ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ρωσία: Απειλεί τους Ρώσους παραγωγούς με μπλόκο στις εξαγωγές γαλακτοκομικών αν δεν μειώσουν τις τιμές
Αποδεικνύεται ότι η συνεργασία του Κινέζου προέδρου Xi Jinping με τον Βλαντιμίρ Πούτιν έχει τελικά όρια. Ο λόγος είναι ότι δεν θέλει να ακολουθήσει τον Ρώσο ηγέτη στη διπλωματική απομόνωση.
Με ομιλίες και χειρονομίες τις τελευταίες εβδομάδες, ο Σι έκανε τα πιο σημαντικά βήματα για να δημιουργήσει χώρο μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας από τότε που ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν εννέα μήνες. Το τελευταίο μήνυμα ήρθε στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο ινδονησιακό θέρετρο Μπαλί, όπου η Κίνα υπέγραψε ένα ανακοινωθέν την Τετάρτη λέγοντας ότι «τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν σθεναρά τον πόλεμο στην Ουκρανία».
«Ένας πολιτικός πρέπει να σκεφτεί και να ξέρει πού να οδηγήσει τη χώρα του»
Αυτή η επίδειξη αλληλεγγύης ακολούθησε μια σειρά σχετικά θερμών συναντήσεων μεταξύ του Σι και των παγκόσμιων ηγετών που ηγήθηκαν της εκστρατείας για την τιμωρία της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης συνεδρίασης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τη Δευτέρα. Σε αυτές τις συνομιλίες, ο Σι ενίσχυσε την αντίθεσή του στη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία — μια στάση που σκιαγραφεί τις κόκκινες γραμμές της Κίνας χωρίς να εγκαταλείψει εντελώς τη Ρωσία.
Οι κινήσεις φάνηκε να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης επιστροφής στον πραγματισμό από τη στιγμή που ο Σι ορίστηκε να κυβερνήσει ισόβια, παραβιάζοντας τους κανόνες διαδοχής σε ένα συνέδριο του κόμματος δύο φορές τη δεκαετία τον περασμένο μήνα. Η Κίνα επίσης την περασμένη εβδομάδα χαλάρωσε τις απαιτήσεις καραντίνας Covid και παρέδωσε ένα σχέδιο για τη διάσωση του κατεστραμμένου τομέα ακινήτων — τηλεγραφώντας αλλαγές σε βασικές πολιτικές που ενοχοποιούνται για το χτύπημα των χρηματοπιστωτικών αγορών και της οικονομίας.
«Ένας πολιτικός πρέπει να σκεφτεί και να ξέρει πού να οδηγήσει τη χώρα του», είπε ο Σι σε μια παρατήρηση που θα μπορούσε να ισχύει τόσο για τον Μπάιντεν ή τον Πούτιν όσο και για τον ίδιο. «Θα πρέπει επίσης να σκεφτεί και να ξέρει πώς να τα πάει καλά με άλλες χώρες και τον ευρύτερο κόσμο».
Δεν διαλύεται η συνεργασία Σι – Πούτιν
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Σι διαλύει τη συνεργασία «χωρίς όρια» που διακήρυξε με τον Πούτιν εβδομάδες πριν ο Ρώσος ηγέτης ξεκινήσει τη μεγαλύτερη σύγκρουση στην ευρωπαϊκή ήπειρο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Πεκίνο βλέπει τη Μόσχα ως πολύτιμο εταίρο στην αμφισβήτηση της αμερικανικής ισχύος και εξακολουθεί να αρνείται να καταδικάσει δημόσια τον πόλεμο.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι ήταν ο μόνος διπλωμάτης στο G20 που συναντήθηκε επίσημα με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αντιστάθηκε στον Πούτιν. Ήταν η 10η συνομιλία τους φέτος.
Ο Γουάνγκ είπε ότι η Κίνα «θα συνεχίσει να υποστηρίζει μια αντικειμενική και δίκαιη θέση και να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο» στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών. Ο Λαβρόφ, με τη σειρά του, είπε ότι είναι βέβαιος ότι «θα διασφαλιστεί η συνέχεια των προσεγγίσεων προς την πρωταρχική μας εταιρική σχέση και τη στρατηγική συνεργασία».
