ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στενεύουν τα περιθώρια για την First Republic, η μετοχή της οποίας έχασε την Τετάρτη επιπλέον 30%. Ρυθμιστικές αρχές, κυβέρνηση και μεγάλες τράπεζες βρίσκονται σε διεργασίες για ένα μοντέλο διάσωσης, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πυξίδα σε πιθανές επόμενες αποτυχίες του τραπεζικού συστήματος.
Οι αγορές αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής με αμηχανία την ελεύθερη βουτιά των μετοχών της τράπεζας. Ο αμερικάνικος τραπεζικός δείκτες έπεσε 1% την Τετάρτη στο κλείσιμο της Wall Street, όμως ο φόβος για επανάληψη της τραπεζικής αναταραχής παραμένει, λίγες ημέρες πριν η Fed προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση επιτοκίων.
Σε αναζήτηση σανίδας σωτηρίας
Εδώ και εβδομάδες η First Republic βρίσκεται σε αναζήτηση ενός σχεδίου διάσωσή της. Οι αμερικάνικες ρυθμιστικές αρχές και οι μεγάλες τράπεζες που στο παρελθόν έχουν στηρίξει την περιφερειακή τράπεζα με καταθέσεις άνω των 30 δις δολαρίων έχουν εμπλακεί σε συζητήσεις, όμως η εξεύρεση λύσης έχει αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση.
Οι ρυθμιστικές αρχές, ύστερα από την επώδυνη εμπειρία της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank προτιμούν μια λύση από ιδιώτες, χωρίς τη δικής τους εμπλοκή, ώστε να μην υποστεί πλήγμα δισεκατομμυρίων το ταμείο ασφάλισης των καταθέσεων.
Οι μεγάλες τράπεζες, οι οποίες τον Μάρτιο δέχθηκαν ισχυρές κυβερνητικές πιέσεις να στηρίξουν την First Republic θέλουν να αποφύγουν οποιαδήποτε κίνηση επιβαρύνει τα κέρδη τους. Περιμένουν την κυβερνητική παρέμβαση και μία πιθανή αναγκαστική διαχείριση από τις ρυθμιστικές αρχές. Οι δεύτερες δεν θεωρούν ότι η κατάρρευση της τράπεζας ενέχει συστημικό κίνδυνο με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να καταλήγουν σε αδιέξοδο.
Οι παραπάνω συζητήσεις γίνονται λίγο πριν την επόμενη αύξηση επιτοκίων από τη Fed, η οποία βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο επικρίσεων για τον ελλιπή εποπτικό της ρόλο στις τράπεζες που κατέρρευσαν τον προηγούμενο μήνα.
Το προβληματικό μοντέλο
Η First Republic ειδικεύτηκε στην παροχή τεράστιων ενυπόθηκων δανείων, τις περισσότερες φορές με χαμηλά επιτόκια, σε πλούσιους δανειολήπτες.
Πλέον η τράπεζα διαχειρίζεται έναν μεγάλο όγκο δανείων, τα οποία κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε βόμβα σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων. Το μεγαλύτερο μέρος του ισολογισμού της First Republic αποτελείται από δάνεια, ύψους περίπου 173 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη Μαρτίου. Και ένα τεράστιο μέρος αυτών, περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι ενυπόθηκα δάνεια, πολλά από τα οποία είχαν συναφθεί όταν τα επιτόκια ήταν πολύ χαμηλότερα από ό,τι σήμερα.
Η First Republic παρουσίασε πρόσφατα ένα νέο σχέδιο διάσωσης στις 11 μεγάλες τράπεζες, σύμφωνα με την WSJ, ζητώντας τους να αγοράσουν δάνεια ή τίτλους της σε τιμές υψηλότερες από την αγοραία αξία.
Την περασμένη Δευτέρα όμως η τράπεζα ανακοίνωσε ότι έχασε στο πρώτο τρίμηνο του 2023 το 41% των καταθέσεών της αν και ισχυρίστηκε ότι διατήρησε το 97% των πελατειακών σχέσεων της.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έδειξε πόσο άσχημη είναι η κατάσταση. Η ήδη ταλαιπωρημένη μετοχή έπεσε σχεδόν 50% την Τρίτη και σημείωσε περαιτέρω πτώση 30% την Τετάρτη, διαπραγματευόμενη γύρω στα 5,40 δολάρια ύστερα από μία σειρά αναστολών διαπραγμάτευσης.
Πρακτικά η αγορά έχει απορρίψει το μοντέλο της First Republic και πλέον η κυβέρνηση και οι μεγάλες τράπεζες καλούνται να δώσουν μια λύση σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την διάχυση δυνητικού κινδύνου στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος.
Η First Republic έχει χάσει το 95% της αξίας της μετοχής της από τις αρχές του 2023. Μια πιθανή κατάρρευσή της ίσως στρέψει την προσοχή των αγορών σε άλλες περιφερειακές τράπεζες όπως η PacWest Bancorp ή η Western Alliance Bancorp- που θεωρούνται δυνητικά προβληματικές.
Διαβάστε επίσης:
Στα 7 δισ. δολάρια τα κέρδη των hedge funds από την τραπεζική αναταραχή του Μαρτίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στουρνάρας: Πολύ σημαντικό ένας πολίτης να είναι οικονομικά εγγράμματος – Παρουσιάστηκε το «Αλφαβητάρι της οικονομίας για εφήβους»
- Η Novo Nordisk επενδύει σε Νέα Υπερσύγχρονη Μονάδα Παραγωγής
- Σταϊκούρας: Ο αυτοκινητόδρομος Ιωάννινα – Κακαβιά θα συμβάλλει στην περιφερειακή και την εθνική ανάπτυξη
- Σε νέους ιδιοκτήτες από σήμερα τα ακίνητα της «Αλλατίνη» και της «Μαλαματίνα»