Περίπου ένα στα τρία θανατηφόρα τροχαία οφείλονται στην κατανάλωση αλκοόλ, ενημερώνει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙΕ). Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για κάθε θάνατο από τροχαίο αντιστοιχούν, για τον ίδιο λόγο, 4 μόνιμες βαριές αναπηρίες, 8 σοβαροί τραυματισμοί και 50 ελαφρότεροι τραυματισμοί.
Κάθε χρόνο, κατά τις γιορτινές ημέρες, τα νεκροτομεία γεμίζουν με νέες και νέους που χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα.
Η ΕΙΕ εφιστά την προσοχή των οδηγών, τονίζοντας παράλληλα ότι το να φτάσει κάποιος το όριο του 0,25 γραμ./λίτρο εκπνεόμενου αέρα στα αλκοτέστ που πραγματοποιούνται από την τροχαία, ή τα 0,50 γραμ./ λίτρο αίματος με τη διαδικασία της αιμοληψίας, είναι πάρα πολύ εύκολο, ενώ οι όποιες απαντήσεις δίνονται σχετικά με ενδεικτικές ποσότητες κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, που είναι ικανές για να πιάσουν το όριο, έχουν μόνο ενδεικτικό χαρακτήρα.
Ο επηρεασμός της οδηγικής ικανότητας ενός ατόμου εξαρτάται όχι μόνο από τη ληφθείσα ποσότητα αλλά και από άλλα χαρακτηριστικά όπως η διατροφή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης, άλλα νοσήματα, η χρόνια κατανάλωση, η πρόσμιξη αλκοόλ με αναψυκτικά κ.ά.
Συνεπώς η λογική «θα πιώ ένα ποτηράκι βότκα (40ml) και θα σταματήσω για να μπορώ να οδηγήσω» δε μπορεί να ισχύει απόλυτα, επισημαίνει η ΕΙΕ, αναγνωρίζοντας ως μόνη λύση για ασφαλή οδήγηση τη μηδενική κατανάλωση αλκοόλης από τον οδηγό.
Όπως δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΙ, δρ. Γρηγόρης Λέων: «Από την εμπειρία μας θα συμβουλεύαμε όσους θέλουν να οδηγήσουν αυτές τις ημέρες να μην καταναλώσουν καθόλου αλκοόλ. Ειδικά φέτος που οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες είναι σημαντικό ο οδηγός να είναι σε πλήρη νηφαλιότητα. Μόνο με μηδενική κατανάλωση αλκοόλ θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στη μείωση των οδικών ατυχημάτων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δυσπεψία: Το απόλυτο φυσικό φάρμακο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: HPV: Ο ιός που διασπείρει τον καρκίνο
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προσοχή. «Τσουνάμι» γαστρεντερίτιδας στην Ελλάδα – Τι λένε οι ειδικοί