ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Το μήνυμα και τη βεβαιότητα ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα είναι σταθερές και παραγωγικές και μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ εξέφρασε λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση για τον απόδημο ελληνισμό.
Η Αθήνα όλο αυτό το διάστημα κράτησε ουδέτερη στάση ενώ δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο πως πρωθυπουργός έχει διαύλους επικοινωνίας και με τα δύο κόμματα στις ΗΠΑ, που δείχνει μία αποτελεσματική διπλωματική πολιτική όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη.
Μαλιστα τα ίδια στελέχη επισημαίνουν πως το καλοκαιρι του 2022 και τα δύο μέρη του Κογκρέσου χειροκρότησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν μιλησε εκεί αφού όπως υποστηρίζουν κατάφερε μέσα σε δύσκολα χρόνια να δυναμώσει την Ελλάδα και να ταυτίσει τις θέσεις της χώρας με τις θέσεις της Δύσης.
Άλλωστε και πριν αναλάβουν οι δημοκρατικοί και εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν το 2020 ο πρωθυπουργός είχε ήδη ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ ενώ και τώρα μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τετ α τετ με τον Μάικ Πομπέο που επισκέφθηκε ιδιωτικά την Αθήνα.
Ο Μάικ Πομπέο στην πρώτη θητεία Τράμπ ήταν υπουργός Εξωτερικών και οι δυο άνδρες είχαν κρατήσει επαφές με τον αμερικανό πολιτικό μάλιστα να προαλείφεται εκ νέου για σημαντική θέση στη νέα κυβέρνηση Τράμπ.
Πέρα από αυτό όμως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί οτι η Ευρώπη πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις που έχουν να κάνουν τόσο με την πιο στενη συνεργασία όσο και ως προς την ανταγωνιστικότητά της.
Ευρώπη
Εξάλλου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τον απόδημο ελληνισμό αναφέρθηκε στις αποφάσεις που πρέπει να πάρει η Ευρώπη.
«Να συγχαρώ τον πρόεδρο Τραμπ για την εμφατική νίκη του, βέβαιος ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα είναι σταθερά ισχυρές και παραγωγικές. Ο χαρακτήρας τους είναι στρατηγικός και το πρόσημο τους εθνικό και όχι παραταξιακό. Προσδοκώ σε ακόμα στενότερη συνεργασία», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε «αν είχα να κάνω ένα πρώτο σχόλιο αυτό θα αφορούσε την Ευρώπη. Η ήπειρός μας οφείλει να αναζητήσει δυναμικά τη θέση της σε έναν παγκόσμιο χάρτη που αλλάζει διαρκώς. Να κάνει πιο ανταγωνιστική την ευρωπαϊκή οικονομία. Να οικοδομήσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία σε νέες συνθήκες».
Σύνοδος Κορυφής
Μάλιστα στη Βουδαπέστη όπου μεταβαίνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στην πέμπτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και στη Σύνοδο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να συζητηθούν θέματα που έχουν να κάνουν με την ίδια την Ευρώπη μετά και τις αμερικανικές εκλογές.
Ετσι εκτος από τις προκλήσεις ασφαλείας, το μεταναστευτικό και την οικονομία που ειναι στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, αυτό που αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον και τις συζητήσεις των ηγετών είναι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.
Άλλωστε είναι η πρώτη φορά που θα έχουν την ευκαιρία συνομιλήσουν δια ζώσης, ένα 24ωρο μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.
Η συζήτηση αυτή μάλιστα αναμένεται να αποτελέσει και το κυριως μενού στο δείπνο των 27 το βράδυ της Πέμπτης αφού οι 27 θα αναζητήσουν κοινό βηματισμό.
Έκθεση Ντράγκι
Την Παρασκευή, στην άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα παραβρεθουν η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μάριο Ντράγκι, το θέμα συζήτησης στην ατζέντα είναι η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα με αφορμή και την έκθεση τους πρώην Ιταλού πρωθυπουργού.
Είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν αναλυτικά για την έκθεση του Μάριο Ντράγκι και θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο, τη Διακήρυξη της Βουδαπέστης για τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει τη σημασία τη σημασία της κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης αγαθών κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια και η άμυνα, ενώ θα υπογραμμίσει ότι εκ των πραγμάτων η συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα συνδέεται με το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ και τις σχέσεις με την Ευρώπη.
Τουρκία
Την ίδια ώρα όμως την Παρασκευή θα επισκεφθεί την Αθήνα και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν όπου θα έχει τετ α τετ με τον Γιώργο Γεραπετρίτη και θα διερευνηθούν τα περιθώρια διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών.
Το ερώτημα είναι αν η εκλογή Τράμπ μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή τακτικής την Τουρκία λόγω των σχέσεων του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ η Αθήνα ξεκαθαρίζει πως «η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζει τις σχέσεις της με άλλες χώρες με βάση μία τρίτη χώρα».
Μάλιστα οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως όσον αφορά την Τουρκία έχουμε επιλέξει τον δρόμο του διαλόγου, οποίος δεν είναι δρόμος καμίας υποχώρησης, απεναντίας έχουμε καταφέρει κάποια σημαντικά πράγματα.
Διαβάστε επίσης:
Η Κάμαλα Χάρις τηλεφώνησε στον Τραμπ – Συζητήθηκε η «ομαλή μεταβίβαση εξουσίας»
ΗΠΑ: Ποιοι διεκδικούν τα κομβικά υπουργεία στη νέα κυβέρνηση Τραμπ
Citi & UBS: Τι φέρνει η επικράτηση Τραμπ σε αγορές και πολιτική
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα