O χαμός και η τεράστια αναστάτωση που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες για χιλιάδες οικόπεδα σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους, φαίνεται ότι βρίσκει μια απάντηση.

Οι βουλευτές της επαρχίας ενημέρωσαν το Μέγαρο Μαξίμου για τις έντονες ανησυχίες χιλιάδων ιδιοκτητών σε περίπου 10.000 οικισμούς. Τοπικοί φορείς και ομοσπονδίες ιδιοκτητών έστειλαν οργισμένες επιστολές προς το ΥΠΕΝ. Η ουσία είναι ότι δεν θα μπορούσαν να απαξιωθούν περιουσίες και θα έπρεπε να βρεθεί μια λύση, η οποία θα ήταν σύμφωνη με την απόφαση του ΣτΕ και ταυτόχρονα δεν θα δημιουργούσε ένα πρόβλημα στην κυβέρνηση που δεν θα μπορούσε να «μαζέψει».

1

Υπενθυμίζεται ότι άνθρωποι της αγοράς έλεγαν ότι αν δεν μπορούν να αξιοποιηθούν τα εν λόγω ακίνητα θα χάσουν ακόμη και το 90% της αξίας τους, προειδοποιώντας δε ότι θα οδηγηθούν χιλιάδες κάτοικοι της επαρχίας να εγκαταλείψουν τα χωριά τους.

Υπενθυμίζεται πως η νομοθεσία αυτή ανέφερε για τους οικισμούς αυτούς, πως με βάση το προεδρικό διάταγμα τα οικόπεδα μετατρεπόταν σε χωράφια  και έχαναν την αξία τους και δεν μπορούσε κάποιος και να χτίσει

Οι διευκρινήσεις που έδωσαν χθες οι ανώτατοι δικαστές του ΣτΕ, ουσιαστικά αφήνουν ανοικτό παράθυρο για την αξιοποίηση των χιλιάδων οικοπέδων που θα είχαν πρόβλημα με βάση το Προεδρικό Διάταγμα.

Αλλά το ΣτΕ ρίχνει το μπαλάκι στο υπουργείο Περιβάλλοντος και τις αρμόδιες υπηρεσίες λέγοντάς του ότι θα πρέπει να πολεοδομήσουν προκειμένου να είναι δυνατή η οικοδόμηση αυτών των ακινήτων.

Συγκεκριμένα οι ανώτατοι δικαστές λένε: «Η εν λόγω επέκταση, βέβαια, δεν αποκλείεται, αλλά είναι δυνατή μόνο κατόπιν προηγούμενης πολεοδόμησης των εκτάσεων που αφορά η επέκταση», ωστόσο «απαραίτητη προϋπόθεση για την πολεοδόμηση αυτή είναι η προηγούμενη θεσμοθέτηση εγκεκριμένου ΤΠΣ (ή ΕΠΣ) και, μέχρι την έγκριση των σχεδίων αυτών, η ύπαρξη εγκεκριμένου ΓΠΣ ή ΣΧΟΟΑΠ».

Και καταλήγει το ΣτΕ, «εάν η διοίκηση κρίνει αναγκαία και σκόπιμη την επέκταση των ορίων των οικισμών της χώρας για την οικιστική ή άλλου είδους αξιοποίησή τους, θα πρέπει να προωθήσει κατά προτεραιότητα την πολεοδόμηση των αναγκαίων εκτάσεων για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού».

Είναι προφανές ότι το κράτος θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε πολεοδόμηση των επίμαχων εκτάσεων και να βάλει τάξη σε ένα χάος που διαρκεί για δεκαετίες.

Τι είπε ο Παπασταύρου

Αλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Παπασταύρου, αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα που πήγαινε να δημιουργηθεί, μίλησε στην ΕΡΤ για αυτή την τάξη που πρέπει να μπει.

Και άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα λύνει το πρόβλημα στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων.

Όπως είπε ο κ. Παπασταύρου: «Για οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους «θα υπάρχει μια ρύθμιση. Θα είναι η ρύθμιση η οποία θα λαμβάνει υπόψη τη γνώμη του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και τη γειτνίαση με τον οικιστικό ιστό, τη γεωγραφική και την πραγματική αυτών των τμημάτων. Περί της ζώνης Γ συζητάμε .Για την ζώνη Α και Β αυτοί οι ιδιοκτήτες είναι ασφαλισμένοι … εξασφαλισμένοι με το Προεδρικό Διάταγμα, ενώ πριν δεν ήταν .Οπότε για τη  Ζώνη Γ  δούμε  με ποιον τρόπο θα μπορεί να ενσωματωθεί  ( εν Προεδρικό Διάταγμα)».

Και επανέλαβε πως « η πολιτεία – με επιστημονικά κριτήρια …σεβόμενη την απόφαση του ΣτΕ και την αξιολόγηση του- μελετά νομοθετική ρύθμιση που στα ακίνητα που έχουν γεωγραφική και οικιστική σχέση με τον οικισμό θα προσπαθήσει να τα ενσωματώσει ».

Μιλώντας ιστορικά για τους συγκεκριμένους οικισμούς τόνισε: «H αλήθεια είναι ότι το 1985 για όλους τους 10.000 οικισμούς με κάτω από 2.000 κατοίκους η οριοθέτηση τους γινόταν από τον νομάρχη από το 1985.  Ήρθε το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2005, 20 χρόνια μετά και το 2017 και το 2019  και είπε ότι αυτή η οριοθέτηση από το νομάρχη που γινόταν όλες αυτές τις δεκαετίες δεν ήταν σωστή  και ότι ο νομάρχης ήταν αναρμόδιος και ότι τα κριτήρια με τα οποία έκανε την οριοθέτηση δεν ήταν μεθοδολογικά σωστά. Αποτέλεσμα: ακύρωσε την οριοθέτηση οικισμών στην Κρήτη, στο Πήλιο. Και έτσι εν δυνάμει έθεσε σε κίνδυνο την οριοθέτηση όλων αυτών των οικισμών. Άρα το Προεδρικό Διάταγμα που προετοίμασε ο προκάτοχος μου όχι βάζει στον αέρα τους οικισμούς αλλά κάνει ακριβώς το αντίθετο .. διορθώνει μια εκκρεμότητα δεκαετιών. Από το ’85 οι νομάρχες οριοθετούσαν και το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2005 έχει έρθει και έχει πει πως αυτό δεν είναι σωστό. Άρα όλοι οικισμοί κάτω από 2.000 κατοίκους με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας είχαν τον κίνδυνο τα όρια τους να αμφισβητηθούν εάν γίνονταν προσφυγή. Με το προεδρικό διάταγμα αυτό μπαίνει τάξη, διορθώνεται αυτή η εκκρεμότητα δεν υπάρχει ανασφάλεια .. δεν υπάρχει αβεβαιότητα » υπογράμμισε.

«H πραγματικότητα είναι πως όλοι οι οικισμοί που είναι κάτω από 2.000 κατοίκους  με το προεδρικό διάταγμα αποκτούν ασφάλεια και βεβαιότητα. Υπάρχει μια ζώνη Γ όπου εκεί υπάρχει το πρόβλημα. Δεν πρέπει να υπάρχει μια γενική εικόνα ανασφάλειας .Yπάρχει μια ζώνη Γ που είναι η ζώνη η απομακρυσμένη από τον οικιστικό ιστό αυτών των οικισμών όπου το Συμβούλιο της Επικρατείας πράγματι ήρθε και είπε ότι αυτή ήταν μια ακραία οριοθέτηση του νομάρχη και δεν τη δέχτηκε αυτή η Ζώνη » συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης

Τι ισχύει τελικά με τα οικόπεδα σε 10.000 μικρούς οικισμούς – Η απάντηση του ΣτΕ

Χάος με χιλιάδες οικόπεδα σε 10.000 μικρούς οικισμούς – Θα χαθεί το 90% της αξίας των ακινήτων

Θα πληρώσετε με IRIS ή με κάρτα; – Τι θα ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου στις συναλλαγές