Φωκίων Καραβίας
CEO Eurobank
Ο Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank, μαζί με την ομάδα του, κέρδισε το μεγάλο στοίχημα του μετασχηματισμού της τράπεζας.
Η «ψηφιακή» καρδιά του Ομίλου «κτυπάει» στο Eurobank Ηub στη Νέα Ιωνία.
Η τράπεζα έχει επενδύσει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ στην ψηφιοποίησή της -και συνεχίζει δυναμικά να επενδύει-, καθώς στρατηγικός της στόχος είναι να αναδειχθεί ως η πιο απλή, ψηφιοποιημένη τράπεζα στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Αιχμή του δόρατος είναι η αποτελεσματική αξιοποίηση των δεδομένων. Άλλωστε τα data έχουν χαρακτηριστεί ο νέος «μαύρος χρυσός», με την τράπεζα να συνεχίζει τις επενδύσεις προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία της και να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες σε κάθε επίπεδο, από τον σχεδιασμό νέων προϊόντων που καλύπτουν τις ανάγκες της πελατείας της, μέχρι την επιχειρησιακή της πορεία.
Το «ψηφιακό» εργοστάσιο, το Eurobank Ηub, είναι συνδεδεμένο real time και με τις έξι χώρες όπου έχει παρουσία η τράπεζα –δηλαδή Ελλάδα, Κύπρο, Σερβία, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο, Ην. Βασίλειο- και παρακολουθεί τα πάντα, αφού είναι online με τα καταστήματα, τα επιχειρηματικά κέντρα, τα ΑΤΜ. Εξυπηρετεί περισσότερους από 2,5 εκατ. πελάτες, και εκατομμύρια συναλλαγών, καθώς από το Eurobank Ηub «περνάνε» 2 εκατομμύρια εμβάσματα το χρόνο, 500 εκατ. επιταγές, πάνω από 360 εκατ. εγχρήματες συναλλαγές, και 3 εκατ. συναλλαγές μέσω καρτών.
Η Eurobank μετασχηματίζεται σε μία τράπεζα «ανοικτή» 24/7: Στο κινητό, στον υπολογιστή, στο σπίτι, στο γραφείο, στο δρόμο. Στη διαδικασία αυτή ο ρόλος του Eurobank Ηub είναι καθοριστικός και νευραλγικός. Στις εγκαταστάσεις του στη Νέα Ιωνία –σε ένα σύμπλεγμα 6 κτιρίων και 34 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων-, στεγάζονται οι Διευθύνσεις του Technology & Digital Hub (δηλαδή Πληροφορικής και Ψηφιακής Τραπεζικής), η Οργάνωση, οι Κεντρικές Υπηρεσίες & Λειτουργίες, οι Οικονομικές Υπηρεσίες καθώς και το Κέντρο Εκπαίδευσης. Στο κτιριακό συγκρότημα στη Νέα Ιωνία, απασχολούνται συνολικά περίπου 2.000 εργαζόμενοι που αντιστοιχούν στο 50% του προσωπικού των κεντρικών υπηρεσιών της τράπεζας.
Κωστής Χατζηδάκης
Υπουργός Εργασίας
Άλλη μια σημαντική μεταρρύθμιση, προς όφελος κυρίως των εργαζομένων αλλά και των εργοδοτών, θέτει σε εφαρμογή ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.
Πρόκειται για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, μια μεταρρύθμιση η οποία αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση και έπρεπε να εφαρμοστεί σύμφωνα με το Ν. 3996/2011, αλλά λόγω αντιδράσεων των επιχειρηματιών καθυστέρησε να τεθεί σε λειτουργία.
Μετά από 10 χρόνια και παρά τις αντιρρήσεις που εξακολουθούν να καταγράφονται, ο κ. Χατζηδάκης εμφανίζεται αμετακίνητος στην πρόθεσή του να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων, ακόμη και στις πιο μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου να υπάρχει πλήρης καταγραφή, αλλά και… πληρωμή των ωρών απασχόλησης, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ.
Παρά τις πρώτες αντιδράσεις, από την 1η Ιουλίου τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή η ψηφιακή κάρτα εργασίας για περίπου 121.000 εργαζόμενους στις τράπεζες και στα σούπερ μάρκετ με περισσότερα από 250 άτομα προσωπικό.
