ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το online εργαλείο αυτόματης μετάφρασης κειμένων άρχισε να χρησιμοποιεί ένα νευρωνικό δίκτυο προκειμένου να κάνει μετάφραση μεταξύ μερικών από τις πιο δημοφιλείς γλώσσες παγκοσμίως. Πλέον, η υπηρεσία αυτόματης μετάφρασης της Google, θεωρητικά μπορεί να πραγματοποιεί μεταφράσεις ακόμα και από γλώσσες στις οποίες δεν έχει εκπαιδευτεί. Και για να τα καταφέρει δημιούργησε την δική του τεχνητή γλώσσα.
Ενώ τα κλασσικά εργαλεία αυτόματης μετάφρασης “σπάνε” τις προτάσεις σε λέξεις και φράσεις και στη συνέχεια μεταφράζουν το κάθε κομμάτι ξεχωριστά, το νέο νευρωνικό δίκτυο του Google Translate είναι ικανό να πραγματοποιεί μετάφραση ολόκληρων προτάσεων, για οκτώ από τις πιο δημοφιλείς γλώσσες.
Οι ερευνητές της Google υποστηρίζουν ότι το γεγονός αυτό αποτελεί μεγάλη πρόοδο και ότι το σύστημα είναι σε θέση να το επιτύχει αυτό βρίσκοντας “κοινό έδαφος”, όπου οι προτάσεις με το ίδιο νόημα αντιπροσωπεύονται με όμοιους τρόπους ανεξάρτητα από τη γλώσσα. Κατά κάποια έννοια, αυτό σημαίνει ότι το σύστημα έχει δημιουργήσει μια νέα κοινή γλώσσα, ωστόσο αυτή χρησιμοποιείται καθαρά για το έργο της μετάφρασης και δεν είναι δυνατόν να την αναγνώσει ή να τη χρησιμοποιήσει κάποιος άνθρωπος.
Αλλά αυτό συνεπάγεται ότι σύντομα οι μεταφραστές μπορεί να μείνουν χωρίς δουλειά; Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του στην ιστοσελίδα του το περιοδικό NewScientist, κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί -τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια- αφού ένας μεταφραστής έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί το νόημα του κειμένου, καθώς και τα λεξιλογικά χαρακτηριστικά προκειμένου να δώσει μια ακριβή μετάφραση. Κάτι τέτοιο τα ψηφιακά εργαλεία μετάφρασης δεν είναι ακόμα σε θέση να κάνουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δείτε το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από μέσα! (video)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Mάθηση δια βίου και στη δουλειά: Τέσσερα μυστικά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