• Uncategorized

    Μεγάλο πλήγμα για τη Γαλλία από την υποβάθμιση της S&P

    • NewsRoom
    Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν

    Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν


    Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s υποβάθμισε χτες Παρασκευή την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, σε μια κίνηση που υπονομεύει τις προσπάθειες της γαλλικής κυβέρνησης να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

    Ο οίκος υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας από AA σε AA−, παραπέμποντας ως λόγους της υποβάθμισης τα υψηλότερα των αναμενόμενων δημόσια ελλείμματα και τον πολιτικό κατακερματισμό. Διατήρησε ωστόσο τις προοπτικές σταθερές.

    Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ έσπευσε να τονίσει ότι η υποβάθμιση ήταν το τίμημα για την ενίσχυση της γαλλικής οικονομίας με δημόσια κεφάλαια κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της εκτόξευσης του πληθωρισμού.

    Λεμέρ: Η υποβάθμιση ήταν το κόστος για τη διάσωση της οικονομίας

    “Πρέπει να σας πω ότι ο κύριος λόγος αυτής της υποβάθμισης είναι στην πραγματικότητα ότι σώσαμε τη γαλλική οικονομία”, δήλωσε ο Λεμερ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Le Parisien αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποβάθμισης. Η υποβάθμιση “δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των Γάλλων”, είπε.

    “Αυτές οι δαπάνες προφανώς αύξησαν το χρέος μας, αλλά μας έδωσαν επίσης τη δυνατότητα να σώσουμε τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας μας”, πρόσθεσε ο Le Maire.

    Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s αν και εκφράστηκε με εγκωμιαστικά λόγια, για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας της Γαλλίας που έκανε η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε ωστόσο αμφιβολίες για την ικανότητα της κυβέρνησης να προβεί σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις χωρίς απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

    Πολιτικός κατακερματισμός

    “Πιστεύουμε ότι ο πολιτικός κατακερματισμός αυξάνει την αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει να εφαρμόζει πολιτικές που αυξάνουν το δυναμικό οικονομικής ανάπτυξης και αντιμετωπίζουν τις δημοσιονομικές ανισορροπίες”, έγραψε η S&P. Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να παραμείνει πάνω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2027, ανέφερε ο οίκος.

    Η υποβάθμιση του αξιόχρεου της γαλλικής οικονομίας ήρθε μια ημέρα αφότου ο Λεμέρ γιόρτασε τα επτά χρόνια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομίας που αποτελεί διάστημα ρεκόρ για έναν υπουργό, γευματίζοντας με τους στενότερους συμμάχους του την Πέμπτη.

    Μετά από χρόνια υψηλών δαπανών για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές κρίσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία, τις υψηλές τιμές ενέργειας και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γαλλία επιχειρεί τώρα μια σύσφιξη των δημόσιων οικονομικών της. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τον Απρίλιο περικοπές δαπανών 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για δεύτερη φορά φέτος.

    Στο 5,1% το έλλειμμα φέτος
    Αυτές οι περικοπές ωστόσο δεν αποδείχτηκαν αρκετές για να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος φέτος, οπότε το Παρίσι υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει τον αρχικό στόχο του που είχε θέσει στο 4,4% του ΑΕΠ στα πιο ρεαλιστικά επίπεδα του 5,1%.

    Επιπλέον, η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε πρόσθετες περικοπές τουλάχιστον 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για το επόμενο έτος, λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικές δαπάνες όπως τα επιδόματα ανεργίας και οι δαπάνες για την υγεία. Στο πλαίσιο αυτό, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ πρότεινε να μειωθεί η διάρκεια του επιδόματος ανεργίας.

    Όμως όλες αυτές οι προσπάθειες δεν ήταν αρκετές για να πείσουν τον οίκο αξιολόγησης S&P, ο οποίος τον Δεκέμβριο είχε δώσει αρνητικές προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας.

    Τον Απρίλιο, οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s και Fitch διατήρησαν αμετάβλητες τις αξιολογήσεις τους για τη Γαλλία δίνοντας σταθερές προοπτικές ενώ η Fitch είχε υποβαθμίσει πέρσι την πιστοληπτική ικανότητα της γαλλικής οικονομίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Υπογραφή σύμβασης 19,1 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του φράγματος Αγιόκαμπου του Νομού Λάρισας

    Μακρόν: Εξέφρασε την υποστήριξη του στο σχέδιο των ΗΠΑ για παύση του πυρός στην Γάζα

    Παναθηναϊκός: «Καμία πρόθεση πώλησης του Ιωαννίδη»



    ΣΧΟΛΙΑ