Όμως πέρα από τους εργαζόμενους, η ψηφιακή κάρτα είναι προς όφελος και των συνεπών εργοδοτών, καθώς διασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Πλέον με την ηλεκτρονική καταγραφή της εισόδου και εξόδου των εργαζομένων από την επιχείρηση δεν θα μπορούν οι «πονηροί» εργοδότες να καταπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να «νοθεύουν» τον ανταγωνισμό με επιχειρήσεις που τηρούν το ωράριο και πληρώνουν τις υπερωρίες. Κανένας εργοδότης δεν θα μπορεί να «κλέβει» τις ώρες απασχόλησης, παρουσιάζοντας τα 8ωρα ως 4ωρα!
Ταυτόχρονα, οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας θα γίνονται πλέον στοχευμένα σε επιχειρήσεις που η πλειοψηφία των εργαζομένων απασχολείται με ευέλικτες μορφές κι όχι με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.
Πρόκειται για την εφαρμογή myErgani mobile app για τους εργαζόμενους, η οποία έχει αναβαθμιστεί προκειμένου να υποστηρίζει τη λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, και την εφαρμογή Ergani CardScanner για τις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ήδη σύστημα ωρομέτρησης, η οποία «διαβάζει» κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας τις Ψηφιακές Κάρτες των εργαζομένων και μεταδίδει αυτόματα σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.
Δημήτρης Ανδριόπουλος
Πρόεδρος και CEO Dimand
Το όραμα του Δημήτρη Ανδριόπουλου προσέλκυσε ήδη «σοβαρούς» επενδυτές, καθώς ενώ η Dimand βρισκόταν ένα βήμα πριν από το ταμπλό, Orasis και Μαριάννα Λάτση αποφάσισαν να τοποθετήσουν κεφάλαια στην εταιρεία.
Το fund του George Elliott και το family office της Μαριάννας Λάτση θα έχουν συμμετοχή κατά 3,57% και 5,35% έκαστο, με τη συνολική τους τοποθέτηση να φτάνει τα 25 εκατομμύρια. Κι όλα αυτά προτού ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών, που, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ορίζεται στις 6 Ιουλίου.
Άλλωστε, η Dimand έχει παράδοση στο να αποτελεί θέλγητρο για ισχυρούς παίκτες, αφού έχει στο ιστορικό της τη συνέργεια με την EBRD, την αμερικανική HIG Capital (οι μετοχές της θα προσφερθούν ως προνομιούχες με την ΑΜΚ), την Prodea, την Premia Properties και πάει λέγοντας. Ήδη το χαρτοφυλάκιό της κοντεύει να αγγίξει το μισό δισεκατομμύριο και έχει άλλα 100 εκατ. επενδύσεων μπροστά, ενώ διείδε σύντομα την τάση των ΑΠΕ κι επένδυσε σε αυτές για να εξασφαλίσει την ενεργειακή αυτονομία των κτιρίων της.
Ο στόχος της IPO της Dimand –που άνοιξε τη συζήτηση για εισαγωγή των εταιρειών στο ελληνικό Χρηματιστήριο, όταν αυτή δεν είναι υποχρεωτική όπως στην περίπτωση των ΑΕΕΑΠ- ήταν να αντλήσει 93 εκατομμύρια. Αν σκεφτεί κανείς ότι από αυτά 25 εκατ. έχει εξασφαλίσει από τη δέσμευση των Orasis και Latsco, η «αποστολή» του Δημήτρη Ανδριόπουλου να βρει συνεπενδυτές για το business plan της Dimand, που φτάνει έως και το 1 δισ. για πράσινα και εμβληματικά κτήρια, φαντάζει μάλλον εύκολη.
Βασίλης Κάτσος
Επιχειρηματίας
Κάθε κίνηση του Βασίλη Κάτσου έχει επενδυτικά κίνητρα. Παράδειγμα το τελευταίο του χτύπημα στην Ύδρα, όπου είναι πλέον ο νέος ιδιοκτήτης της βίλας του Δημήτρη Κοντομηνά, την οποία, όπως ο ίδιος είπε, απέκτησε μέσω πλειστηριασμού για επενδυτικούς σκοπούς και όχι για εκμετάλλευση.
Για το συγκεκριμένο asset χύθηκε πολύ μελάνι, αφού η μοναχοκόρη του Δημήτρη Κοντομηνά προσπάθησε να μπλοκάρει τον πλειστηριασμό, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα, χωρίς ωστόσο να το καταφέρει. Μέσω της επενδυτικής εταιρείας Καλό Λιβάδι, ο Βασίλης Κάτσος «έδωσε μάχη» διαρκείας έξι ωρών και τελικά κατοχύρωσε το σπίτι έναντι τιμήματος που ξεπέρασε κατά σχεδόν 700.000 ευρώ την τιμή εκκίνησης.
