Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Σύνοδος Κορυφής 17-18 Μαρτίου: άλλη μία συνάντηση «φιάσκο» ή (επιτέλους) το αντίθετο;

Ήγγικεν η ώρα, και πάλι. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες (ξανά-)συναντώνται εν όψει της Συνόδου Κορυφής σήμερα, Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή προκειμένου να βρεθεί μία οριστική λύση για το προσφυγικό από κοινού με την Τουρκία.

Διπλωματικός πυρετός

Δέκα μέρες πέρασαν από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής και η προτεινόμενη συμφωνία που παρουσιάστηκε στους Ευρωπαίους στις 7 Μαρτίου παραμένει ακόμα «ζωντανή». Οι αντιδράσεις όμως ήταν πολλές και κυρίως έντονες. Έτσι, ένα νέο τώρα προσχέδιο της συμφωνίας, το οποίο και δημοσίευσαν τα διεθνή ΜΜΕ αργά το βράδυ της Τετάρτης, η ΕΕ παραχωρεί λιγότερα από ό,τι αρχικά στην Τουρκία.

Η Κύπρος δείχνει να εκφράζει ως τώρα τις πιο σοβαρές ενστάσεις, αναφορικά με την έναρξη των συζητήσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, που αποτελεί έναν από τους όρους της συμφωνίας. Ενστάσεις για τις οποίες ο Volkan Bozkır(Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) είπε πως η ΕΕ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψει στην Κύπρο «το καπρίτσιο» να χαλάσει την προωθούμενη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για το προσφυγικό.

Οι Αυστρία, Ισπανία, Γαλλία, Βουλγαρία και Ουγγαρία απειλούν να «τορπιλήσουν» τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, καθεμία για διαφορετικούς λόγους.

Η Γερμανίδα Κγκελάριος, Angela Merkel, μιλώντας στον γερμανικό κοινοβούλιο είπε πως καμία χώρα δεν πρέπει να λύσει μόνη της το προσφυγικό πρόβλημα, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα. «Επιβεβλημένη η εξεύρεση κοινής ευρωπαϊκής λύσης για το προσφυγικό» είπε. Εκτιμά, επίσης πως είναι σημαντικό να υπάρξει συμφωνία με την τουρκική πλευρά, εκφράζοντας μάλιστα την άποψη ότι η συνεργασία αυτή θα βασίζεται στο «δούναι και λαβείν».

Στην Ιταλία ο Πρωθυπουργός, Matteo Renzi, εκφράζει την άποψη ότι πρέπει να βρεθεί μία κοινή ευρωπαϊκή λύση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη πάει στον Άρη, αλλά σταματά στην Ειδομένη, όπου μια μητέρα είναι αναγκασμένη να πλύνει το νεογέννητο μωρό της με ένα μπουκάλι νερό διότι αυτό το παιδί γεννήθηκε σε έναν από τους προσφυγικούς καταυλισμούς μας, αν μπορούμε να του δώσουμε αυτό τον χαρακτηρισμό. Ακριβώς στην Ευρώπη, στην ήπειρό μας, στην Ελλάδα»

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ιταλίας προκαλούν αμφιλεγόμενες αντιδράσεις. Και δικαίως. Γιατί δεν είναι δυνατόν να ζητά κοινή ευρωπαϊκή λύση, να δείχνει συντετριμμένος από την κατάσταση στην Ειδομένη, και ταυτόχρονα να στέλνει αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα Αλβανίας-Ελλάδας ότι να διασφαλιστεί ότι τα σύνορα θα είναι κλειστά.

Πυρετός και στο εσωτερικό

Θολό είναι το τοπίο και στο εσωτερικό της χώρας για την Σύνοδο Κορυφής εδώ και μέρες. Συγκεκριμένα ο Γιάννης Μουζάλας να δηλώνει ότι δεν περιμένει θεαματικές αλλαγές, ενώ ο Πρωθυπουργός είναι από την προηγούμενη κιόλας ευρω-τουρκική Σύνοδο να εμφανίζεται αισιόδοξος και σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό.

Βέβαια, πως μπορεί κάποιος τώρα να πάρει υπόψιν του αυτές τις δηλώσεις, ότι ο ίδιος έκρυβε το πραγματικό αποτέλεσμα της προηγούμενης Συνόδου, ότι δηλαδή αποφασίστηκε «κλειστά σύνορα» στον βαλκανικό διάδρομο μέχρι και αυτή τη Σύνοδο, οπότε και θα παρθεί η απόφαση για τη λύση του προβλήματος.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζει και εκείνος ανησυχίες αφήνοντας υπονοούμενα ότι δεν περιμένει κάτι ή έστω όχι κάτι θετικό. Ακολουθώντας αυτό το σκεπτικό και ο κ. Παπαδημούλης, ο οποίος σε δήλωση του λέει πως «κρατά μικρό καλάθι για τη Σύνοδο Κορυφής».

Οι προσδοκίες φαίνεται να είναι χαμηλές.

Ο Kenneth Roth από το Human Rights Watch’s έχει περιγράψει την κατάσταση ως «ξεκάθαρη αποκήρυξη του διεθνούς δικαίου και των ίδιων των αξιών στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε. Οι όροι της συμφωνίας ελπίζουμε και πρέπει να συμφωνεί με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Και δεν είναι ο μόνος φυσικά που έχει απαισιόδοξη στάση. Στάση, απολύτως λογική, αν σκεφτεί κανείς το πόσες Σύνοδοι Κορυφής έχουν γίνει προκειμένου να βρεθεί μία οριστική λύση.

Το μόνο που αναφέρεται εν συνεχεία από τους ηγέτες είναι ότι σημειώνονται μικρές πρόοδοι. Και o Μartin Schulz , ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εμφανίστηκε να λέει ότι «δεν θα υπάρξει μάλλον οριστική επίτευξη συμφωνίας. Μπορώ, όμως, να φανταστώ ότι θα σημειώσουμε μερική πρόοδο»