ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με μεγαλοπρέπεια και κάθε επισημότητα διεξήχθη η τελετή στέψης του Βασιλιά Καρόλου Γ’ και της Βασίλισσας Καμίλα στο Λονδίνο.
Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον νέο Βασιλιά και τη νέα Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα. Γαλαζοαίματοι και απλοί άνθρωποι από όλον τον πλανήτη ταξίδεψαν στη βρετανική πρωτεύουσα για να τιμήσουν το βασιλικό ζεύγος, αλλά και να δουν από κοντά το μεγαλύτερο γεγονός του αιώνα, αφού τελευταία φορά που έγινε στέψη βασιλιά ήταν ακριβώς 70 χρόνια πριν, στις 2 Ιουνίου του 1953, όταν στέφθηκε Βασίλισσα η αείμνηστη Ελισάβετ Β’, μητέρα του Καρόλου Γ’.
Ο Κάρολος φόρεσε και επισήμως το στέμμα του σε μια μεγαλοπρεπή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, παρουσία 2.200 προσκεκλημένων. Εκεί έγινε και η στέψη της Καμίλα, η οποία φόρεσε το στέμμα της Βασίλισσας Μαίρης (1911).
Το «παρών» έδωσαν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υψηλόβαθμα στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός της χώρας Ρίσι Σούνακ, καθώς και πρώην πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου.
Την Ελλάδα εκπροσώπησε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Το τελετουργικό ξεκίνησε στις 12:20 ώρα Ελλάδος με τη λεγόμενη «Πομπή του Βασιλιά». Το βασιλικό ζεύγος μπήκε στην Πολιτειακή Άμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου και ξεκίνησε από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με κατεύθυνση το Αββαείο.
Η Αδαμάντινη άμαξα είναι η νεώτερη και πλέον σύγχρονη βασιλική άμαξα, καθώς κατασκευάστηκε για τα 60 χρόνια της βασιλείας της Ελισάβετ. Ζυγίζει 3 τόνους, έχει μήκος 5,5 μέτρα και σύρεται από 6 άλογα ράτσας Windsor Grey. Παρά το βάρος της, προσφέρει την άνεση ενός αυτοκινήτου.
Την άμαξα συνόδευαν περίπου 200 μέλη της μονάδας Συνοδείας του Μονάρχη, του έφιππου συντάγματος ιππικού του βασιλικού οίκου.
Κατά την άφιξή του στο Αββαείο, το βασιλικό ζεύγος συνόδευσαν ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ με τη σύζυγό του και Πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ.
Έξω από το Αββαείο τους υποδέχθηκε ο προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι, Τζάστιν Γουέλμπι.
Ένα άγημα επί τιμή του βασιλικού ζεύγους αποτελούμενο από αγόρια ηλικίας 9-13 ετών ακολουθούσε τον Βασιλιά και τη Βασίλισσα, με επικεφαλής τον εγγονό του, πρίγκιπα Τζορτζ.
Βασιλιάς Κάρολος Γ’: Η μεγαλοπρεπής τελετή στέψης
Η τελετή χωρίστηκε σε ενότητες. Στη 1:00 η ώρα ξεκίνησε η θρησκευτική τελετή, η οποία διήρκεσε 2 ώρες. Αρχικά, ο σεβασμιώτατος Τζάστιν Γουέλμπι παρουσίασε τον νέο μονάρχη στο εκκλησίασμα ως τον αδιαμφισβήτητο βασιλιά και ζήτησε δήλωση αφοσίωσης.
«Ο Θεός σώζοι τον βασιλιά»/«God Save the King» απάντησε το εκκλησίασμα.
Η ίδια διαδικασία έγινε τέσσερις φορές, για κάθε μία πλευρά του ναού.
Έπειτα, ο Κάρολος ορκίστηκε. Στάθηκε κοντά στον θρόνο, ακούμπησε το χέρι του στη Βίβλο και ορκίστηκε ότι θα κυβερνά με βάση τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας, αλλά και ότι θα υπερασπίζεται την θρησκεία της προτεσταντικής μεταρρύθμισης και της Εκκλησίας της Αγγλίας.
