Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα: Τη γερμανική βουλή σε ρόλο… ΔΝΤ ονειρεύεται ο Σόιμπλε

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Με την απειλή να βρει απέναντί της μια νέα «εφιαλτική» πραγματικότητα είναι η ελληνική κυβέρνηση, αν αψηφίσει τις προειδοποιήσεις του Β. Σόιμπλε για την ανάγκη παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Όπως τονίζει συνεχώς στις τελευταίες του τοποθετήσεις, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών , σε περίπτωση απομάκρυνσης του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, η Γερμανία είναι αποφασισμένη να ξεκινήσει νέες διαπραγματεύσεις, με την γερμανική βουλή να αποκτά αυξημένο ρόλο στην εποπτεία και την επιτήρηση της Ελλάδας.

Μεταξύ των σκέψεων που υπάρχουν στο επιτελείο του κ. Σόιμπλε κυριαρχεί η ενίσχυση του ρόλου της γερμανικής Βουλής. Το σχέδιο αυτό λέει ότι οι αξιολογήσεις για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και οι εγκρίσεις των δόσεων του δανειακού προγράμματος θα περνούν ανά τακτά διαστήματα και σε σαφώς προσδιορισμένα χρονικά σημεία!

Και μπορεί η ελληνική πλευρά να περιμένει πως η απομάκρυνση του «σκληρού» Ταμείου θα της δώσει την ευκαιρία μεγαλύτερης ευελιξίας, προσδοκώντας σε «πολιτικές λύσεις» στα κρίσιμα ζητήματα όπως τα εργασιακά ή τα θέματα ενέργειας, ο κ. Σόιμπλε όμως είναι αποφασισμένος να εξασφαλίσει μια απόλυτη δέσμευση των συμφωνηθέντων, χωρίς κανένα αίσθημα ανοχής.

ποία δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη και τη θεωρούν υπερβολικά ανεκτική, ή και «φιλική» προς την ελληνική κυβέρνηση! Άρα, η επιδίωξη για την επιβολή μίας ελεγκτικής διαδικασίας άτεγκτης και χωρίς το παραμικρό περιθώριο υποχωρήσεων προς την Αθήνα είναι το πρώτο μέλημα του κ. Σόιμπλε.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαραίτητο για την Ελλάδα να καταφέρει να ξεπαγώσει άμεσα τις συζητήσεις με τους θεσμούς, μέχρι το επόμενο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί σε 10 ημέρες. Η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει ένα πακέτο πρόσθετων παραχωρήσεων ως συμβιβαστική λύση μεταξύ των απαιτήσεων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ.

Σε περίπτωση αποτυχίας, τα πράγματα γίνονται ιδιαίτερα δύσκολα. Και αυτό καθώς οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη ξεκινούν και το κλίμα αναμένεται να είναι ιδιαίτερο «άγριο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χρ. Βερναρδάκης: Θα προχωρήσουμε στη νομιμοποίηση 10.000 συμβασιούχων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παραδοχή Μουζάλα: «Δεν έχουμε μεγάλες δυνατότητες ελέγχου των ΜΚΟ»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σόιμπλε vs Τσακαλώτος: Ακονίζουν τα όπλα τους για το κρίσιμο Eurogroup