• First Top Stories

    3ος Παγκόσμιος Πόλεμος.. στα «σκαριά»

    • NewsRoom


    Οι ψίθυροι για έναν ενδεχόμενο Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο αυξάνονται τόσο σε πλήθος όσο και σε ηχητική δύναμη. Τα βήματα στη διεθνή πολιτική σκακιέρα έχουν κολλήσει, με τη κάθε μία από τις υπερδυνάμεις να παίζουν σκληρά στο διπλωματικό πεδίο. Φυσικά μία τέτοια κατάσταση δεν αφορά μόνο την Ευρώπη, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, όπου μέρα με τη μέρα τα γεγονότα αυξάνονται.

    Παρότι οι αφορμές για έναν πόλεμο -σύμφωνα και με τα ιστορικά διδάγματα- είναι οικονομικού, θρησκευτικού ή πολιτικού χαρακτήρα, ο George Friedman (γνωστός για τις γεωπολιτικές προβλέψεις του αλλά και τις έγκυρες απόψεις του για την στρατηγική που ακολουθείται στις διεθνείς υποθέσεις) προσεγγίζει το θέμα με έναν πιο συγκεκριμένο τρόπο και σίγουρα πιο σύγχρονο.

    Πού είναι το πρόβλημα;

    Εκτιμά, ότι αυτό το οποίο ευθύνεται για την αστάθεια είναι το διεθνές σύστημα που επικρατεί και από το οποίο προκύπτει η νομιμοποίηση των διακρατικών πολεμικών συγκρούσεων ως εξωτερική πολεμική. Οι ηγέτες έχουν παραπλανηθεί ότι τα κράτη δε θα οδηγούνται σε πολέμους, θεωρώντας απόδειξη την πολύ μεγάλη περίοδο ειρήνης που επικρατεί.

    Όμως, ο Friedman πιστεύει ότι ειδικά αυτό το επιχείρημα είναι αυτό που προδίδει τον ερχομό μεγάλης αστάθειας και εν προκειμένω τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό είναι κάτι, που ισχυρίζεται, έχοντας έντονο το αίσθημα της επιρροής από την Ιστορία. Δίνει, δηλαδή, το παράδειγμα της περιόδου του 1815-1871, όπου επικρατούσε σε μεγάλο βαθμό ειρήνη, η οποία στο τέλος συνοδεύτηκε με πολεμικές συγκρούσεις.

    Επιπλέον, ο Friedman, θεωρεί πως η πτώση -σε όλα τα επίπεδα- υπερδυνάμεων δεν μπορεί να διατηρήσει την υποτιθέμενη ισορροπία, που φέρνει το διεθνές σύστημα (πχ. Το 1871 η ένωση της Γερμανίας σε ένα πολιτικά και διοικητικά ολοκληρωμένο εθνικό κράτος την οδήγησε σε άνοδο με ταυτόχρονη πτώση άλλων δυνάμεων και έτσι ξεκίνησαν πολεμικές συρράξεις).

     Friedman George
    Friedman George

    Που είναι πιθανό να ξεκινήσουν οι διακρατικές πολεμικές συρράξεις;

    Αυτήν την περίοδο, όπως εκτιμά, αναδυόμενα κράτη είναι η Πολωνία, η Ιαπωνία και η Τουρκία. Έτσι, καταλήγει, πως πιθανώς ο πόλεμος να αρχίσει από τη Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τα χωρικά ύδατα της Ιαπωνίας.

    Ο Friedman είναι βαθιά πεπεισμένος, πως δεν γίνεται να αποφευχθεί το ξέσπασμα ενός 3ου Παγκοσμίου Πολέμου. Διαβεβαιώνει όμως ότι οι παραπάνω προβλέψεις του για τα πιθανά σημεία δεν μπορούν να θεωρηθούν σίγουρες, όταν τα γεγονότα τρέχουν με ταχύτητες που δεν έχουμε ξαναδεί.



    ΣΧΟΛΙΑ