ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Πρέπει να συμπεράνουμε, χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς ποιος το έκανε, ότι πρόκειται για μια υβριδική ενέργεια και πρέπει επίσης να υποθέσουμε – χωρίς να το γνωρίζουμε – ότι πρόκειται για σαμποτάζ», δήλωσε ο Πιστόριους στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η φινλανδική εταιρεία δικτύων Cinia δήλωσε τη Δευτέρα ότι διερευνά ένα σπασμένο υποθαλάσσιο καλώδιο διαδικτύου που εκτείνεται μεταξύ της Σάνταχαμινά κοντά στο Ελσίνκι και του Ροστόκ στη Γερμανία, σε ένα υποθαλάσσιο περιστατικό που προκάλεσε πολιτικό συναγερμό στο Βερολίνο και το Ελσίνκι.
Το καλώδιο μήκους 1.173 χιλιομέτρων ακολουθεί παρόμοια διαδρομή με τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, οι οποίοι εξερράγησαν τον Σεπτέμβριο του 2022 σε μια προφανή πράξη δολιοφθοράς.
Ένα άλλο τηλεπικοινωνιακό καλώδιο στη Βαλτική Θάλασσα που εκτείνεται μεταξύ της Λιθουανίας και του νησιού Γκότλαντ της Σουηδίας υπέστη ζημιά το πρωί της Κυριακής, ανέφερε τη Δευτέρα η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telia Lietuva. Για την επισκευή του μπορεί να χρειαστούν από πέντε έως 15 ημέρες.
Η ύποπτη περίπτωση δολιοφθοράς έρχεται την ώρα που Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, που συναντήθηκαν στη Βαρσοβία την Τρίτη, προειδοποίησαν ότι η Ρωσία «επιτίθεται συστηματικά» στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης.
«Οι κλιμακούμενες υβριδικές δραστηριότητες της Μόσχας κατά του ΝΑΤΟ και των χωρών της ΕΕ είναι επίσης πρωτοφανείς ως προς την ποικιλία και την κλίμακά τους, δημιουργώντας σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Σουηδός υπουργός Πολιτικής Άμυνας Carl-Oskar Bohlin ανέφερε ότι ήταν σημαντικό να μάθει γιατί δύο καλώδια δεν δούλευαν. Περίπου το ένα πέμπτο του όγκου των δεδομένων του Διαδικτύου της Λιθουανίας έχει επηρεαστεί, αν και οι καταναλωτές δεν φαίνεται να επηρεάζονται.
Διαβάστε επίσης:
Συμφωνία ΔΝΤ – Ουκρανίας: Ακόμα 1,1 δισ. δολ. από το πρόγραμμα βοήθειας – 9,8 δισ. συνολικά
Κοινή δήλωση 6 κρατών: Η Ρωσία επιτίθεται συστηματικά στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας
Ουκρανία: Πραγματοποίησε το πρώτο χτύπημα με πύραυλο ATACMS σε ρωσικό έδαφος