ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ηθική της τεχνητής νοημοσύνης. Η Ελλάδα σαν γενέτειρα της φιλοσοφίας μπορεί να συμβάλει σε αυτή τη σημαντική συζήτηση.
Τόνισε δύο σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Το πρώτο είναι η σχέση τεχνητής νοημοσύνης και Δημοκρατίας και το δεύτερο η τεχνητή νοημοσύνη και η σχέση της με τα παιδιά και τους εφήβους και ειδικά σε σχέση με τη μάθηση.
Σε αυτά τα δύο ζητήματα η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτοπόρος στην ΕΕ και να μην περιορίσει την καινοτομία.
Σχετικά με τα περισσότερο πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία της κατάρτισης σχετικά με την ΤΝ και τους εργαζόμενους.
Ακόμη αναφέρθηκε στην μεταμόρφωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Εδώ ακόμη δεν υπάρχει μία απάντηση, είπε, αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για την τάξη και την προσωπική επαφή του εκπαιδευτικού με τους μαθητές.
Σε άλλο σημείο επισήμανε το πόσο εθιστικοί είναι οι αλγόριθμοι των κοινωνικών δικτύων για τα παιδιά και τους εφήβους, αλλά και την τάση να γράφουν οι φοιτητές εργασίες με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης: «Τι θα μείνει στο τέλος της ημέρας;», ρώτησε.
Μετά τα ρίσκα ας μιλήσουμε και για τις ευκαιρίες, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Καταρχάς, έχουμε ένα πολύ ενεργό οικοσύστημα εταιρειών για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα, κάτι που παρατηρούν και οι επενδυτές από το εξωτερικό. Πρέπει, πάντως, να δούμε και ποιες δημόσιες υποδομές χρειάζονται για τις εταιρείες, είπε ο πρωθυπουργός που αναφέρθηκε στον υπερυπολογιστή Δαίδαλο.
Πρέπει να δούμε και τι κάνει η Ευρώπη στο σύνολο με το χάσμα ανταγωνιστικότητας έναντι των ΗΠΑ σε αυτό τον τομέα. Η τάση για επενδυτικό χρήμα και οι μετακινήσεις των εταιρειών είναι από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, ακριβώς γιατί οι ΗΠΑ έχουν ένα ρυθμιστικό περιβάλλον και όχι 27 όπως η Ευρώπη.
Στο ερώτημα για το αν η τεχνητή νοημοσύνη θα καταργήσει εργασίες, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι φυσικά μια μετασχηματιστική τεχνολογία, αλλά το σημαντικό είναι να δούμε πώς μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα σε τομείς όπως η υγεία ή για το δημόσιο.
Θα χαθούν δουλειές και θα δημιουργηθούν άλλες, αλλά μεσοπρόθεσμα δεν πιστεύω ότι θα δούμε να εξαφανίζονται θέσεις εργασίας.
Η Ελλάδα, είπε ακόμη, τη δυνατότητα να προχωρήσει με άλματα μπροστά από άλλες χώρες.
Σε ερώτημα για την ενεργοβόρα τεχνητή νοημοσύνη και τη χρήση πυρηνικών, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον τομέα, που αλλάζουν γρήγορα. Το τοπίο σε πέντε χρόνια μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό.
Η τελευταία ερώτηση που του τέθηκε είναι αν μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα μπορεί να ανταγωνιστεί τις μεγάλες. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ταλέντα της Ελλάδας, λέγοντας ότι με τη σωστή υποδομή μπορεί να δούμε θετικά αποτελέσματα.
Κατά την είσοδό του στον χώρο είδε ένα σκυλί-ρομπότ της EY και, χαριτολογώντας, ρώτησε αν δαγκώνει.
«Με συγκινεί το ενδιαφέρον σας για την τεχνητή νοημοσύνη», είπε ακόμη στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν, αλλά στην παρατήρηση ότι η ποίηση δεν ένωσε, δεν απάντησε.
Δείτε το βίντεο:
Διαβάστε επίσης:
Η Κύπρος απαντά σε Σαμαρά: Δεν ήταν χαριεντίσματα η συζήτηση με Ερντογάν
Τασούλας μετά τη διαγραφή Σαμαρά: Εκδικητικός ο επιδεικτικός πατριωτισμός
Σουηδία και Φινλανδία προετοιμάζουν τους πολίτες για πιθανό πόλεμο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν