• What's happening

    «Βόμβα» Τσακαλώτου: Ορόσημο η 5η Δεκεμβρίου – Νέο Eurogroup στον ορίζοντα

    spiegel


    Νέο Eurogroup προαναγγέλει ο υπουργός Οικονομίας κ.Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς για πρώτη φορά, παραδέχεται ότι στη συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου, ενδεχομένως, να μην υπάρξει οριστική απόφαση για το ελληνικό χρέος και να χρειαστεί, μια εκ νέου συνεδρίαση.

    Όπως τονίζει, ο υπουργός από το βήμα της Βουλής, “ορόσημο είναι η 5 Δεκεμβρίου όπου η ελληνική οικονομία ευελπιστεί ότι τα τρία κομμάτια της διαπραγμάτευσης θα έρθουν να ενωθούν. Όμως μπορεί να υπάρξει και άλλο Eurogroup, αλλά πολύ σύντομα, θα έχουμε εικόνα αν θα μπορούμε να πάμε στη ποσοτική χαλάρωση και αν πάμε το άγχος για τα capital controls, θα μειωθεί. Τα τρία, πιο σημαντικά, κομμάτια είναι:

    • Συζήτηση για μεταρρυθμίσεις. Η συζήτηση με τους θεσμούς είναι διαδοχική και υπάρχουν διαδοχικές προσεγγίσεις σε όλα τα θέματα των μεταρρυθμίσεων και πως θα καλύψουμε τους δημοσιονομικούς στόχους εντός του προγράμματος δηλαδή το 2017 και το 2018
    • Οι δημοσιονομικοί στόχοι για μετά το 2018 πόσο θα είναι – αν θα είναι 3,5 αν θα μειωθούν – όπου το ΔΝΤ λέει ότι αν είναι πάνω από 1,5% που θεωρεί σωστό μπορεί να ζητήσουν μέτρα. Εγώ είπα στο ΔΝΤ να έχει το θάρρος της γνώμης και αν πιστεύει ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα και συμφωνεί με Ντράγκι, Ομπάμα, Λιού. Εμείς λέμε στο ΔΝΤ να μην πιέζει τον αδύναμο παίκτη να πιέζει τον παίκτη αυτό που δεν θέλει να δώσει τόσο πολλά για το χρέος
    • Το χρέος. Νομίζω ότι μέχρι το Γενάρη οι λεπτομέρειες θα έχουν δοθεί θα ξέρουμε τα τρία κομμάτια και θα μπορούμε όλοι να αξιολογήσουμε τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία για την επόμενη περίοδο.  

    Οπως έπεσημανε ο κ. Τσακαλώτος  “ο Δεκέμβριος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας από το καλοκαίρι του 2015. Είναι όμως επίσης σημαντικός και για την πρόοδο της οικονομίας αλλά και για να πετύχει ο οδικος χάρτης που αναοινώσαμε το καλοκαίρι του 2015. Το επενδυτικό κλίμα καλυτερεύει περισσότερο από όσο λέτε. Οι επενδυτές που εχω επαφές, σε Ουάσιγκτον,  Λονδίνο, Φρανκφούρτη και άλλες χώρες θεωρούν οτι υπάρχει λύση για το χρέος, το QE. Δεν συμμερίζομαι ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Κατανοούν ότι έχουν γίνει πολλές μεταρρύθμισεις και για την αδειοδότηση και για την απλοποίηση της διαδικασίας των επενδύσεων. Δεν είμαι σε αυτό τόσο απαισιόδοξος. Πίσω υπάρχει και μια αλήθεια. Εγώ είμαι αρκετά αισιόδοξος για την ανάπτυξη -με δεδομένο ότι δεν θα αλλάξει πολύ στο χειρότερο το διεθνές περιβάλλον που είναι κάπως εξωγεένς– και για το 2017 και για το 2018 αλλά για να είναι βιώσιμη αυτή η ανάπτυξη χρειάζεται άλλο αναπτυξιακό μοντέλο. Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο 2008. Αρα αν έχετε ανησυχίες τις συμμερίζομαι για μετά το πρόγραμμα, αν δεν δουλέψει σκληρά η κυβέρνηση για ένα καινούργιο αναπτυξιακό.

     



    ΣΧΟΛΙΑ