ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στους ώμους του «Ηρακλή» τα κόκκινα δάνεια – Πώς θα απαλλαγούν οι τράπεζες από το άγος των 30 δισ. ευρώ
Μέσα στο καλοκαίρι και σε μόλις έξι εβδομάδες καταρτίσαμε το σχέδιο «Ηρακλής», που αποβλέπει στη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων, δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο αρμόδιος για τον τραπεζικό τομέα υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός.
Η Κομισιόν έδωσε την έγκρισή της και πρόκειται για μια εθνική επιτυχία διεθνούς βεληνεκούς, καθώς όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συγχαίρουν την Ελλάδα για το σχέδιο «Ηρακλής», είπε ο κ. Ζαββός.
Όπως είπε, ο «Ηρακλής» έχει βρει στις Βρυξέλλες την «Αθηνά», που κρατά το δόρυ και είναι η θεά της σοφίας και της στρατηγικής, προκειμένου να δείξει ότι το ελληνικό σχέδιο μπορεί να αποτελέσει «πιλότο», για να «καθαρίσει» ουσιαστικά ο ευρωπαϊκός Νότος από το άγος των κόκκινων δανείων.
Όπως είπε ο κ. Ζαββός, οι τράπεζες θα έχουν 18 μήνες προθεσμία, για να ενταχθούν στο σχέδιο, διευκρίνισε ότι μετά θα δοθεί 6μηνη παράταση, ωστόσο διευκρίνισε ότι η προμήθεια για κάποιον που είναι έτοιμος να μπει σήμερα στο σχέδιο είναι μόλις 1,8%.
Οι προμήθειες θα πληρώνονται κατ’ έτος και είναι οι χαμηλότερες που έχουν να πληρώσει οι τράπεζες. Δεν το είχαν ούτε ονειρευτεί, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαββός.
Σημείωσε ότι ο Ηρακλής θα αναγκάσει τις τράπεζες να εστιάσουν στα δάνεια των μεγάλων μπαταχτσήδων.
Συμπλήρωσε ότι το νομοσχέδιο που θα ρυθμίσει τα του «Ηρακλή», αλλά και που θα φέρει μεταρρυθμίσεις για το χρηματιστήριο, και ειδικά για την λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ σε εφαρμογή εκτιμάται ότι θα τεθεί πριν από τα τέλη του έτους.
Αναλύοντας περαιτέρω, ο κ. Ζαββός σημείωσε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το σύστημα λειτουργεί με διαφανείς και αποτελεσματικούς κανόνες, διότι το προηγούμενο διάστημα δεν λειτουργούσε έτσι. Συμπλήρωσε ότι θα υπάρχει πρόβλεψη και για τις μικροπιστώσεις, καθώς μια ομάδα πολιτών, ειδικά μικρομεσαίων, είναι αποκλεισμένοι από την χρηματοδότηση και δέσμιοι των τοκογλύφων.
Ο κ. Ζαββός υπογράμμισε ότι μέχρι τα μέσα του 2021 θα πρέπει να έχουν φύγει τα 30 δισ. κόκκινα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς το σχέδιο «Ηρακλής» δημιουργεί νέα δυναμική στο σύστημα και εμπεδώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αναφορικά με το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, είπε ότι «αυτή τη στιγμή μία και μόνη πρόταση υπάρχει, αυτή της ελληνικής κυβέρνησης».
Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης ειπώθηκε ότι ο «Ηρακλής» αποτελεί το πρώτο βήμα. Σε δεύτερη φάση θα εξετάσουμε νέες, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες ιδέες, με ανοικτό πνεύμα, συμπλήρωσε ο υφυπουργός.
Χωρίς να απαντήσει ευθέως για το σχέδιο της ΤΤΕ, λέγοντας ότι δεν το έχει δει, ο κ. Ζαββός ανέφερε ότι η δεύτερη φάση του Ηρακλή θα πρέπει να πληρεί τέσσερις βασικούς κανόνες που αφορούν την εποπτική επίπτωση στα κεφάλαια των τραπεζών, την δημοσιονομική επίπτωση, αν από την εφαρμογή τους ενεργοποιείται το bail in, και αν είναι προϊόν που θα είναι πρόθυμη να το αγοράσει η επενδυτική κοινότητα.
Κάλεσμα στις τράπεζες να αξιοποιήσουν άμεσα τη δυνατότητα
Οι τράπεζες θα μπορούν να συμμετάσχουν άμεσα στο σχέδιο τιτλοποίησης του υπουργείου Οικονομικών στον Ηρακλή, ανάφερε ο κ. Ζαββός.
Απεύθυνε κάλεσμα στις τράπεζες να αξιοποιήσουν άμεσα τη δυνατότητα και να εντάξουν ακόμα και τις τιτλοποιήσεις που έχουν ήδη δρομολογήσει, αξιοποιώντας την ευνοϊκή συγκυρία των πολύ χαμηλών αποδόσεων, που επιτρέπει τη συμμετοχή στο σχήμα με χαμηλή προμήθεια κρατών του 1,80%.
Το σχέδιο θα λειτουργήσει κατά το ιταλικό μοντέλο, δηλαδή για 18 μήνες από την υλοποίηση του με δυνατότητα 6μηνης παράτασης και η ενεργοποίηση του θα γίνει μετά την ψήφιση του και πάντως πριν τα τέλη του χρόνου.
Στόχος είναι να απελευθερωθούν οι τράπεζες από τον κύριο όγκο των κόκκινων δανείων προκειμένου να επικεντρωθούν στο βασικό έργο τους που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας και η χορήγηση ρευστότητας στις επιχειρήσεις.
Όπως δήλωσε ο κ. Ζαββός ήδη στο υπουργείο Οικονομίας ετοιμάζουν το δεύτερο πλάνο για την υποβοήθηση της ανάκαμψης του τραπεζικού συστήματος , που θα έχει επίκεντρο τη βελτίωση της κερδοφορίας και τη μείωση του λειτουργικού κόστους.
Σε ενημέρωση τύπου ο αρμόδιος υφυπουργός χαρακτήρισε τον Ηρακλή ως συστημική παρέμβαση μεγάλης εμβέλειας και ως καινοτομία, που θα αντιμετωπίσει ένα σημαντικό τμήμα των κόκκινων δανείων των τραπεζών, χωρίς επιβάρυνση του φορολογούμενου και χωρίς να χτυπήσει τα κεφαλαία των τραπεζών.
Η μηδενική κεφαλαιακή επίπτωση για τις τράπεζες εξασφαλίζεται αφού τα δάνεια που θα εγγυηθεί το δημόσιο θα είναι υψηλής επενδυτικής διαβάθμισης και συγκεκριμένα BB.
Προϋπόθεση για αυτό τα δάνεια αυτά να μην είναι καταγγελμένα και αυτό είναι κάτι που θα επιλέξουν οι τράπεζες, σταθμίζοντας το κατά πόσο θα ενταχθούν στο σχήμα άμεσα η σε μερικούς μήνες.