Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Ελ.Κούρταλης: Δίνουν την “χαριστική βολή” στην κλωστοϋφαντουργία

Kάποτε στην Eλλάδα φτιάχνονταν διεθνούς φήμης ρούχα όπως οι φίρμες Benetton, Nike, Moschino, Reebok. Η εικόνα έχει αλλάξει άρδην.

Η ελληνική κλωστοϋφαντουργία, η οποία είναι κατ εξοχήν εξαγωγικός και εργατοβόρος κλάδος, τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί σοβαρά από εισαγωγές κλωστ/κών προϊόντων από τρίτες χώρες Κίνα, Πακιστάν, Ινδία κ.ά. και ως εκ τούτου πολλές βιομηχανίες έχουν κλείσει, ενώ άλλες υπολειτουργούν με αποτέλεσμα περίπου 100.000 εργαζόμενοι να βρίσκονται σε ανεργία, από τους 170.000 εργαζομένους περίπου, προ δεκαετίας στον κλάδο.

Σε μια έκταση 30.000 στρεμμάτων στα Οινόφυτα λειτουργεί το σύγχρονο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας της οικογένειας Κούρταλη.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου και ειδικά όσες βιοτεχνίες σχετίζονται με τα στρατιωτικά είδη περιμένουν πως και πώς να πάρουν ένα «φιλί ζωής» από τους διαγωνισμούς του Δημοσίου που λόγω της κρίσης έχουν μειωθεί ραγδαία. Η διενέργεια των Hλεκτρονικών Aνοικτών Διαγωνισμών Συμφωνίας- Πλαίσιο τριετούς διάρκειας για την προμήθεια στολών για το ΓEΣ αποτελεί μια σημαντική ανάσα ρευστότητας για τους «παίκτες» του κλάδου αλλά και ολόκληρου του «οικοσυστήματος» (υφαντήρια, βαφεία, ραφεία κ.α.) . Εξέλιξη που μεταφράζεται σε χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο η Διενέργεια Ηλεκτρονικών Ανοικτών Διαγωνισμών Συμφωνίας-Πλαίσιο, δια 3 χρόνια, για την προμήθεια: 450.000 σετ Στολών Παραλλαγής με την υπ’ αριθ. 27/2015 Διακήρυξη, ποσού ύψους 14.220.000,00 ευρώ συν ΦΠΑ, 180.000 τεμαχίων τζάκετ με την υπ’ αριθ. 39/2015 Δ/ξη και 360.000 τεμαχίων επενδυτών εκστρατείας παραλλαγής δάσους φανέλες με την υπ’ αριθ. 40/2015 Δ/ξη.

Παραλλαγή. Ενα από τα ενδύματα της κλωστοϋφαντουργίας.

Όμως, οι όροι του διαγωνισμού αποκλείουν τις ελληνικές κλωστοϋφαντουργίες και δίνουν προβάδισμα σε ξένες μεγάλες εταιρείες. Και αυτό γιατί με βάση τους όρους της διακήρυξης, επιβάλλεται ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, οι προμηθευτές να έχουν πραγματοποιήσει κύκλο εργασιών περίπου το 1/3 της αξίας της προϋπολογισθείσης δαπάνης του προσφερομένου είδους, κατά την τελευταία τριετία, ήτοι π.χ. για τον πρώτο διαγωνισμό 5.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Eλλήνων Bιομηχάνων Kλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ), Eλευθέριου Kούρταλη στο mononews.gr «η βαθιά ύφεση της χώρας μας δεν έχει επιτρέψει στις εγχώριες εταιρείες του κλάδου μας, να έχουν τόσο υψηλό κύκλο εργασιών, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η συμμετοχή τους στον εν λόγω διαγωνισμό, με εξαίρεση 1-2 το πολύ ελληνικές βιομηχανίες, σε αντίθεση με πολλές ξένες επιχειρήσεις (από την Ε.Ε. και τρίτες χώρες) που μπορούν να συμμετέχουν.

Ελευθέριος Κούρταλης, επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης της ομώνυμης κλωστοϋφαντουργίας

Έτσι , ο ΣΕΒΚ ζητάει την άμεση τροποποίηση και διόρθωση των όρων του διαγωνισμού. Μάλιστα, ο κ.Κούρταλης έχει στείλει και επιστολή στον υπουργό οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και την υφυπουργό Θεοδώρα Τζάκρη.
Και το ερώτημα που μένει να αποσαφηνιστεί είναι ποια σκοπιμότητα κρύβεται από την κίνηση του Υπουργείου Ανάπτυξης να προσθέσει ένα τέτοιον όρο στον διαγωνισμό για πρώτη φορά; Στους αντίστοιχους διαγωνισμούς που «τρέχει» απευθείας το ΓΕΣ δεν έχει ποτέ ζητηθεί κάτι αντίστοιχο.

Με αυτή την τακτική, στην ουσία αποκλείονται δεκάδες εταιρείες που, λόγω της παρατεταμένης κρίσης, δεν έκαναν τον απαιτούμενο κύκλο εργασιών την τελευταία τριετία. Ακόμα κι αν έχουν συμμετάσχει σε άλλους διαγωνισμούς επί πολλές δεκαετίες, τώρα δεν τους δίνεται η δυνατότητα. Το μόνο σίγουρο είναι οτι η εξέλιξη αυτή σε καμία περίπτωση δεν βοηθά τον υγιή ανταγωνισμό.