Η βίλα είναι χτισμένη πάνω στο κύμα, με θέα στο λιμάνι του νησιού, πάνω από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και έχει ανακαινιστεί με άριστα υλικά. Αυτό φέρεται να εκτίμησε, μεταξύ άλλων, ο επιχειρηματίας, που μέσω της VNK Capital, έχει επενδύσει σε πολυτελείς κατοικίες στη Βουλιαγμένη. Το συγκρότημα των τεσσάρων κατοικιών (δύο βίλες 500 τ.μ. και δύο των 360 τετραγωνικών), Chrysalis Residences, είναι εμπνευσμένο από το σχήμα της πεταλούδας. Με ορίζοντα το φθινόπωρο του 2023, οπότε και προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του συγκροτήματος, η διαδικασία της πώλησης έχει ξεκινήσει από την πλατφόρμα της Sotheby’s.
Δεν είναι η μοναδική επένδυση του Βασίλη Κάτσου στο real estate, καθώς διακρατεί ποσοστό και στη Lamda Development.
Έχοντας πλέον αποεπενδύσει από τη Pharmathen, την οποία η οικογένειά του ίδρυσε το 1969 και πλέον έχει περάσει στα χέρια της Partners Group, ο Βασίλης Κάτσος είχε υπογράψει τη συμφωνία με την BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου, που κατείχε μέχρι πρότινος το 80% της φαρμακευτικής.
Οι σημαντικότερες συμμετοχές του fund του Βασίλη και της Νέλλης Κάτσου περιλαμβάνουν σήμερα την εταιρεία καφέ Cafetex, του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Γιάννου Μπενόπουλου, και την εταιρεία κονσερβών Παλίρροια.
Σπύρος Θεοδωρόπουλος
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Bespoke SGA Holdings
Σάρκα και οστά παίρνει το όραμα του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, του επιχειρηματία που έκανε κολοσσό την Chipita, να χτίσει έναν νέο όμιλο με υγιείς και εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο τροφίμων και ποτών.
Μέσα σε λιγότερο από τέσσερις μήνες από την ίδρυση του εταιρικού οχήματος της Bespoke SGA Holdings, μέσω του οποίου θα συγκροτηθεί ο νέος όμιλος, προχώρησε η συμφωνία εξαγοράς του 40% της σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ με option να λάβει το πλειοψηφικό πακέτο με την απόκτηση του 70% των μετοχών της ιστορικής εταιρείας.
Ηδη οι μέτοχοι της Bespoke, οι περισσότεροι έμπιστοι και συνεργάτες επί χρόνια του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, έχουν καταβάλει, μετά τα 35 εκατ. ευρώ που ήταν το αρχικό κεφάλαιο, άλλα 70 εκατ. ευρώ ήδη στην εταιρεία, δηλαδή ως μετοχικό κεφάλαιο το συνολικό ποσό των 105 εκατ. ευρώ.
Η σοκολοταβιομηχανία με τζίρο σχεδόν 119 εκατ. ευρώ θα αποτελέσει την κορωνίδα της νεοϊδρυθείσας Bespoke μέχρι την επόμενη μεγάλη εξαγορά.
Μέχρι στιγμής οι εταιρείες που έχουν συγκεντρωθεί και θα μπουν κάτω από την ομπρέλα του νέου ομίλου είναι η αλλαντοβιομηχανία Νίκας, η Wonderplant, που δραστηριοποιείται στον χώρο της υδροπονικής καλλιέργειας, η εταιρεία αλλαντικών Έδεσμα και η αντίστοιχη έτοιμων φαγητών και σαλατών Αμβροσία, η Ελληνικοί Χυμοί (από κοινού με την EOS Capital του Απόστολου Ταμβακάκη), που κυριαρχεί στην παραγωγή χυμών ιδιωτικής ετικέτας, και η Chipita Foods, που περιλαμβάνει διάφορες συμμετοχές όπως αυτή της κοινοπραξίας με την Britannia Industries στην Ινδία.
Άσπα Τοπαλίδου
General Manager Ελλάδος BEAT
Η απόφαση της BEAT να επιβάλει κόστος προμίσθωσης 2 ευρώ ανά κράτηση στους χρήστες της από τα μέσα Ιουνίου μόνο επιτυχημένη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Η μείωση, δε, του ποσού αυτού στο 1,20 ευρώ καταδεικνύει πως η εταιρεία δεν έδειξε τα απαραίτητα αντανακλαστικά και αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αλλαγές εν μέρει λόγω των αντιδράσεων των πελατών της.