«Η Κίνα προσπαθεί να φορέσει ένα «ειρηνικό» καπέλο, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία σημαντική κριτική για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σκοτώνοντας αθώους πολίτες», δήλωσε η Justyna Szczudlik, αναπληρώτρια επικεφαλής έρευνας στο Πολωνικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων στη Βαρσοβία. «Η αντιδυτική και αντιαμερικανική κόλλα κολλάει πολύ έντονα την Κίνα και τη Ρωσία».
Προτεραιότητα της Κίνας η αποκατάσταση των δεσμών
Ωστόσο, η πρόσφατη σύνοδος κορυφής της Κίνας δείχνει ότι η αποκατάσταση των δεσμών με ορισμένους από τους μεγαλύτερους επικριτές της Ρωσίας αποτελεί προτεραιότητα — και αυτό απαιτεί να τους καθησυχάσουμε ότι ο Σι δεν είναι σύμμαχος με τον Πούτιν. Κατά τη διάρκεια της G-20, ο Xi συναντήθηκε με τον Scholz και τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron και έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kishida την Πέμπτη στο φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.
Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο Μακρόν χαρακτήρισε τη δέσμευση του Σι στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών «ειλικρινή» και είπε ότι «δεν έχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν όρια στη συνεργασία» με τη Ρωσία.
«Η Κίνα πάντα καταδίκαζε κατηγορηματικά τη χρήση του πυρηνικού όπλου σε οποιαδήποτε μορφή, η Κίνα πάντα έθετε αυτό το όριο», είπε ο Μακρόν. «Και ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ήταν πάντα σαφής σε αυτό, ζητά ειρήνη και τον τερματισμό της σύγκρουσης».
Ένας Ουκρανός διπλωμάτης στο Πεκίνο εντόπισε τις προσπάθειες της Κίνας να αποστασιοποιηθεί από τη Ρωσία στην ουκρανική αντεπίθεση που έχει ανακτήσει μεγάλες εκτάσεις εδάφους από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Αυτό έδειξε ότι ο συνδυασμός των ουκρανικών στρατευμάτων και των δυτικών όπλων ήταν ισχυρότερος από ό,τι κατάλαβαν η Ρωσία και η Κίνα, είπε ο διπλωμάτης.
«Σήμα προς τη Δύση»
Ο Πούτιν είπε στον Σι κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στο Ουζμπεκιστάν εκείνο τον μήνα ότι κατανοούσε τις «ερωτήσεις και τις ανησυχίες» του Πεκίνου σχετικά με τη σύγκρουση, κάτι που αποτελεί σπάνια ένδειξη εντάσεων μεταξύ των δύο. Καθώς οι ρωσικές αποτυχίες συσσωρεύονται, αξιωματούχοι του Κρεμλίνου, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έχουν προειδοποιήσει για πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.
Στη συνέχεια, στην επίσκεψη Scholz νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Xi προειδοποίησε για οποιαδήποτε χρήση ατομικών όπλων. Μια δήλωση των ΗΠΑ μετά τη συνάντηση Μπάιντεν, την οποία η Κίνα δεν αμφισβήτησε, ανέφερε ότι και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη χαλαρή συζήτηση της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.
«Υπάρχει ξεκάθαρη επιθυμία από το Πεκίνο να δείξει ότι θέλει να μετακινήσει τη σχέση των ΗΠΑ σε μια πιο σταθερή βάση», δήλωσε ο Raffaello Pantucci, ανώτερος συνεργάτης στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S. Rajaratnam στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang στη Σιγκαπούρη. «Όλα αυτά σηματοδοτούν τη Δύση, μάλλον παρά σημάδι αποστασιοποίησης από τον Πούτιν. Περισσότερο μια διευκρίνιση και ένα σήμα ότι θέλουν να βρουν έναν σταθερό δρόμο προς τα εμπρός».
Διαβάστε επίσης
Ουκρανία: Ιταλία και Κίνα συμφώνησαν ότι χρειάζονται διπλωματικές λύσεις
Πολωνία: Πιθανότητα προβοκάτσιας από τη Ρωσία εγείρει ο Μοραβιέτσκι για το πυραυλικό πλήγμα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή