Η Τεχεράνη προχώρησε και πάλι σήμερα σε πυραυλικές επιθέσεις και πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον θέσεων των Κούρδων του Ιράν, δύο ημέρες μετά τους βομβαρδισμούς εναντίον οργανώσεων τις οποίες κατηγορεί ότι υποδαυλίζουν τις ταραχές στη χώρα.
Η ιρανική κυβέρνηση κατηγορεί αυτά τα κινήματα, που έχουν βρεθεί πολλές φορές στο παρελθόν στο στόχαστρο, ότι ενθαρρύνουν τις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τη χώρα από τις 16 Σεπτεμβρίου, με αφορμή τον θάνατο της νεαρής Κούρδισσας Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών.
Το βράδυ της Κυριακής, πύραυλοι και δρόνοι-καμικάζι που εκτόξευσαν οι Φρουροί της Επανάστασης έπληξαν βάσεις πολλών αντιπολιτευόμενων οργανώσεων, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο. Σήμερα, οι χερσαίες δυνάμεις των Φρουρών εξαπέλυσαν «μια νέα σειρά επιθέσεων εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων» στο Ιρακινό Κουρδιστάν, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο Tasnim. «Το γενικό επιτελείο της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Pak (Κόμμα Ελευθερίας του Κουρδιστάν) στοχοθετήθηκε από πυραύλους και δρόνους-καμικάζι» πρόσθεσε το πρακτορείο.
Οι επιθέσεις αυτές σημειώθηκαν στην περιοχή του Αλτούν Κούπρι. «Λάβαμε τα μέτρα μας και εκκενώσαμε τους χώρους, δεν υπάρχουν απώλειες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του Pak, ο Χαλίλ Ναντρί.
«Σήμερα, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έπληξε με ρουκέτες ομάδες της ιρανικής αντιπολίτευσης σε δύο ζώνες», έγραψε στο Twitter ένας εκπρόσωπος της αυτόνομης κυβέρνησης του Κουρδιστάν, ο Λαούκ Γαφούρι, αναφέροντας την πόλη Πέρντι (σ.σ. η κουρδική ονομασία του Αλτούν Κούπρι) και την περιοχή της Ντεγκάλα, στα ανατολικά της Αρμπίλ, της περιφερειακής πρωτεύουσας.
Η περιοχή του Αλτούν Κούπρι βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Πεσμεργκά, των στρατιωτικών δυνάμεων του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν, όμως πρόκειται για μια από τις διαφιλονικούμενες ζώνες με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης.
Οι κουρδικές ιρανικές οργανώσεις που εδρεύουν στο Ιράκ από τη δεκαετία του 1980 χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» από την Τεχεράνη, που τις κατηγορεί ότι εξαπολύουν επιθέσεις στο ιρανικό έδαφος. Σύμφωνα ωστόσο με εμπειρογνώμονες, αφού επί μακρόν διεξήγαγαν ένοπλο αγώνα, οι ομάδες αυτές –που συχνά πρόσκεινται στην ακροαριστερά– έχουν σχεδόν διακόψει τη στρατιωτική δράση τους.
Συνεχίζουν όμως τον πολιτικό ακτιβισμό τους και καταγγέλλουν τις διακρίσεις σε βάρος της κουρδικής μειονότητας του Ιράν (περίπου 10 εκατομμύρια σε σύνολο 83 εκατ. κατοίκων), όπως την απαγόρευση της διδασκαλίας της κουρδικής γλώσσας στα σχολεία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Ουγγαρία: Ο πρωθυπουργός Όρμπαν απαντά στις εις βάρος του κατηγορίες περί «αναθεωρητισμού»