ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι διευκρινίσεις των ευρωπαϊκών αρχών για τους κατόχους των επισφαλών ομολόγων, γνωστών ως ΑΤ1, δεν κατάφεραν να ηρεμήσουν τους κατόχους τους, στην σκιά του μηδενισμού των αντίστοιχων ομολόγων υψηλού κινδύνου της Credit Suisse, αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο βωμό της εξαγοράς της τράπεζας από την UBS.
Μετά το σοκ των αγορών, η ΕΚΤ και ο SSM έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι στις ευρωπαϊκές τράπεζες πρώτα θα πληγούν οι μέτοχοι και στη συνέχεια οι ομολογιούχοι, όμως κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, πολλοί επενδυτές εγκατέλειπαν τα αντίστοιχα επισφαλή ομόλογα άλλων τραπεζών, υπό τον φόβο ότι θα μπορούσαν να βρεθούν στην ίδια θέση στο μέλλον με τους μεγαλύτερους χαμένους, τους ομολογιούχους AT1 της Credit Suisse, από την συμφωνία με τη UBS.
Τα AT1 των UBS και Deutsche Bank υποχώρησαν πάνω από 10 σεντς τη Δευτέρα
Σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence, καμία άλλη τράπεζα εκτός της Credit Suisse και της UBS δεν έχει διατάξεις που θα επέτρεπαν τον μηδενισμό των AT1, ενώ παράλληλα θα διατηρούνταν η αξία των μετοχών.
Τριγμοί στην αγορά ομολόγων ύψους 275 δις δολαρίων
Η αγορά ομολόγων AT1 αποτέλεσε βασική πηγή χρηματοδότησης για τις τράπεζες μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Τώρα βρίσκεται υπό την απειλή συρρίκνωσης, την ώρα που αυξάνεται η νευρικότητα σχετικά με την υγεία του ευρύτερου παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.
«Αυτό δεν έχει λογική», δήλωσε ο Patrik Kauffmann, διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην Aquila Asset Management, ο οποίος κατέχει τέτοιου είδους ομόλογα. «Οι μέτοχοι θα έπρεπε να πάρουν μηδέν» επειδή «είναι απολύτως σαφές ότι τα AT1 είναι ανώτερα από τις μετοχές».
Ο μηδενισμός των 16 δισεκατομμυρίων φράγκων (17,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) των λεγόμενων ομολόγων AT1 της Credit Suisse είναι η μεγαλύτερη απώλεια που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στην αγορά των 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αυτούς τους τίτλους.
«Δεν είναι ότι τα ομόλογα δεν έπρεπε να δεχτούν μέρος του πλήγματος από την κατάρρευση της Credit Suisse. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό αυτό για το οποίο δημιουργήθηκαν όταν πρωτοσχεδιάστηκαν από τις ρυθμιστικές αρχές μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ως ένας τρόπος να επιβληθούν ζημίες στους πιστωτές όταν οι τράπεζες αρχίζουν να χρεοκοπούν χωρίς να καταφεύγουν στα χρήματα των φορολογουμένων.
Ωστόσο, με την προνομιακή μεταχείριση των επενδυτών μετοχών έναντι των κατόχων των πιο επικίνδυνων τραπεζικών τίτλων, η κοινότητα των ομολόγων δηλώνει μπερδεμένη και προβληματισμένη με την ιεραρχία των επενδυτών.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μεντβέντεφ απειλεί τους Times: «Άθλια τσακάλια, να προσέχετε! Είστε νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»
- Γερμανία: Σε ιστορικό υψηλό οι εξαγωγές όπλων
- Δούκας για Διπλή Ανάπλαση: Αγωνιζόμαστε να λύσουμε το πρόβλημα που δημιούργησε ο Μπακογιάννης
- Ερντογάν: Στο Κάιρο μεταβαίνει αύριο για τη σύνοδο κορυφής της D-8