«Όλα αυτά υπόσχομαι να τα πράξω»
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανέγνωσε απόσπασμα από την επιστολή Προς Κολοσσαείς του Αποστόλου Παύλου.
Στη συνέχεια, ήρθε η ώρα του χρίσματος. Ο αρχιεπίσκοπος Τζάστιν Γουέλμπι παρέλαβε το χρίσμα από τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο της Ιερουσαλήμ.
Το μύρο που χρησιμοποιείται καθαγιάστηκε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόδιλο στις 3 Μαρτίου, ενώ το λάδι για το μύρο προέρχεται από δέντρα στο Όρος των Ελαιών.
Ο Βασιλιάς Κάρολος έβγαλε τον χιτώνα και κάθισε στην καρέκλα της στέψης, όπου έβαλε το άγιο μύρο.
Η στιγμή δεν καταγράφηκε από τις κάμερες, ενώ έγινε σε χώρο πίσω από το παραβάν, καθώς πρόκειται για κάτι απόλυτα ιερό και προσωπικό.
Η ανάληψη του θρόνου έγινε με τον ψαλμό 71 που εψάλη η βυζαντινή χορωδία. Εκεί δόθηκαν τα σύμβολα της εξουσίας στον Κάρολο.
Ο πρωτότοκος γιος του και διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Πρίγκιπας Ουίλιαμ παρέδωσε τον μανδύα στον Βασιλιά πατέρα του. Στη συνέχεια, ο Κάρολος έλαβε τα σκήπτρα, τα σπιρούνια, τα ξίφη και τη βασιλική σφαίρα.
Στο τέλος, στο κεφάλι του Καρόλου τοποθετήθηκε το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, το οποίο χρονολογείται από το 1661 και ζυγίζει 2,21 κιλά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Στέμμα ζυγίζει 2,26 κιλά, έχει ύψος 30 εκατοστά και περιέχει 444 πολύτιμους λίθους.
Με την ενθρόνιση ο Ουίλιαμ γονάτισε, απέδωσε τιμές και ασπάστηκε τον Βασιλιά. Την ώρα εκείνη ακούστηκαν κανονιοβολισμοί σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, με τους Βρετανούς να νιώθουν την απόλυτη συγκίνηση.
Η στιγμή της Καμίλα και η Πομπή της Στέψης με τη χρυσή άμαξα
Ακολούθησε η στέψη της Βασίλισσας Καμίλα, συζύγου του Βασιλιά Καρόλου, η οποία, όμως, ήταν σύντομη, καθώς μονάχα φόρεσε το στέμμα της Βασίλισσας Μαίρης, δηλαδή, της γιαγιάς της Βασίλισσας Ελισάβετ.
Ακολουθώντας την παράδοση, το βασιλικός ζεύγος αποχώρησε από το Αββαείο με τη χρυσή άμαξα και κατευθύνθηκε στον επόμενο σταθμό, ο οποίος δεν ήταν άλλος από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Πρόκειται για τη λεγόμενη Πομπή της Στέψης.
Η Χρυσή Επίσημη Άμαξα κατασκευάστηκε το 1762 από ξύλο επικαλυμμένο με φύλλα χρυσού και χρησιμοποιείται σε κάθε στέψη από το 1831 και έπειτα.
Έχει μήκος 7 μέτρα και ζυγίζει 4 τόνους. Στην κορυφή της, χερουβίμ συμβολίζουν την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, ενώ το μπροστινό τμήμα της είναι διακοσμημένο με Τρίτωνες.
Προς τιμήν του ζεύγους, πραγματοποιήθηκε στρατιωτική πομπή, η οποία, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 70 ετών.
Σε αυτή συμμετείχαν 19 στρατιωτικές μπάντες, 250 άλογα, 4.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ εκπροσωπήθηκαν 33 χώρες της Κοινοπολιτείας.
Ο χαιρετισμός στο πλήθος από το ιστορικό μπαλκόνι του Παλατιού
Κατά την άφιξή τους στο Παλάτι, απόλαυσαν το θέαμα: Τα στρατεύματα συγκεντρώθηκαν στον κήπο των Ανακτόρων για να απευθύνουν χαιρετισμό στον βασιλιά.
