Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Uncategorized

Σε καθεστώς κατοχής από ξένα fund το Χ.Α. -Διαβάστε όλα τα ονόματα

Paulson

John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co

Στα 44 δις ευρω από 20 δις ευρώ εκτινάχθηκε μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα η αξία των χαρτοφυλακίων των ξένων επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς με τη συμμετοχή τους στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών (οι οποίες είχαν ουσιαστικά εξαϋλωθεί) έφτασαν να ελέγχουν πλέον το 81% των τραπεζών και ως αποτέλεσμα πάνω από το 70% (από 59%) της συνολικής αξίας των μετοχών. Η άνοδος αυτή δικαιολογείται καθώς στο τέλος Νοεμβρίου οι τραπεζικές μετοχές είχαν σχεδόν “μηδενίσει” στο ταμπλό.

Είναι φανερό ότι οι ξένοι πλέον θα μπορούν με τέτοιο ποσοστό “κατοχής” να χειραγωγούν το Χ.Α. και να επηρεάζοντας σημαντικά την πορεία των βασικών δεικτών.

Η συμμετοχή τους από το 59% του Χ.Α τον περασμένο μήνα εκτιμάται ότι φτάνει πλέον στα δύο τρίτα της αξίας των μετοχών, καθώς τους “ανήκει” πλέον το 81% της χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζών, ήτοι περίπου 9,5 δισ. ευρώ σε σύνολο κεφαλαιοποίησης 11,7 δισ. ευρώ.

Σε συνδυασμό με την αυξημένη βαρύτητα του τραπεζικού κλάδου που πλέον διαμορφώνεται στο 25% του Γενικού Δείκτη και στο 39% του FTSE Large Cap 25, είναι προφανές πως έχουν τη δύναμη να καθορίζουν την κατέυθυνση της αγορά.

Πιο συγκεκριμένα στις τράπεζες οι ξένοι ελέγχουν:

-το 97,6% της Eurobank ή μετοχές αξίας 2,3 δισ. ευρώ σε σύνολο 2,36 δισ. ευρώ.

-το 89% της Alpha Bank ή περίπου 3,47 δισ. ευρώ σε σύνολο 3,9 δισ., ευρώ κεφαλαιοποίησης

-το 73,6% της Πειραιώς ή 1,9 δισ. ευρώ σε σύνολο 2,5 δισ. ευρώ

-το 60% της Εθνικής ή 1,646 δισ. ευρώ σε σύνολο 2,74 δισ. ευρώ.

Χαρτοφυλάκια που είχαν ρευστοποιήσει μεγάλο μέρος των θέσεών τους στις αρχές του 2015, έχουν κάνει και πάλι αισθητή την παρουσία τους στις τράπεζες (για παράδειγμα στην Eurobank, η Capital Group απέκτησε το 8,9% της Eurobank ενώ η Mackenzie και η Wellington έχουν κάτω από 5%), ενώ μεταξύ των funds που απέκτησαν θέσεις σε τραπεζικές μετοχές περιλαμβάνονται τα Marshall Wace LLP, Kairos Capital LLC και GLG του Man Group. Στους επενδυτές περιλαμβάνονται ακόμα οι Paulson Group, Baupost, Fidelity, BlackRock, Lancaster Investment Management, FinTech, GDP Capital Partners, Global X, Vanguard Group, Lyxor International, Eaton Vance και Dimensional Fund Advisors, Brookfield Capital Partners, Highfields Capital Management κ.α

Στις αυξήσεις έλαβαν μέρος και διεθνείς οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) καθώς και η IFC που αποτελεί τον χρηματοδοτικό βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι θέσεις των fund στα blue chips

Ευάγγελος Μυτιληναίος, ετών 61. Επικεφαλής Protergia

Το χρηματιστηριακό ταμπλό μπορεί να αποκτά εκ νέου τον παραδοσιακό τραπεζοκεντρικό του χαρακτήρα, ωστόσο οι βασικές θέσεις των μεγάλων funds που είχαν ήδη θέσεις στην Ελλάδα παραμένουν σταθερές και στις περισσότερες περιπτώσεις των blue chips στις οποίες συμμετέχουν.

Μεταξύ των μεγαλύτερων ξένων επενδυτών που διατηρούν τις στρατηγικές θέσεις τους στο Χ.Α συγκαταλέγονται η Fidelity με συμμετοχές άνω του 5% στη ΜΕΤΚΑ του Ευ. Μυτιληναίου, τον ΟΠΑΠ, τη Grivalia, τη Folli Follie του Τζ. Κουτσολιούτσου και τη Jumbo του Απ. Βακάκη (13,1%), η York Capital στη ΓΕΚΤΕΡΝΑ του Γ. Περιστέρη (17,35%), το Silchester στη ΔΕΗ (13,8%), η Wellington στην Ελλάκτωρ, την ΕΧΑΕ και τη Grivalia, η Fairfax στη Eurobank και τη Grivalia, η Paulson & Co στην ΕΥΔΑΠ (9,99%), την Πειραιώς (9,13%) και την Alpha Bank (7,1%) κ.α.

Είναι αξιοσημείωτο ότι όσο διαρκούσε η καταιγίδα πωλήσεων στις τραπεζικές μετοχές την περίοδο Αυγούστου- Νοεμβρίου, τα ξένα funds παρέμεναν σταθερά στην πλευρά των αγοραστών στο Χ.Α διοχετεύοντας αθροιστικά πάνω από 105 εκατ. ευρώ στις μετοχές του FTSE Large Cap, ενώ η συμμετοχή τους ως ποσοστό επί της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α αυξήθηκε στο 59,2%.