ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με τις προσφυγές ζητούσαν την ακύρωση της απόφασης του υπουργείου Παιδείας για τον «καθορισμό των όρων, προϋποθέσεων και διαδικασίας για τη χορήγηση, την τροποποίηση, τη μεταβίβαση και την ανανέωση άδειας Κ.Δ.Β.Μ. σε φυσικά, νομικά πρόσωπα και ενώσεις προσώπων».
Υποστήριζαν οι αιτούντες ότι στα Κ.Δ.Β.Μ. επιπέδου 1 θεσπίστηκαν αυξημένες απαιτήσεις λειτουργιάς τους, επί ποινή ανακλήσεως της άδειας λειτουργίας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις και δαπάνες που συνεπάγεται η λειτουργία τους, κάτι το οποίο όμως είναι αντίθετο σε συνταγματικές αρχές και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ αριθμόν 1710/2024 απόφαση του έκρινε ότι το γεγονός ότι τα Κ.Δ.Β.Μ. Επιπέδου 1 αδειοδοτήθηκαν και λειτούργησαν βάσει του προϊσχύσαντος νομοθετικού καθεστώτος δεν εμποδίζει, κατ’ αρχήν, το νομοθέτη να μεταβάλει τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους, εφ’ όσον τούτο υπαγορεύεται από την ανάγκη εξυπηρέτησης σκοπού δημοσίου συμφέροντος».
Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης:
«Με τις διατάξεις του ν. 4763/2020 σκοπήθηκε η συνολική αναδιάρθρωση και αναβάθμιση του τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και διά βίου μάθησης, ως μέσο για την επίτευξη στόχων αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής και πολιτικής προώθησης της απασχόλησης.
Προκειμένου δε ο σκοπός αυτός να εξυπηρετηθεί συστηματικά και αποτελεσματικά κρίθηκε αναγκαία η προσαρμογή στο νέο νομοθετικό καθεστώς και των ήδη λειτουργούντων παρόχων των σχετικών υπηρεσιών».
Διαβάστε επίσης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γεωργιάδης: Σε λίγο καιρό, η Ελλάδα θα έχει κέντρο με την τελειότερη τεχνολογία στις μεταμοσχεύσεις στον κόσμο
- Εσθονία: Το τηλεφώνημα του Σολτς στον Πούτιν ήταν «στρατηγικό λάθος»
- Ευρωαγορές: Μικτά πρόσημα και επιφυλακτικότητα ενόψει νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό
- Ρωσία: Προειδοποιεί για «ριζική» αλλαγή εάν η Ουκρανία πλήξει σε βάθος έδαφος της