• Uncategorized

    Θυελλώδης αντιπαράθεση στο ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου, με πολιορκία συνταξιούχων

    στε

    Συμβούλιο της Επικρατείας


    Είκοσι έξι προσφυγές θα κρίνουν το νόμο Κατρούγκαλου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η συζήτηση στη Μείζονα Ολομέλεια έγινε μέσα σε μία κατάμεστη αίθουσα με τους δικηγόρους να ανταλλάσσουν τα νομικά τους επιχειρήματα, την ώρα που στην είσοδο του Ανωτάτου Δικαστηρίου συνταξιούχοι έδιναν τη δική τους μάχη, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

    Ένα μήνα προθεσμία για να κατατεθούν και εγγράφως οι θέσεις των δύο πλευρών (αιτούντων και αρμοδίων υπουργείων) έδωσε ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου και αμέσως μετά θα αρχίσει το θρίλερ με τις εισηγήσεις και τις διασκέψεις για το εάν θα τιναχθούν ή όχι στον αέρα το νέο ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό και ο ΕΦΚΑ.

    Η συζήτηση άρχισε μετ’ εμποδίων και με καθυστέρηση δύο ωρών καθώς υπήρξε αίτημα από διαδίκους που τελικά έγινε αποδεκτό για την εξαίρεση μίας εκ των τεσσάρων εισηγητών των 26 προσφυγών.

    Το κώλυμα είχε να κάνει με το ότι  η κυρία Χρυσικοπούλου  διετέλεσε μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συνέταξε το νέο ασφαλιστικό νόμο   4387/2016.

    Οι υποθέσεις της συγκεκριμένης εισηγήτριας θα συζητηθούν την ερχόμενη Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου, στις 12μ.

     

    «Γιατί είναι αντισυνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου»

    Οι 26 αιτούντες (μεταξύ αυτών ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών,  ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το Τεχνικό  και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΒΕΕ, Ενώσεις αποστράτων αξιωματικών, συνταξιούχων ΟΤΕ, ΔΕΗ) ζητούν να ακυρωθεί ως  αντίθετος στο Σύνταγμα, στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του ΟΗΕ, όπως και στον Χάρτη  των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, τόσο ο ασφαλιστικός νόμος   4387/2016, όσο και οι σχετικές   αποφάσεις του υπουργού Εργασίας.

    Μεταξύ άλλων οι συνήγοροι τους υποστήριξαν ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος  παραβιάζει σωρεία διατάξεων του Συντάγματος, όπως και τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της αναλογικότητας, της ανταποδοτικότητας και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του κράτους προς τους πολίτες. Επισημάνθηκε  ακόμη η ανυπαρξία των προβλεπομένων αναλογιστικών μελετών, από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας.

    «Τη χώρα μας εγκατέλειψαν 18.000 γιατροί, καθώς πέρα από τους χαμηλούς μισθούς που ελάμβαναν, δεν είχαν καμία προσδοκία ότι θα πάρουν σύνταξη με την οποία θα  μπορούσαν να ζήσουν αξιοπρεπώς. Σε τραγική οικονομική κατάσταση είναι οι 2.750.000 συνταξιούχοι μετά τις συνεχεία περικοπές των συντάξεων τους. Το Δημόσιο κάθε χρόνο επικαλείται λόγους δημοσίου συμφέροντος και προβαίνει σε νέες περικοπές συντάξεων, χωρίς να παράγεται κανένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά παρ΄ όλα αυτά συνεχίζονται οι περικοπές», τόνισαν στις τοποθετήσεις τους οι δικηγόροι.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις αποφάσεις που έχει εκδώσει η Ολομέλεια για τις αντισυνταγματικές  περικοπές των συντάξεων των στρατιωτικών που υπάγονται σε ειδικό μισθολογικό καθεστώς, λόγω της ιδιομορφίας του επαγγέλματος και των συνθηκών διαβίωσης τους και στο ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει με νέες περικοπές.

    Οι υπουργικές αποφάσεις που ζητούν να ακυρωθούν είναι:

    – για τον υπολογισμό της βάσης υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών  των απασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών από 1-1-2017,

    -για την προθεσμία καταβολής από 1-1-2017 των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένων, ελεύθερων επαγγελματιών,

    – για τον «κανονισμό  Οικονομικής Οργάνωσης και Λογιστικής Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)»,

    Το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο εκπροσωπήθηκε από 6 μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ανέφερε  ότι το νέο ασφαλιστικό καθεστώς αποσκοπεί στην δημοσιονομική εξυγίανση και έχει δομικό χαρακτήρα κι ότι εξασφαλίζει το μέλλον των συντάξεων. Όπως είπαν: «Σκοπός του ασφαλιστικού νόμου είναι να υπάρξει πλεόνασμα, αλλά και οι χορηγούμενες σήμερα συντάξεις είναι πάνω από το κατώτατο όριο της εθνικής σύνταξης που είναι τα 346 ευρώ.»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ ήταν αυτό που δυσκόλευε πάντα την αξιολόγηση



    ΣΧΟΛΙΑ