ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πώς φτάσαμε στον σημερινό γεωπολιτικό χάρτη του κόσμου;
Αυτό είναι το ερώτημα που ο Γιώργος Πρεβελάκης, πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟOΣΑ (OECD) και καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, έθεσε για να μας αποδείξει το πώς η κοινή προέλευση, ή αλλιώς “Origins”, μπορεί να ενοποιήσει κοινότητες με διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Ποιος είναι ο Γιώργος Πρεβελάκης
Ο κ. Γ. Πρεβελάκης είναι Καθηγητής της Γεωπολιτικής και Πολιτισμικής Γεωγραφίας της Σχολής Γεωγραφίας και Χωροταξίας Πανεπιστημίου Σορβόννης-Paris 1. Πτυχιούχος Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ και σπουδές Πολεοδομίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII. Ας σημειωθεί ότι ένα από τα τρία μαθήματα που διδάσκει στο κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα των Παρισίων είναι η Γεωπολιτική των Βαλκανίων – τα άλλα δύο είναι η Πολιτισμική Γεωγραφία και η Ιστορία της Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας κατά το 19ο και 20ο αιώνα.
Είναι κάτοχος διδακτορικού και μεταδιδακτορικού διπλώματος Χωροταξίας, Περιφερειακού σχεδιασμού και Πολεοδομίας Πανεπιστημίου Σορβόννης.
Έχει εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας, μελετητής σε πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά έργα ), ενώ κατά την περίοδο 1978-1980 στο Υπουργείο Χωροταξίας, υπήρξε υπεύθυνος του συντονισμού μελετών για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Έχει διατελέσει καθηγητής στην Έδρα Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Πανεπιστήμιο Tufts, εντεταλμένος διδασκαλίας στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Αναπτύξεως Παντείου Πανεπιστημίου, επισκέπτης Καθηγητής, Σχολή Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, εντεταλμένος διδασκαλίας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (Institut d’études politiques de Paris), ερευνητής στη Σχολή Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, ερευνητής στο London School of Economics και εντεταλμένος διδασκαλίας στη Σχολή Ανατολικών Γλωσσών στο Παρίσι (INALCO).
Έχει διατελέσει επίσης Πρόεδρος της ένωσης International Urban Fellows Association (Johns Hopkins University), Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος (Fondation hellénique, Cité universitaire internationale de Paris), Γενικός Επίτροπος της Ελλάδας στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (Παρίσι) και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής και Πολιτισμικής Γεωγραφίας της Διεθνούς Ένωσης Πολιτικών Επιστημών.
Είναι επίσης συγγραφέας πολλών βιβλίων ανάμεσα στα οποία «Η Γεωπολιτική της Ελλάδας» (εκδ. Libro 1998), «Τα Βαλκάνια, Πολιτισμοί και Γεωπολιτική» (έκδοση: Libro 2001), «Για μια νέα Βαλκανική Συνεννόηση» («Pour une nouvelle Entente balkanique», CNRS Editions 2010).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΗΕΡΑ:
http://www.mononews.gr/erevna-poso-pragmatika-pio-charoumenous-mas-kani-to-alkool/48924
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
http://www.mononews.gr/dite-tis-3-foto-pou-glentai-olo-to-diadiktio/48879