• What's happening

    Κατάρ: Η χαρά των δημοσίων υπαλλήλων – Αυξάνουν τους μισθούς εν καιρώ κρίσης

    • NewsRoom

    Κατάρ


    Σε μία ασυνήθιστη αύξηση δαπανών για κράτος του Περσικού Κόλπου, προχωρά το Κατάρ. Τον επόμενο χρόνο αναμένεται να αυξηθούν οι μισθοί των δημοσιών υπαλλήλων. Μάλιστα αυτό θα συμβεί σε μία εποχή που οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου επιβαρύνουν τα δημοσιοοικονομικά.

    Σύμφωνα με το Reuters, oι βασικοί μισθοί κάποιων Καταριανών θα διπλασιαστούν, με βάση το νόμο που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο και θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα  Al Sharq την προσεχή Κυριακή, ενώ οι μισθοί εργαζόμενων άλλων εθνικοτήτων θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

    Το πλούσιο σε υδρογονάνθρακες Κατάρ είναι η πιο εύπορη χώρα στον κόσμο κατά κεφαλήν και οι σχεδόν 300.000 πολίτες του απολαμβάνουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εκπαίδευση.

    Όμως η κατακόρυφη πτώση των τιμών της ενέργειας από τα μέσα του 2014 έχουν οδηγήσει τη χώρα σε περικοπές των γενναιόδωρων δημοσίων δαπανών σε μία περίοδο που το κράτος έχει να χρηματοδοτήσει υποδομές αξίας 200 δισ. δολ. για τη φιλοξενία του Παγκόσμιου Κυπέλλου ποδοσφαίρου το 2022.

    Οι κρατικές επιδοτήσεις έχουν περικοπεί, ενώ οι κρατικοί φορείς έχουν μειώσει τις θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των απολύσεων περισσότερων από 1.000 ξένων εργαζομένων το 2015 στην Qatar Petroleum.

    Oι περικοπές έχουν πλήξει περισσότερο το αλλοδαπό εργατικό δυναμικό αλλά έχουν επηρεάσει αρκετά και τους ντόπιους – για τους οποίους η ευημερία και η μεγάλη οικονομική ανάπτυξη ήταν μέχρι πρότινος ο κανόνας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤέλη Νοεμβρίου η Hanjin βυθίζεται στην άβυσσο



    ΣΧΟΛΙΑ