Εξακόσια είκοσι άτομα, υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας, έσπευσαν να πάρουν τα «πακέτο» του προγράμματος εθελούσιας εξόδου. Ο στόχος ήταν να αποχωρήσουν 500 άτομα, αριθμός που υπερκαλύφθηκε.

Εξάλλου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε σταλεί το μήνυμα πως τα πακέτα με τα bonus και τα έξτρα (όπως είναι η διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου στα δάνεια που έχουν λάβει οι εργαζόμενοι, ή ιατροφαρμακευτικές καλύψεις) θα υποστούν σημαντικές μειώσεις από τον ερχόμενο Μάρτιο και από το καλοκαίρι θα κοπούν.

Έτσι, 620 υπάλληλοι «έτρεξαν» να πάρουν όσο είναι καιρός το πακέτο, που ήταν -δεδομένων των συνθηκών- εξαιρετικά ελκυστικό.

Το ανώτατο ποσό αποζημίωσης (ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας και τη θέση) έφτανε στις 180.000 ευρώ ή στις 157.000 ευρώ, μετά τους φόρους.

Καθόλου άσχημα σε μια εποχή που οι μισθοί έχουν κατακρεουργηθεί.

Τα τελευταία χρόνια από την Εθνική Τράπεζα έχουν αποχωρήσει  περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι κάνοντας χρήση των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου.

Να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2013 –σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών- η Εθνική Τράπεζα είχε 12.818 άτομα προσωπικό. Στο τέλος του 2014 ο αριθμός είχε μειωθεί στις 10.439 άτομα. Αυτή ήταν και η πρώτη μεγάλη εθελούσια έξοδος. Όμως στο τέλος του 2015 ο αριθμός είχε αυξηθεί κατά 500 άτομα, στις 10.939. Στο τέλος του 2016 –πάλι με εθελούσια- ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε κατά 1000 άτομα, στις 9.935 και στο τέλος του 2017 (σύμφωνα πάντα με την ΕΕΤ) ήταν 9.770 άτομα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να «τρέξει» και νέο πρόγραμμα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Βέβαια η ΕΤΕ θα πρέπει να πάρει έγκριση από το ΤΧΣ για το «πακέτο» που θα λάβουν όσοι αποχωρήσουν, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι χαμηλότερο. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι από την ΕΤΕ πρέπει να αποχωρήσουν άλλοι 1.000 με 1.300 εργαζόμενοι.

Η άλλη τράπεζα που θα «τρέξει» πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την Τράπεζα Πειραιώς θα πρέπει να αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του 2021 σχεδόν 5.000 άτομα.

Πολύ μικρότερες είναι οι ανάγκες για μείωση του προσωπικού στις τράπεζες Alpha  και Eurobank, όπως και για «κλείσιμο» καταστημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζα της Ελλάδος: Οι νέες προσλήψεις που έρχονται, οι αυξήσεις αποδοχών και το επίδομα… σίτισης