• Business

    Τέλος για την Τράπεζα Πελοποννήσου. Ενδιαφέρον από την ΕΤΕ. Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους


    Αρνητικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο των συνεταιριστικών τραπεζών καθώς μία ακόμη συνεταιριστική τράπεζα, η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου  θα αποτελεί παρελθόν από αύριο Παρασκευή, καθώς θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση μετά την αποτυχία της να συγκεντρώσει τα 17,8 εκατ. ευρώ που απαιτούνταν για την αύξηση του συνεταιριστικού της κεφαλαίου. Η  τράπεζα συγκέντρωσε μόλις 400.000 ευρώ και ήταν προφανές από την προηγούμενη Παρασκευή, οπότε έληγε και η προθεσμία της Αύξησης Συνεταιριστικού Κεφαλαίου, ότι δεν θα έπιανε τον στόχο. Τόσο για την Πελοποννήσου, όσο και για την Παγκρήτια υποβλήθηκαν κλειστές προσφορές εξαγοράς στην ΤτΕ από τις συστημικές τράπεζες την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εξαγορά της Πελοποννήσου θα αφορά μόνο τις καταθέσεις της τράπεζας, ύψους 98,9 εκατ. ευρώ, ενώ το ενεργητικό της θα οδεύσει σε εκκαθάριση. Ο νέος ιδιοκτήτης θα αποφασίσει και για το προσωπικό των 60 ατόμων της Συνεταιριστικής Πελοποννήσου.

    stock market

    Επιτυχία για την Παγκρήτια 

    Αντίθετα η Παγκρήτια Τράπεζα ενημέρωσε την ΤτΕ ότι υπερκάλυψε τον στόχο των 61 εκατ. ευρώ που είχε οριστεί για τις απαιτούμενες νέες κεφαλαιακές ανάγκες, καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει 69,15 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των συνεταιριστικών τραπεζών δεν είχε τεθεί βασικό και δυσμενές σενάριο.

    Ως εκ τούτου, τα 61 εκατ. ευρώ δεν αποτελούν ανάγκες βασικού σεναρίου, αλλά σύνολο κεφαλαιακών αναγκών, ενώ τα 130 εκατ. ευρώ για την αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας ήταν στόχος της τράπεζας, η οποία και μπορεί να συνεχίσει, αν το επιθυμεί, προς την υλοποίησή του. Σε κάθε περίπτωση, η Παγκρήτια  καταφέρνει να συνεχίσει αυτόνομα, διατηρώντας τον συνεταιριστικό της χαρακτήρα και βεβαίως παύουν για αυτήν οι όποιες διαδικασίες είχε ξεκινήσει η τε, καθώς δεν τίθεται θέμα φερεγγυότητας.

    Τι θα γίνει με την Attica

    Εν τω μεταξύ, ουσιαστικά τελειωμένη θεωρείται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank. Η τράπεζα αν και δεν έχει καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών και με το δυσμενές σενάριο που ανέρχεται σε 748,7 εκατ. ευρώ, εντούτοις έχει υπερκαλύψει τις ανάγκες του βασικού σεναρίου (έναντι κεφαλαιακών αναγκών 584 εκατ. ευρώ υπό το βασικό σενάριο, έχει καλύψει 597,3 εκατ. ευρώ) και έχει αφήσει ανοιχτή τη διαδικασία μέχρι αύριο Παρασκευή 18/12.

     



    ΣΧΟΛΙΑ