• Business

    Το σπάνιο πρόβλημα της Νορβηγίας: Δεν έχει χρέος να πουλήσει!

    Oeystein Olsen

    Oeystein Olsen


    Η Νορβηγία έχει ένα ασυνήθιστο πρόβλημα. Είναι υπερβολικά… πλούσια! Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα της Νορβηγίας είναι κάπως πιο σύνθετο. Η σημαντική πτώση της τιμής του πετρελαίου απειλεί να βυθίσει την οικονομία της χώρας σε ύφεση, όμως η προώθηση ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, σύμφωνα με τους αναλυτές, μάλλον δεν θα βοηθούσε την κυβέρνηση της χώρας, καθώς το δημόσιο χρέος της Νορβηγίας είναι πολύ χαμηλό. Πιθανότατα υπερβολικά χαμηλό για να τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα αγορών ομολόγων.

    Ή, για να το θέσουμε πιο απλά: πώς μπορεί κανείς να… πουλήσει ένα χρέος που δεν έχει;

    Τα έσοδα της Νορβηγίας από το πετρέλαιο είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας της χώρας, όμως η πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά 43% επιβραδύνει την ανάπτυξη, ενώ ούτε και η αποδυνάμωση της νορβηγικής κορώνας κατά 10% μέσα σε έναν χρόνο έναντι του ευρώ, αλλά ούτε και τα κυβερνητικά μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης, έχουν καταφέρει να ανασχέσουν την επίπτωση αυτή.

    Ήδη η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει μειώσει τρεις φορές τα επιτόκιά της φέτος, στο ιστορικά χαμηλό 0,75%, και ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα επιτόκια μπορεί να μειωθούν περαιτέρω στο 0% ή ακόμα και σε αρνητικά επίπεδα, ειδικά με δεδομένο ότι οι γειτονικές χώρες Σουηδία και Δανία έχουν ήδη περάσει σε αρνητικά επιτόκια, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται να σχεδιάζει περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης.

    Άλλωστε, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας Oeystein Olsen, που εδώ και καιρό επιμένει πως το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων δεν έχει καν συζητηθεί στο συμβούλιο της τράπεζας, δήλωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η πιθανότητα για περαιτέρω χαλάρωση εντός του 2016 ξεπερνούν το 50%.

    Η Νορβηγία «μπορεί και θα χρησιμοποιούσε την ποσοτική χαλάρωση, αν  κατάσταση απαιτούσε τη λήψη τέτοιων μέτρων», εκτιμά μιλώντας στο Bloomberg η αναλύτρια της DNB ASA Kjersti Haugland, προσθέτοντας ωστόσο: «Όμως θα χρειαζόταν μία αξιοσημείωτη ενίσχυση της κορώνας, σε επίπεδα άβολα για τις νορβηγικές επιχειρήσεις, για να συμβεί αυτό».

    Αντίθετα, για την επικεφαλής οικονομολόγο της Svenska Handelsbanken, Kari Due-Andresen, πιθανότατα δεν θα τεθεί καν θέμα ποσοτικής χαλάρωσης σύντομα. «Η εκτίμησή μου είναι ότι θα έχουμε αρνητικά επιτόκια στη Νορβηγία προτού υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για ποσοτική χαλάρωση», υπογραμμίζει.



    ΣΧΟΛΙΑ