Ακολούθησε αεροπορική επίδειξη, η οποία περιορίστηκε μόλις στα 2,5 λεπτά εξαιτίας της βροχής στο Λονδίνο.
Το τελετουργικό ολοκληρώθηκε από το μπαλκόνι του Παλατιού, όπου ο νέος Βασιλιάς και η νέα Βασίλισσα εμφανίστηκαν και χαιρέτησαν το πλήθος, που ζητωκραύγαζε μπροστά τους και η μεγαλοπρεπής τελετή στέψης ολοκληρώθηκε.
Το βασιλικό ζεύγος φορούσε τα στέμματα στο κεφάλι τους, ενώ στο πλευρό τους βρισκόντουσαν τα παιδιά που νωρίτερα στην τελετή κατείχαν πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς κρατούσαν τις κάπες τους.
Ξεχώρισε ο πρίγκιπας Τζορτζ, γιος του Ουίλιαμ και της Κέιτ.
Στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ βγήκαν επίσης ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον μαζί με τα δύο μικρότερα παιδιά τους, την πριγκίπισσα Σάρλοτ και τον πρίγκιπα Λούις.
«Κομπάρσος» ο Χάρι, απούσα η Μέγκαν Μαρκλ
Χωρίς ειδική αμφίαση έφτασε στο Αββαείο του Γουεστιμίνστερ ο μικρός γιος του Βασιλιά Καρόλου, Πρίγκιπας Χάρι. Συγκεκριμένα, φόρεσε ένα μαύρο κοστούμι, έχοντας, όμως, στο σακάκι του καρφιτσωμένα τα μετάλλιά του.
Μετά την απόφασή του να παραιτηθεί από τα βασιλικά καθήκοντά του και την απομάκρυνση του από τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και τις αποκαλύψεις που έκανε τόσο στο βιβλίο του όσο και σε συνεντεύξεις, το Παλάτι αποφάσισε να μην έχει κανέναν ρόλο στην τελετή ο Χάρι. Δεν εμφανίστηκε ούτε στο μπαλκόνι με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, εφόσον δεν είναι πλέον «εργαζόμενο μέλος».
Όχι μόνο αυτό, αλλά κάθησε και στην τρίτη σειρά σαν ένας απλός «κομπάρσος».
Όπως είχε γίνει γνωστό από πριν, η σύζυγός του, Μέγκαν Μαρκλ δεν τον συνόδευσε, αλλά παρέμεινε στην Αμερική προκειμένου να γιορτάσει τα 4α γενέθλια του γιου τους, Άρτσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χάρι θα επιστρέψει πίσω στις ΗΠΑ αμέσως μετά την τελετή προκειμένου να είναι κοντά στην οικογένειά του και να μη χάσει τα γενέθλια του γιου του.
Βασιλιάς Κάρολος Γ’: Ο συμβολισμός της τελετής στέψης
Με τη λαμπρή τελετή, το παλάτι του Μπάκιγχαμ επιδίωξε να συμβολίσει τη σταθερότητα του θεσμού, συνδυάζοντας την παράδοση μιας χιλιετίας, αλλά και πιο σύγχρονα στοιχεία.
Παρ’ όλο που αρχικά οι Βρετανοί εμφανίστηκαν να δυσανασχετούν, καθώς δεν έβλεπαν στο πρόσωπο του Καρόλου τον επόμενο Βασιλιά τους, Βρετανοί πολίτες, αλλά και ξένοι κατέκλυσαν τον χώρο μπροστά από το Παλάτι για να χαιρετήσουν τον νέο Βασιλιά.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, την τελετή παρακολούθησαν περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ενώ στους δρόμους του Λονδίνου εκτιμάται ότι βρίσκονται 2 εκατομμύρια άνθρωποι.
Σημειώνεται ότι ο Κάρολος έγινε ο 40ός βασιλιάς, που στέφθηκε στο Αββαείο και είναι ο 7ος μονάρχης που φορά το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.
Διαβάστε επίσης:
Στην τελετή στέψης η Κατερίνα Σακελλαροπούλου – Τα συγχαρητήρια στον Βασιλιά και τη Βασίλισσα
Κέιτ Μίντλετον: Με τα σκουλαρίκια της πριγκίπισσας Νταϊάνα στη στέψη του Καρόλου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί