ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Η πρόταση που είναι γνωστή και ως γαλλογερμανικό σχέδιο μπορεί να αποτελέσει καλή βάση για να υπάρξει πρόοδος στο διάλογο» δήλωσε, σήμερα, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι. Η δήλωση αυτή έγινε λίγες ώρες μετά την αιφνίδια επίσκεψη του ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ στην Πρίστινα.
Ο κ. Λάιτσακ έφτασε το βράδυ της Τετάρτης στο Κόσοβο χωρίς να υπάρχει προηγουμένως κάποια αναγγελία της επίσκεψης. Σε ανάρτηση του στο διαδίκτυο ανέφερε ότι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου και συζήτησαν για τα επόμενα βήματα στην διαδικασία του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας. Αναφέρει επίσης ότι με το πρωθυπουργό του Κοσόβου συμφώνησαν από κοινού για την ανάγκη εφαρμογής όλων των συμφωνιών που υπεγράφησαν στο παρελθόν.
Προφανώς ο Μίροσλαβ Λάιτσακ αναφέρεται στην Συμφωνία των Βρυξελλών από το 2013 και τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων κάτι που αρνείται να εφαρμόσει η Πρίστινα. Ο ‘Αλμπιν Κούρτι, ωστόσο, δεν συμμερίζεται τα συμπεράσματα του Μίροσλαβ Λάιτσακ από την χθεσινοβραδινή τους συνάντηση αφού, σήμερα, επανέλαβε την γνωστή του θέση ότι «η συμφωνία για την σύσταση Ένωσης Σερβικών Δήμων δεν πέρασε το τεστ του Συντάγματος».
Το επίσημο Βελιγράδι δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα αποδεχθεί το γαλλογερμανικό σχέδιο ως βάση διαπραγματεύσεων. Η απόφαση πιθανότατα θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα και αφού προηγηθεί συζήτηση για το θέμα στην βουλή όπου θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Εν τω μεταξύ, επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο στην Σερβία το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς – για πρώτη φορά – άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση το Βελιγράδι και να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, κάτι που είναι ένα από τα βασικά αιτήματα των Βρυξελλών για την πρόοδο της Σερβίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ.
«Καταδικάζουμε την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και έτσι ψηφίσαμε στα διεθνή όργανα. Το αν θα επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία είναι άλλο θέμα. Δεν είναι θέμα χρόνου ή προθεσμιών, είναι θέμα που αφορά τα πολιτικά και οικονομικά μας συμφέροντα» δήλωσε ο Ντάτσιτς στο ειδησεογραφικό δίκτυο EURACTIV Serbia. Μία άλλη ένδειξη, επίσης, ότι η Σερβία μπορεί να αλλάξει στάση απέναντι στην Ρωσία αποτελεί και η ορολογία που χρησιμοποίησε στην ομιλία της, κατά τα εγκαίνια λειτουργίας του EURACTIV στην Σερβία, η πρωθυπουργός Αννα Μπρναμπιτς η οποία μίλησε για «ρωσική επιθετικότητα προς την Ουκρανία».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Βρετανία: Στα τέλη Μαρτίου τα άρματα μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νίκος Ανδρουλάκης: «Κανείς δεν κατάφερε να αντικαταστήσει το ΠΑΣΟΚ»
- Μασκ: Απαρχαιωμένα τα μαχητικά αεροσκάφη, να αντικατασταθούν με drones
- ΗΠΑ: Ο ειδικός εισαγγελέας ζήτησε την παύση της δίωξης Τραμπ για ανατροπή του πολιτεύματος
- Ιράν: Ο OPEC+ έχει λίγα περιθώρια για να αναζωογονήσει την προσφορά πετρελαίου