ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μέχρι το 2020, ο πληθυσμός των θηλαστικών, των πουλιών, των ψαριών, των ερπετών και άλλων σπονδυλωτών ειδών υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί κατά περισσότερο από δύο τρίτα μέσα σε διάστημα 50 ετών.Ο τρέχων ρυθμός εξαφάνισης των ζώων στον πλανήτη είναι περίπου 100 φορές πιο ταχύς απ’ ότι θεωρείται φυσιολογικό. Είναι δηλαδή μεγαλύτερος απ’ ότι κατά τη διάρκεια ορισμένων από των 5 προηγούμενων μαζικών εξαφανίσεων που έχουν συμβεί στην ιστορία της Γης.
Ενώ λοιπόν οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν εξαιτίας ενός καταστροφικού μετεωρίτη που χτύπησε τον πλανήτη, ένα είναι το είδος που ευθύνεται για τα σημερινά προβλήματα στον πλανήτη Γη: ο άνθρωπος.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι γεωλόγοι είναι κοντά στον ορισμό μίας νέας εποχής με την ονομασία “Ανθρωπόκαινο” (Anthropocene), δεδομένου πως τα απολιθώματα των τόσο πολλών εξαφανισμένων ζώων πρόκειται μία ημέρα να δημιουργήσουν ένα αισθητό, παγκόσμιο πρόβλημα στην εξέλιξη του πλανήτη.
Η έκθεση Living Planet, η οποία διεξάχθηκε από το WWF και τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου (ZSL), ανέλυσαν δεδομένα από 3.706 είδη ζώων στο πλαίσιο της πιο περιεκτικής, όπως χαρακτηρίστηκε, μελέτης για την κατάσταση της άγριας ζωής σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως στο διάστημα από το 1970 μέχρι το 2012, η μείωση του πληθυσμού ανερχόταν στο 58 τοις εκατό. Με τον σημερινό ρυθμό, προβλέπεται ότι το ποσοστό αυτό μέχρι το 2020 θα αγγίξει το 67 τοις εκατό.
Ο Δρ Mike Barrett, επικεφαλής στο κομμάτι της επιστήμης και της πολιτικής της WWF-UK, δήλωσε: “Για πρώτη φορά μετά από 65 εκατομμύρια χρόνια, αντιμετωπίζουμε μία παγκόσμια μαζική εξαφάνιση της άγριας ζωής. Ο άνθρωπος αγνοεί πως η παρακμή των υπολοίπων ειδών λειτουργεί εις βάρος του. Η ισορροπία σε όλα τα είδη είναι το βαρόμετρο το οποίο στηρίζει το ανθρώπινο είδος στον κόσμο.”
Ορισμένα από τα πιο εμβληματικά ζώα βρίσκονται υπό την απειλή και τον κίνδυνο της εξαφάνισης για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, με έναν όμως κοινό παράγοντα: την ανθρώπινη παρέμβαση.
Για παράδειγμα, οι λαθροθήρες μέσα σε μία μόνο δεκαετία έχουν μειώσει τον πληθυσμό των αφρικανικών ελεφάντων από 415.000 σε 111.000. Την ίδια στιγμή, η χημική ρύπναση επηρεάζει τη θαλάσσια ζωή δημιουργώντας προβλήματα από τις όρκες μέχρι τις πολικές αρκούδες. Οι ουσίες PCB που περιέχονται στις βαφές και στα φυτοφάρμακα έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο και την αποδυνάμωση των οστών του πέους των πολικών αρκούδων με αποτέλεσμα εκτός από τη θνησιμότητα που αυξάνεται, όσα ζώα επιβιώνουν να αδυνατούν να αναπαραχθούν.
Ο Δρ Barrett είπε: “Γνωρίζουμε πώς να σταματήσουμε αυτή την κατάσταση. Είναι απαραίτητο οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι ίδιοι οι πολίτες να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε, καταναλώνουμε και αντιλαμβανόμαστε την αξία του φυσικού περιβάλλοντος”.
Διαβάστε ακόμη: Μας τα χαλάει ο καιρός το τριήμερο – έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ
Διαβάστε επίσης: Πέντε υπέροχες μικρές αποδράσεις στο βουνό
Μη χάσετε:
http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononews-dinoume-5-doroepitages-apo-ta-attica-axias-1000-evro/82999
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Μέλη και μη μέλη προσέρχονται σε αυξανόμενη ροή και φανερώνουν τη στήριξη τους- Πάνω από 43.000 οι ψήφοι
- Νίκος Ρωμανός: Το πρόβλημα δεν είναι το «όχι σε όλα» αλλά η έλλειψη σοβαρής και κοστολογημένης αντιπρότασης
- Βορίδης: Ο Κ. Μητσοτάκης εφαρμόζει πολιτικές που εκφράζουν τον κεντρώο και τον δεξιό ψηφοφόρο
- Έλενα Ακρίτα: Θα παραιτηθώ αν εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης