ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έρχεται το 2025 ο Υπερ-Τειρεσίας, που θα έχει κάτω από την «ομπρέλα» του τρεις ακόμα Τειρεσίες προκειμένου να παρακολουθεί την πλήρη εξέλιξη του ιδιωτικού χρέους επιχειρήσεων και νοικοκυριών, προς τράπεζες, servicers, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, ΔΕΚΟ.
Και θα χαρτογραφεί όλες τις οφειλές από 2.000 ευρώ και πάνω για τα φυσικά πρόσωπα και 5.000 ευρώ και πάνω για τα νομικά, ανεξαρτήτως αν είναι «κόκκινες» ή εξυπηρετούνται κανονικά.
Η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα «χτίζει» με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης τον Υπερ-Τειρεσία, δηλαδή το Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους, το οποίο θα έχει στο μικροσκόπιο του την εξέλιξη του συνολικού χρέους των Ελλήνων, που στο τέλος του πρώτου εξαμήνου ήταν 376 δισ. ευρώ.
Όπως λέει η επικεφαλής του Χρηματοπιστωτικού Τoμέα Θεώνη Αλαμπάση στο mononews.gr, ο Υπερ-Τειρεσίας θα αντλεί στοιχεία από:
-Τον Τειρεσία της Τράπεζας Ελλάδος, δηλαδή το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων.
-Τον Δημόσιο Τειρεσία, δηλαδή την Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης του υπουργείου Οικονομικών.
-Τον ιδιωτικό Τειρεσία που έχουν δημιουργήσει οι ελληνικές τράπεζες.
Τι θα κάνει ο κάθε Τειρεσίας
Ο Τειρεσίας της Τράπεζας Ελλάδος θα συλλέγει όλα τα δεδομένα για οφειλές από 2.000 ευρώ και πάνω προς τράπεζες και servicers. Ο Τειρεσίας αυτός θα έχει μεγαλύτερο πλήθος στοιχείων, καθώς θα εμπλουτιστεί και με τα δεδομένα όλων των εξασφαλίσεων που συνοδεύουν τα δάνεια (όπως υποθήκες κλπ.).
Οι τράπεζες και οι servicers είναι υποχρεωμένες να αποστείλουν στο Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων της ΤτΕ όλα τα στοιχεία για τα δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους είτε αυτά εξυπηρετούνται, είτε όχι.
Η βάση δεδομένων του Δημόσιου Τειρεσία θα εμπλουτίζεται με τις οφειλές προς το δημόσιο, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, ακόμα για τα χρέη προς τις ΔΕΚΟ.
Ο ιδιωτικός Τειρεσίας «μαύρος» και «λευκός», θα συνεχίσει τη συλλογή δεδομένων για τη συμπεριφορά των δανειοληπτών, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Τον ιδιωτικό Τειρεσία τον δημιούργησαν οι τράπεζες και μέτοχοι του είναι σήμερα με ποσοστό 45% η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank με ποσοστό περί το 22%-23% εκάστη, η Eurobank με περίπου 7%, ενώ μικρή συμμετοχή έχει και η Optima bank. Ο Τειρεσίας βρίσκεται σε διαδικασία τεχνολογικής αναβάθμισης, με την υιοθέτηση ΑΙ (τεχνητή νοημοσύνη).
Η ομπρέλα
Ο Υπερ-Τειρεσίας, δηλαδή το Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους (η δημιουργία του ψηφίστηκε στον ίδιο νόμο για την Αρχή Αξιολόγησης Ιδιωτικού Χρέους το 2022) θα έχει πρόσβαση και θα επεξεργάζεται τα στοιχεία από τους άλλους τρεις Τειρεσίες, προκειμένου να έχει την πλήρη εικόνα των οφειλών -ανωνυμοποιημένα- και να παρακολουθεί την εξέλιξη τους, βάζοντας στο «μικροσκόπιο» τους κλάδους εκείνους που έχουν την μεγαλύτερη έκθεση σε μη εξυπηρετούμενες οφειλές.
Στόχος είναι η συγκέντρωση αξιόπιστων στοιχείων ώστε να εφαρμοστούν στοχευμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση ιδιωτικού χρέους ολιστικά.
Ενώ στο μέλλον αυτός ο Υπερ-Τειρεσίας θα εμπλουτιστεί και με στοιχεία που αφορούν το χρέος μεταξύ ιδιωτών (όπως είναι ενοίκια κλπ)
Το ιδιωτικό χρέος
Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου οι συνολικές οφειλές που είχαν οι Έλληνες σε Δημόσιο (εφορίες- ταμεία), τράπεζες και servicers ήταν της τάξης των 376,6 δισ. ευρώ, με τα «κόκκινα» χρέη να είναι ύψους 226 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα τα χρέη στην εφορία αυξήθηκαν στα 107,2 δισ. ευρώ (με τα 26,3 δισ. ευρώ να έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης).
Οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία ξεπέρασαν τα 48 δισ. ευρώ.
Στα χαρτοφυλάκια τους οι τράπεζες έχουν «κόκκινα» δάνεια 10,4 δις ευρώ και άλλα 59,4 δις ευρώ βρίσκονται στη διαχείριση των servicers.
Διαβάστε επίσης:
Pulse: 7 στους 10 ψηφοφόρους της ΝΔ επικροτούν την διαγραφή Σαμαρά – Βουλή με 10 κόμματα