Ο Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος, σχολίασε την έκδοση της πρόσφατης σχετικής εγκυκλίου για την επέκταση, από 1η Μαΐου, της ψηφιακής κάρτας και στον κλάδο του τουρισμού- επισιτισμού.

Στην κριτική του προς την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση κατάφερε να καταστήσει την ψηφιακή κάρτα εργασίας ένα «βαρίδι» για τους εργαζόμενους.

1

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καυτηριάζει ότι ο εργαζόμενος είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για τυχόν λάθος χτύπημα στην ψηφιακή κάρτα εργαζομένου ενώ αναλύσει περιπτώσεις όπου υποστηρίζει ότι με την νέα ρύθμιση της κυβέρνησης ο εργαζόμενος γίνετια ευάλωτος στην καταστρατήγηση του ωραρίου του.

Μάλιστα κάνει ειδική αναφορά στο ότι επιτρέπεται οι επιχειρήσεις να κατονομάζουν ως διευθυντικά στελέχη έναν ή περισσότερους από τους εργαζομένους τους χωρίς αντιστοιχεία με το μισθό τους οι οποίοι δεν θα υποχρεούνται σε χρήση της ψηφιακής κάρτας.

Η ανακοίνωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ Γιώργου Γαβρήλου:

«Η ψηφιακή κάρτα, ως πρωταρχικό σκοπό της θα έπρεπε να έχει την πάταξη της μαύρης εργασίας, την δημιουργία δικλείδων ασφαλείας για τον περιορισμό της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και φυσικά της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων μπροστά στα φαινόμενα απλήρωτων υπερωριών και καταστρατήγησης των ωραρίων.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση ειδικά μετά την ψήφιση και του 5053/23- Νόμου Γεωργιάδη- κατάφερε να καταστήσει και την ψηφιακή κάρτα, ένα βαρίδι για τους εργαζόμενους, αφήνοντας την ίδια ώρα τους εργοδότες σχεδόν ανέγγιχτους να περνάνε κάτω από τα ραντάρ.

Γιατί πως αλλιώς εξηγείται ότι ο εργαζόμενος είναι μοναδικός υπεύθυνος για τυχόν «λάθος» χτύπημα στην κάρτα, που σημαίνει προφανώς άλλο πραγματικό ωράριο εργασίας και άλλο δηλωθέν; Μάλιστα η προηγούμενη εγκύκλιος του Υπουργείου, την ανωτέρω υποχρέωση την συνδέει με το 652 του Αστικού Κώδικα και προβλέπει καμπανάκι από το ΣΕΠΕ…για τον εργαζόμενο και όχι για τον εργοδότη!
Ενώ πως εξηγείται η εισαγωγή του όρου «ευέλικτη προσέλευση», έως και 2 ώρες μάλιστα από την έναρξη και την λήξη του καταχωρημένου στο ΕΡΓΑΝΗ, ωραρίου; Δεν είναι δωράκι για τις βιομηχανίες ή τις λοιπές επιχειρήσεις αυτός ο χρόνος που ο εργαζόμενος δήθεν χρειάζεται για την προετοιμασία του ώστε να αναλάβει βάρδια και να χτυπήσει την κάρτα του; Φυσικά και είναι.
Όπως δωράκι για τις επιχειρήσεις τουρισμού είναι και η νέα πρόβλεψη ώστε να τους επιτρέπεται να καταχωρούν τα στοιχεία στο ΕΡΓΑΝΗ, έως 15 λεπτά….αργότερα από την έναρξη του ωραρίου! Όσο δε για τις επιχειρήσεις φύλαξης, εκεί η Κυβέρνηση φέρθηκε large: μπορούν λέει να δηλώνουν το ωράριο του εργαζόμενου, μέχρι τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας, άσχετα πότε ο εργαζόμενος χτύπησε την κάρτα του!
Και το μεγάλο δώρο σε όλους αυτή τη φορά, είναι η περίφημη ρύθμιση ότι η κάθε επιχείρηση μπορεί να κατονομάζει έναν ή περισσότερους υπαλλήλους της, ως «διευθυντικά στελέχη»- χωρίς αυτός ο «τίτλος» να συνδέεται φυσικά από τον μισθό τους!- και αυτόματα αυτοί να μην εντάσσονται στην υποχρέωση χτυπήματος κάρτας ή τήρησης ωραρίου. Άμα έχεις φαντασία δηλαδή, ανεξάρτητα από το πόσο κακός εργοδότης είσαι, αμείβεσαι από την ΝΔ!
Όλες αυτές είναι ρυθμίσεις, εκτός του ότι εμπαίζουν τον κόσμο της εργασίας, καταργούν την ουσία της κάρτας εργασίας και αφήνουν διάπλατα κενά για την καταστρατήγηση των ωραρίων και την νομιμοποίηση της μαύρης εργασίας. Επιπλέον, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν το πάρτι εργασιακών παραβιάσεων που λαμβάνει χώρα υπό το καθεστώς της τηλε- εργασίας ή μέσω των διαδικτυακών πλατφορμών. Στο Υπουργείο κάνουν πως δεν τους βλέπουν καν αυτούς τους εργαζόμενους.

Μέσα σε ένα περιβάλλον όπου η Κυβέρνηση Μητσοτάκη

-έχει καταργήσει βασικά εργασιακά κεκτημένα της εργατικής νομοθεσίας (απλήρωτες υπερωρίες, δεκάωρη απασχόληση, 6ημερο και έως και 13ωρο, νόμιμος λόγος απόλυσης, αποζημίωσης αντί την υποχρεωτική επαναπρόσληψη για όσους η απόλυση κρίνεται άκυρη από τα δικαστήρια, ευθύνη του πραγματικού εργοδότη, κα).

-έχει υποβαθμίσει το ΣΕΠΕ αφήνοντάς το υποστελεχωμένο και με περικομμένες αρμοδιότητες.

-Και έχει αποδυναμώσει πλήρως τον θεσμό των ΣΣΕ και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, προωθώντας τις ατομικές συμβάσεις,

Οι εργαζόμενοι προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε μια εργασιακή ζούγκλα, χωρίς θεσμικό πλαίσιο και χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς, με μισθούς μάλιστα που καταγράφονται, σε δύναμη, από τους τελευταίους της ΕΕ. Σε ένα ιδανικό πλαίσιο, η επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ίσως και να μπορούσε να σημάνει την καλυτέρευση των εργασιακών συνθηκών. Στην περίπτωση της χώρας μας όμως και με αυτή την Κυβέρνηση, σημαίνει συνέχιση των αυθαιρεσιών και άρα χειροτέρευση της θέσης του Έλληνα εργαζόμενου, προς όφελος του κέρδους του εργοδοτικού κεφαλαίου.»

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Μπέζος: Συναντήθηκα προχθές με τον Πέτρο Φιλιππίδη (video)

Τάκης Οικονομόπουλος: Την Πέμπτη η κηδεία του – Σε λαϊκό προσκύνημα θα τεθεί η σορός του

Andrea Orcel (Unicredit) για εξαγορά της Commerzbank: Πώς η νέα γερμανική κυβέρνηση θα επηρεάσει την απόφαση