«Η Ελλάδα αναδεικνύεται στην κρίση του κορονοϊού υποδειγματικός μαθητής», έχει ως τίτλο του, σημερινό δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Salzburger Nachrichten, κάνοντας λόγο στον υπότιτλο του, ότι παρά τον γηρασμένο πληθυσμό και την αδύναμη οικονομία, οι Έλληνες κατάφεραν να ελέγξουν την κατάσταση.
Η εφημερίδα επισημαίνει πως, ειδικά η Ελλάδα, κατάφερε να αντιμετωπίσει εξαιρετικά, τουλάχιστον για την ώρα, την κρίση του κορονοϊού, παρά τον γηρασμένο πληθυσμό, το εξαντλημένο σύστημα υγείας, το ποσοστό χρέους στο 176,6% του ΑΕΠ και με απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ, λόγω φοροδιαφυγής.
Στο δημοσίευμα παρατίθενται στοιχεία ως προς τους νοσούντες και τους θανάτους στην Ελλάδα, που είναι 13,5 ανά εκατομμύριο κατοίκων, με την αναλογία στην Αυστρία να είναι πενταπλάσια και στο Βέλγιο, με περίπου ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, 53 φορές μεγαλύτερη, γεγονός που μαρτυρά, όπως σημειώνεται, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση.
Εντυπωσιακό χαρακτηρίζεται το γεγονός, ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι τόσο μικρός, τη στιγμή που το ποσοστό της ιδιαίτερα ευάλωτης πληθυσμιακής ομάδας των ηλικιωμένων είναι υψηλότερο από τις περισσότερες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και επιπλέον στην Ελλάδα συνηθίζεται να ζουν μαζί σε ένα σπίτι πολλές γενιές, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.
Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος, και στο ερώτημα που τίθεται για το πώς η Ελλάδα κατόρθωσε να «γλυτώσει φθηνά» από την κρίση του κορονοϊού, επισημαίνεται πως ένας παράγοντας είναι σίγουρα η ταχεία αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία, μόλις τρεις εβδομάδες μετά το πρώτο κρούσμα επέβαλε περιορισμούς.
Μέσα σε λίγες εβδομάδες εξοπλίστηκε το σύστημα υγείας, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις συστάσεις του κορυφαίου λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογωμόνων, ο οποίος είχε ετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης πριν γίνει γνωστό το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι τα κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκαν από 560 σε 900, και μέχρι το φθινόπωρο, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θέλει να τα αυξήσει περαιτέρω, στα 1.200, επιπλέον θα προσληφθούν στο κρατικό σύστημα υγείας 4.200 γιατροί και νοσηλευτές, ενώ τους προηγούμενους τρεις μήνες η κυβέρνηση ενίσχυσε το προσωπικό των νοσοκομείων με περισσότερους από 4.000 συνεργάτες.
Η Salzburger Nachrichten επισημαίνει πως οι Έλληνες θα χρειαστεί να πληρώσουν υψηλό τίμημα, λόγω του ότι η πανδημία βυθίζει και πάλι την χώρα σε ύφεση, και ο υπουργός Οικονομικών υπολογίζει για εφέτος μία μείωση κατά 4,7% του ΑΕΠ, ενώ αναμένεται αύξηση της ανεργίας με επιπλέον 300.000 ανέργους που θα προστεθούν στους 42.000 οι οποίοι έχασαν την εργασία τους μέσα στον Μάρτιο.
Τελικά, σύμφωνα με την εφημερίδα, πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα μπορέσει να ανακάμψει η τουριστική οικονομία της χώρας, η οποία συμβάλλει με ένα 30% στο ελληνικό ΑΕΠ.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα, μία άλλη αυστριακή εφημερίδα, η Oberoesterreichische Nachrichten, χαρακτήριζε επίσης “υποδειγματικό μαθητή” την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.
«Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες αντιμετώπισαν καλά έως τώρα την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού, δεν θα πίστευε κάποιος ότι θα βρισκόταν η Ελλάδα, η οποία πριν από χρόνια ήταν ακόμη οικονομικά “προβληματικό παιδί” της Ευρώπης, όμως τώρα είναι μία από τις πρωτοπόρες στον αγώνα κατά του κορονοϊού», επισήμαινε μεταξύ άλλων η εφημερίδα.