Η BEAT, με επικεφαλής την Άσπα Τοπαλίδου, η οποία έχει αναλάβει από τον περασμένο Σεπτέμβριο ως General Manager Ελλάδος, έρχεται αντιμέτωπη με μία σειρά προβλημάτων και η επιβολή της παραπάνω χρέωσης ήταν το «κερασάκι στην τούρτα».
Πιο συγκεκριμένα, η τακτική αυτή έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς από τη μία πλευρά οι χρήστες της εφαρμογής αρχίζουν να χαρακτηρίζουν τη BEAT ως μία ακόμα εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες ραδιοταξί.
Από την άλλη οι οδηγοί ταξί αναφέρουν πως η BEAT προσπαθεί να «μεταμορφωθεί» από μία εφαρμογή σε ραδιοταξί, απολαμβάνοντας τα προνόμια της δεύτερης και όχι τις υποχρεώσεις που της αναλογούν για να κάνει αυτή την αλλαγή.
Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα είναι το ότι οι χρήστες της εφαρμογής βρίσκουν πολύ δύσκολα ταξί, γεγονός και το οποίο έχει παραδεχτεί και η ίδια η εταιρεία ενώ φαίνεται πως δυσανασχετούν με τη νέα χρέωση. Την ίδια στιγμή οι οδηγοί των ταξί κάνουν λόγο για αυξημένη προμήθεια (12%) επί της συνολικής αξίας της διαδρομής.
Στην ανακοίνωσή της η BEAT επισημαίνει πως η χρέωση αυτή έρχεται για να ενισχύσει του οδηγούς ταξί. Η πραγματικότητα πάντως είναι πως δύσκολα κάποιος θα ανοίξει την εφαρμογή πλέον για να καλέσει ταξί, όταν η ελάχιστη χρέωση για μία διαδρομή ανέρχεται στα έξι ευρώ, ενώ οι οδηγοί θα προτιμήσουν να βρουν πελάτες από το δρόμο ή να απευθυνθούν σε ραδιοταξί.
Μαρία Κοντομηνά
Η κόρη του επιχειρηματία άργησε να βάλει τα μεγάλα μέσα για να σώσει ό,τι απέμεινε από την περιουσία του Δημήτρη Κοντομηνά και οι προσπάθειές της έπεσαν στο κενό.
Η ενασχόληση με τις επιχειρήσεις αλλά και με τα περιουσιακά στοιχεία του πολυπράγμονα πατέρα της άργησε να μεταφραστεί σε ενδιαφέρον. Παράδειγμα η προσπάθειά της να μπλοκάρει τον πλειστηριασμό της περιβόητης βίλας στην Ύδρα, που πέρασε στην τράπεζα για 200 χιλιάδες, με αποτέλεσμα να βγει στο σφυρί για κάτι παραπάνω από δύο εκατομμύρια και τελικά να μεταβιβαστεί για 2,7 εκατ. ευρώ.
Κι ενώ ο πλειστηριασμός έτρεχε ήδη έναν μήνα κι είχαν προηγηθεί κι άλλοι κι είχαν χαθεί μετοχικά πακέτα σε εταιρείες – δημιουργήματα του Κοντομηνά, όπως η Ιντερτέκ, η Village Roadshow και η Mediterra Οινοποιητική, η Μαρία Κοντομηνά έτρεξε τελευταία στιγμή να ασκήσει αγωγή ασφαλιστικών μέτρων κατά της επισπεύδουσας Eurobank. Τα ασφαλιστικά μέτρα εκδικάστηκαν μία μέρα πριν ηχήσει το ηλεκτρονικό σφυρί και δεν τη δικαίωσαν.
Το σπίτι κοστολογήθηκε 4.551 ευρώ το τετραγωνικό και μάλιστα οι υποψήφιοι επενδυτές έδωσαν εξάωρη μάχη για να το κάνουν δικό τους. Κι αν δεν είχε σοβαρές αυθαιρεσίες, η τιμή εκκίνησης θα ήταν πολλαπλάσια για τη βίλα με θέα στο λιμάνι του νησιού, ανακαινισμένη και διακοσμημένη με άριστης ποιότητας υλικά, δάπεδα ξυλείας, εξωτερικά κουφώματα ξυλείας, ντουλάπια κουζίνας, μπάνια πολυτελούς κατασκευής και κεντρικό κλιματισμό για τη θέρμανση και την ψύξη.
Αποτελούσε ιδιοκτησία της Διευρωπαϊκής Εταιρείας Επενδύσεων, εταιρείας με έδρα τη διεύθυνση της Demco επί της Αττικής Οδού, την οποία διαχειρίζεται το ίδιο πρόσωπο που διαχειρίζεται και την επενδυτική του Δημήτρη Κοντομηνά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί