Όλα τα μυστικά για να φτιάξετε μια νόστιμη σιφνέικη ρεβιθάδα δίνει σε μια εύκολη συνταγή ο Γιώργος Τσούλης. Φαγητό υγιεινό και πολύ νόστιμο, που θα βάλει τα όσπρια στο τραπέζι σας και θα θελήσετε να το ξαναφάτε.
Υλικά
- 1 κιλό ρεβίθια, μουλιασμένα σε νερό για μια μέρα
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 200ml ελαιόλαδο
- 2 δαφνόφυλλα
- 2 κλ. δεντρολίβανο μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
- 1,5ltr. Χλιαρό νερό
- Αλάτι χοντρό
- Φρέσκο πιπέρι
- Χυμό λεμονιού για σερβίρισμα προαιρετικά
Για τη ζύμη
- 300γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 150ml νερό
Προετοιμασία και εκτέλεση
- Εκτέλεση για τη ζύμη: Βάζουμε το νερό και το αλεύρι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει μια πολύ κολλώδης ζύμη και αφήνουμε στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140 βαθμούς στον αέρα.
- Ξεπλένουμε τα ρεβίθια καλά. Τα βάζουμε σε μια γάστρα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το λάδι, τα δαφνόφυλλα, το δεντρολίβανο αλάτι και το νερό.
- Απλώνουμε στο χείλος του σκεύους το μισό ζυμάρι και κλείνουμε με το καπάκι ώστε να κουμπώσει πολύ καλά.
- Την άλλη μισή ζύμη την απλώνουμε εκεί που κλείνει το καπάκι ώστε να μην φεύγουν οι υδρατμοί.
- Βάζουμε τα ρεβίθια να ψηθούν για περίπου 5-6 ώρες, μέχρι να χυλώσουν.
- Ξεφουρνίζουμε τα ρεβίθια, διορθώνουμε το αλάτι και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά και σερβίρουμε με χυμό λεμονιού.
Πηγή: Γιώργος Τσούλης