• Uncategorized

    Σήμερα οι εξελίξεις στην Πειραιώς σχετικά με τον Α. Θωμόπουλο

    Άνθιμος Θωμόπουλος.

    Άνθιμος Θωμόπουλος.


    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς μετά την απόφαση του διευθύνοντος Συμβούλου Ανθιμου Θωμόπουλου να μην παραιτηθεί πάρα το γεγονός ότι του ζητήθηκε από τον βασικό μέτοχο που είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
    Πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν δεν παραιτηθεί,  σήμερα έως το το απόγευμα τότε θα συγκληθεί Δ.Σ. την Δευτέρα προκειμένου να τον παύσει από τα καθήκοντα του. Το ΔΣ μπορεί να παύσει με βάση το Νόμο 2190 τον διευθύνοντα σύμβουλο αλλά δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει από μέλος του ΔΣ.
    Ταυτόχρονα η Πειραιώς θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση σε 20 ημέρες περίπου στις 8 Φεβρουαρίου του 2016 ώστε να επικυρωθεί από τους μετόχους η πρόταση της διοίκησης για αλλαγές στο management.
    Επί της ουσίας η μη παραίτηση του , λένε στην κυβέρνηση , δημιουργεί ζημιά εντός της τράπεζας.  Λέγεται δε ότι συνομίλησε με στελέχη της ΝΔ ζητώντας την στήριξη τους. Ο ίδιος σε γραπτή του δήλωση στο Bloomberg δηλώνει: «Παραμένω CEO, δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον Σάλλα».
    Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι 40 στελέχη της τράπεζας σε επιστολή τους στην διοίκηση του ομίλου αναφέρουν  ότι είναι δύσκολη εδώ και καιρό η συνεργασία μαζί του.
    Τι έγινε χθες  
    Παρέμβαση στην υπόθεση Άνθιμου Θωμόπουλου έκανε  ο μεγαλοεπενδυτής, John Paulson, ο οποίος ελέγχει το 9% της Τράπεζας Πειραιώς και εγκαλεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την κίνησή του να ζητήσει την παραίτηση του CEO της τράπεζας. Μετά από αυτό το ΤΣ αναδιπλώθηκε , δηλώνοντας ότι δε ζητήθηκε η παραίτηση Θωμόπουλου. Βέβαια η πραγματικότητα είναι διαφορετική αφού ο επικεφαλής του ΤΧΣ Γιώργος Μιχελἠς χθες το μεσημέρι ζήτησε την παραίτηση του κάτι που όμως ο κ.Θωμοπουλος αρνήθηκε να κάνει.
    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co
    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co

    Ο Paulson επικαλείται στην επιστολή του τη διαβεβαίωση από τον Μιχάλη Σάλλα, ότι το διοικητικό συμβούλιο και το μάνατζμεντ της τράπεζας δε ζήτησαν την αποχώρηση Θωμόπουλου, ενώ – σύμφωνα με το Bloomberg – έχει στείλει αντίγραφό της στον πρωθυπουργό, στην Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Γιώργος Μιχελής. Ετών 60 . Πρόεδρος ΤΧΣ
    Γιώργος Μιχελής. Ετών 60 . Πρόεδρος ΤΧΣ
    Όπως επισημαίνει το Bloomberg, εκπρόσωπος του ΤΧΣ αρνήθηκε να σχολιάσει την ύπαρξη επιστολής, την οποία επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος. Το Ταμείο, στην ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει ότι ζήτησε την παραίτηση Θωμόπουλου, αναφέρει ότι υπάρχει διαδικασία αξιολόγησης των διοικήσεων.
    Συγκεκριμένα, ότι “στο πλαίσιο των διατάξεων του καταστατικού νόμου του Ταμείου και σύμφωνα με το Μνημόνιο, το ΤΧΣ έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες αξιολόγησης των Διοικητικών Συμβουλίων των συστημικών τραπεζών. Η αξιολόγηση θα διεξαχθεί, με την υποστήριξη διεθνούς συμβούλου αναγνωρισμένης εμπειρίας, κατά την περίοδο Φεβρουαρίου – Ιουνίου 2016”.



    ΣΧΟΛΙΑ