληνική οικονομία. Εκτίμησε μάλιστα πως η χώρα μας θα ανακάμψει γρήγορα το 2021 και θα αναπτυχθεί ταχύτερα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωσης στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια. Για αυτό και όλοι εκτιμούν πως ο επενδυτικός κύκλος του CVC δεν έχει κλείσει, στοιχηματίζοντας πως θα ακολουθήσουν και άλλες εξίσου «ηχηρές» εξαγορές.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS
Την επιτυχία της στρατηγικής ενίσχυσης του τομέα των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας που κατέχουν κεντρικό ρόλο πλέον στην ανάπτυξη του ομίλου Mytilineos κατέδειξε η επιτυχία της έκδοσης του πρώτου πράσινου ομολόγου της εταιρείας, ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Η εισηγμένη πέτυχε με την κίνηση αυτή σημαντικά επίπεδα ρευστότητας χωρίς ουσιαστικές λήξεις χρέους πριν το 2024, διαφοροποιημένο επιχειρηματικό προφίλ, συνεργιστικό επιχειρηματικό μοντέλο, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει κάθετα ενοποιημένο και χαμηλού κόστους κλάδο μεταλλουργίας καθώς και ένα ισχυρό και αναπτυσσόμενο μερίδιο αγοράς στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού που παρέχει στον όμιλο διατηρήσιμες ταμειακές ροές.
Η Fitch Ratings έδωσε στο νέο πράσινο ομόλογο της Mytilineos S.A. τελική αξιολόγηση ‘BB’, με αξιολόγηση ανάκτησης ‘RR4’.
Στην ανάλυσή του, ο οίκος σημειώνει ότι το νέο ομόλογο επιτρέπει στη Mytilineos να βελτιώσει περαιτέρω το προφίλ της ληκτότητας, κάτι που θα υποστηρίξει τη χρηματοοικονομική ευελιξία σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.
Η εταιρεία εφαρμόζει μια στρατηγική για τη μείωση των ρύπων στο μηδέν ως το 2050 και προσθέτει σημαντική παραγωγική δυναμικότητα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχοντας στόχο να αυξήσει τη δυναμικότητα από τις ΑΠΕ στα 3GW, από θερμική παραγωγή στα 1,8GW και να ανέλθει στα 200ΜW η παραγωγική δυναμικότητα που αφορά διμερείς συμβάσεις προμήθειας.
Έτσι, η Mytilineos μετασχηματίζεται σε μια ολοκληρωμένη και καθετοποιημένη εταιρεία παροχής ενέργειας. H εγκατεστημένη παραγωγική δυναμικότητα από ΑΠΕ θα φθάσει στο 51% της συνολικής παραγωγής ενέργειας ως το 2025 – 2026, ενώ συνολικά η συμβολή του τομέα Ενέργειας και Αερίου στα EBITDA θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ ως το 2026, από 157 εκατ. ευρώ το 2020, δηλαδή σχεδόν θα διπλασιασθεί.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΚΟΣ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΫΜΕΝΑΚΗΣ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ, ΜΕΤΟΧΟΙ ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Ιωάννης Καϋμενάκης ηττήθηκαν στην τελευταία (22.4.21) μαραθώνια έκτακτη γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ (που οι ίδιοι προκάλεσαν) η οποία πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή μετόχων ρεκόρ (81,98%) αποτυγχάνοντας να πείσουν για την ανάγκη αλλαγής του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) συσπειρώνοντας την άλλη πλευρά που πέτυχε, με ποσοστό 68,24%, επί των παρισταμένων, να ψηφιστεί η αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων τα επιχειρήματα των εφοπλιστών «αδυνάτισαν» με την τοποθέτηση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Άκτωρ, Αλέξανδρου Εξάρχου, στη θέση του επικεφαλής της προσπάθειάς τους. Τον πρότειναν για διευθύνοντα σύμβουλο της Ελλάκτωρ όταν ήταν σαφές ότι αποτελεί «κόκκινο πανί» για την άλλη πλευρά (τη νυν διοίκηση του Ομίλου και την ολλανδική Reggeborgh) που έχει θέσει στο μικροσκόπιο τις πράξεις του.
Με βάση τις εκτιμήσεις που κυριαρχούν οι εφοπλιστές ηττήθηκαν γιατί «έμπλεξαν» με κάτι που δεν ξέρουν, φάνηκαν διστακτικοί και δεν ενίσχυσαν περαιτέρω το ποσοστό τους με συμμαχίες, όπως έπραξε η άλλη πλευρά. Επίσης, έδωσαν πολύ μεγάλο βάρος σε νομικές ενέργειες που εκ των πραγμάτων καθυστερούν να τελεσφορήσουν τη στιγμή η άλλη πλευρά βρισκόταν μέσα στον Όμιλο προσπαθώντας να επιλύσει τα προβλήματα ρευστότητας της Άκτωρ.
ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΒΑΓΕΝΑ
Εμπειρογνώμων πρεσβευτής σύμβουλός Α΄ του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης επί τιμή, Πρόεδρος Ζαππείου Μεγάρου
Στο Ζάππειο μία μέρα περπατούσα και έπεσα πάνω στην Χριστίνα Βαγενά που, αν και πρόεδρος του κληροδοτήματος, μάλλον δεν την απασχολεί που ο χώρος του Ζαππείου έχει μετατραπεί σε στέκι παρανομίας, με «μπάφους» και άλλες αμαρτίες…
Η κα Χρυσάνθη Βαγενά διορίστηκε πρόεδρος του κληροδοτήματος του Ζαππείου επί ΣΥΡΙΖΑ, συγγενής ούσα του πρώην υπουργού και κατηγορούμενου σήμερα Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αλλά και στενή συνεργάτης του κ. Νίκου Κοτζιά, στο Υπουργικό του Γραφείο, για 4 χρόνια.
Γνωστή και ως «ο πιο στενός άνθρωπος του Κοτζιά», η Βαγενά λέγεται ότι ήταν ένας βασικός κρίκος του σταλινικού συστήματος που εκείνος εγκαθίδρυσε στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Όπως λένε πηγές, τίποτα δεν γινόταν, ούτε μύγα δεν έμπαινε στο γραφείο του Κοτζιά χωρίς γνώση και έγκριση της παντοδύναμης Βαγενά.
Με εκείνα και με τα άλλα κατάφερε να παραμείνει στη θέση της, εξαντλώντας όχι μόνο τη θητεία της αλλά παραμένοντας ακόμη έως σήμερα. Μάλιστα, διακηρύσσει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα ξαναδιοριστεί Πρόεδρος και θα ορίσει εκείνη και τα μέλη του ΔΣ, παρότι η θητεία της έχει λήξει από πέρυσι τον Νοέμβριο.
Και δεν φαίνεται να την απασχολεί η άποψη του αρμόδιου υφυπουργού, Απόστολου Βεσυρόπουλου, ο οποίος από τον νομό έχει την απόλυτη ευθύνη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, που γνωρίζουν τι έχει συμβεί, είναι έξαλλοι.
Αναρωτιούνται στο «από που αντλεί αυτή τη σιγουριά η νυν πρόεδρος, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής των μελών του ΔΣ από τη Διεύθυνση Κληροδοτημάτων και τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, όπου και υπάγεται το κληροδότημα».
Η κ. Βαγενά, πάλι, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, επαναλαμβάνει σε όλους ότι «εμένα δεν με κουνάει κανείς!» και κάθε φορά διατυμπανίζει ότι έχει στηρίγματα από τη σύζυγο του Πρωθυπουργού έως τον αρχιεπίσκοπο και τον πρόεδρο της Βουλής… λόγω καταγωγής της από την Ήπειρο.
Σε κάθε περίπτωση, η αλήθεια είναι ότι στο Ζάππειο Μέγαρο, ένα από τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της χώρας, επικρατούσε τον περασμένο μήνα η ρήση «μπάτε σκύλοι αλέστε».
Το πολυσύχναστο στέκι «Αίγλη» στο Ζάππειο Μέγαρο και ο παρακείμενος κινηματογράφος ρημάζουν βυθισμένα στην αδιαφορία και την εγκατάλειψη.
Τα ερωτήματα τα οποία ζητούν απάντηση από την κα Βαγενά είναι πολλά.
Όπως:
Το ΔΣ του Ζαππείου προχώρησε στις απαιτούμενες ενέργειες για να αποτρέψει την εκτόξευση του χρέους από μισθώματα της προηγούμενης μισθώτριας εταιρείας, συμφερόντων Κοντομηνά, ή να διεκδικήσει το υπέρογκο ποσό των 500.000 ευρώ μέσω κατασχέσεων;
Γιατί επέτρεψε το απόλυτο ξεγύμνωμα του μαγαζιού, το οποίο μετατράπηκε σε γιαπί;
Γιατί δεν έγινε δεκτή πρόταση αξιοποίησης, όπως η ενοικίαση του κινηματογράφου από την «Σπέντζος Φιλμς» έναντι 45.000 ευρώ, αλλά αποκρούστηκε αναίτια;
Γιατί επιτράπηκε στο κυλικείο του Φωκιανού να ανοίξει δίοδο προς τον Κήπο του Ζαππείου, καταπατώντας χώρο του;
Και τι έχει να απαντήσει η κα Βαγενά για τον παράνομο παρκοδόρο που εισπράττει 10 ευρώ χωρίς απόδειξη για στάθμευση;
Αληθεύει ότι ενώ υπάρχει έγγραφο της ΑΑΔΕ προς τις υπηρεσίες του Ζαππείου σχετικά με τον άλλο μισθωτή της Όασης ότι υπόκειται στις σχετικές ρυθμίσεις σχετικά με τα μισθώματα εταιρειών που είναι κλειστά λόγω lockdown έγινε προσπάθεια από το ΔΣ απομάκρυνσής του με την επίκληση ότι δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του;
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η κ. Πρόεδρος δεν ξέρει ότι συμβαίνουν αυτά.
Εκτός εάν θεωρεί τους υπουργούς βλάκες ή πολύ βλάκες…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρόστιμα ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ πολυεθνικές για αθέμιτη κερδοφορία – Ποιες είναι
- ΙΤΕΠ: «Υψηλή» και «άνιση» φορολογία στα Ξενοδοχεία – Το 19% του κόστους παραγωγής αντιστοιχεί σε φόρους
- Δημοσκόπηση GPO: Η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ – Τρίτο κόμμα το ΚΚΕ – Οκτακομματική Βουλή
- Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Θετικές προοπτικές για την οικονομία το 2025 – Σημαντικές εξωτερικές προκλήσεις