Στα 23 της, η Marina Abramović ξαπλώνει σε ένα τραπέζι και καλεί το κοινό να της κάνει ό,τι θέλει ο καθένας. Δίπλα της είχε διάφορα εργαλεία και αντικείμενα: λουλούδια, ένα κασκόλ με φτερά, ένα μαχαίρι, ένα ψαλίδι, ένα πιστόλι. Οι πρώτοι συμμετέχοντες ήταν ντροπαλοί. Αλλά αρκετά σύντομα, κάποιος τόλμησε και της έσκισε τα ρούχα με το ψαλίδι. Ένας άλλος έβαλε ένα αγκάθι από τα λουλούδια στο δέρμα της. Κάποιος άλλος τη σημάδευε το κεφάλι της με το όπλο. Μετά από έξι ώρες, λέει η Abramović: “Σηκώθηκα, κακοποιημένη και ματωμένη και κατάλαβα πόσο μεγάλη βλάβη μπορεί να προκαλέσει ένας άνθρωπος σε κάποιον άλλον.”

Μετά από 40 χρόνια, δημιούργησε ένα διαφορετικό πείραμα. Στο “The artist in Present”, μια παράσταση τριών μηνών στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, η Abramović έκατσε για οκτώ ώρες σε μια καρέκλα. Λίγα μέτρα μακριά, βρίσκονταν άγνωστοι άνθρωποι, οι οποίοι περίμεναν ώρες στην ουρά για να μπουν στην αίθουσα και να κάτσουν απέναντι από τη γνωστή Σέρβα εικαστικό και καλλιτέχνη, για να “ανταλλάξουν ενέργειες”. Πρόκειται για μια από τις πιο χρονοβόρες και ίσως απαιτητικότερες παραστάσεις, που έχουν λάβει χώρα στο μουσείο της Νέας Υόρκης.

Marina Abramović

“Αν δίνεις στο κοινό την ελευθερία να σε βλάψει, θα σε βλάψει. Αν όμως τους δώσεις πράγματα για να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, γίνονται καλύτεροι”, είπε η Abramović σε μια συνέντευξή της στην ιστοσελίδα του Ozy.com. Μέσα από την παράσταση αυτή, έγινε μάρτυρας μιας μοναδικής σύνδεσης με το κοινό της, νιώθοντας την ανάγκη των ανθρώπων για επικοινωνία, σε έναν κόσμο όπου τα online δίκτυα και οι ηλεκτρονικές συσκευές μας έχουν, με κάποιον τρόπο, απομονώσει. Και έτσι, το τελευταίο και πολύ φιλόδοξο πείραμα της, προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει τον εαυτό του, όπως δεν το έχει ξανακάνει.

Η τέχνη της Marina Abramović επιδιώκει την προσωπική αλλαγή, μέσα από την πιο άμεση επαφή κοινού και καλλιτέχνη. Στο βίντεο η ίδια ξεχωρίζει την παράστασή της, “The artist in Present”, ως μια μέθοδο για να κάνει τα πράγματα που φοβάται, τα πράγματα που δεν γνωρίζει, περπατώντας σε άγνωστα μονοπάτια.

Το βίντεο διαθέτει και ελληνικούς υπότιτλους. Για να τους επιλέξετε, πατήστε στην επιλογή “Ρυθμίσεις” και έπειτα θα σας εμφανιστεί μια λίστα με τους υπάρχοντες υπότιτλους. Διαλέξτε τη γλώσσα που επιθυμείτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

http://www.mononews.gr/ethismeni-sto-diadiktio-afto-ine-top-5-ton-digital-trends-gia-2016/61853