Σε πολιτικό μπρα ντε φερ, μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών, έχει μετατραπεί το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό. Η κουλτούρα των πληρωμών που θα δεχθεί πλήγμα, η ένταξη των επιχειρηματικών δανείων και η λειτουργία της πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα υποβάλλονται τα αιτήματα ένταξης, είναι προσκόμματα που εγείρουν οι θεσμοί με τα συγκεκριμένα θέματα να έρχονται και ξαναέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Από σήμερα ξεκινά νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την υπόθεση, με τις συνομιλίες να εστιάζονται σε νομοτεχνικά κυρίως ζητήματα.

Η ουσία είναι ότι οι θεσμοί, που συνήθως κατηγορούν την ελληνική πλευρά ότι χρονοτριβεί, «παίζουν» διαρκώς καθυστερήσεις και ανακαλύπτουν θέματα για να μην δώσουν το «πράσινο φως».

Το τελευταίο διάστημα επανέρχονται με τα ίδια θέματα, και θέτουν ερωτήματα –που σύμφωνα με τραπεζικές πηγές- έχουν εξαρχής απαντηθεί και διευκρινιστεί.

«Το δύο μέτρα και δύο σταθμά, ισχύει απόλυτα στην περίπτωση. Οι αρχές της ΕΕ αντιμετωπίζουν διαφορετικά τα κράτη» σχολιάζει στο  mononews.gr τραπεζίτης και διευκρινίζει: «Προαπαιτούμενο για να δοθεί έγκριση στο νέο πλαίσιο ήταν η σύμφωνη γνώμη των τραπεζών. Εμείς συμφωνήσαμε με την κυβέρνηση, όμως οι θεσμοί διαφωνούν…».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντίρρηση των Θεσμών, αναφορικά με τα περιουσιακά κριτήρια, τα οποία χαρακτήρισαν «γενναιόδωρα» έχει ήδη ικανοποιηθεί, καθώς κυβέρνηση και τράπεζες συμφώνησαν να τα περιορίσουν στο μισό, σε σχέση με όσα προέβλεπε η αρχική συμφωνία.

Πιο συγκεκριμένα, το ύψος των καταθέσεων ορίστηκε στο 25% με 30% της προς ρύθμιση οφειλής, δηλαδή αν το δάνειο που θα ρυθμιστεί είναι 100.000 ευρώ, οι καταθέσεις δεν μπορούν να είναι μεγαλύτερες των 25.000-30.000 ευρώ. Ενώ η αξία της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας – πλην της πρώτης κατοικίας – θα πρέπει να είναι ίση με το υπόλοιπο της οφειλής.

Βέβαια,  τραπεζικές πηγές διευκρινίζουν, πως τα συγκεκριμένα περιουσιακά κριτήρια καθιστούν τον δανειολήπτη κατ’ αρχήν επιλέξιμο, άλλα δεν δεσμεύουν την τράπεζα για το είδος και το ύψος της ρύθμισης.

Επίσης οι θεσμοί εξακολουθούν να έχουν ενστάσεις για την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη πρώτη κατοικία στο νέο πλαίσιο.  Το ύψος των δανείων που δυνητικά είναι επιλέξιμα διαμορφώνεται στο 1,8 με 2δις ευρώ, και συνεπώς δεν «στέκει» ο ισχυρισμός τους ότι αν υπαχθούν στο νέο νόμο, θα δημιουργηθεί πρόβλημα στους ισολογισμούς των τραπεζών.  Μάλιστα οι  τράπεζες με στοιχεία κατέρριψαν τον συγκεκριμένο ισχυρισμό και τότε οι θεσμοί επικαλέστηκαν την φοροαποφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών, ότι δηλαδή οι περισσότεροι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά για το συγκεκριμένο θέμα προτίθεται να περιορίσει  την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας που έχει μπει υποθήκη σε επιχειρηματικό δάνειο στις 180.000 με 200.000 ευρώ (από 250.000 ευρώ που ισχύει για τα στεγαστικά δάνεια).

Τέλος μόνο ως «αστείο» μπορεί να εκληφθεί η ένσταση που αφορά το χρόνο που «κοκκίνισαν» τα επιχειρηματικά δάνεια, διότι οι Θεσμοί λένε τώρα ότι στο πλαίσιο θα πρέπει να εντάσσονται δάνεια που ήταν σε καθυστέρηση 90 ημερών τον Οκτώβριο του 2018, αντί για το τέλος Δεκεμβρίου 2018 που προβλέπει η αρχική συμφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι θα γίνει με τα επιχειρηματικά δάνεια που φέρουν προσημείωση πρώτης κατοικίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σήμερα το κρίσιμο ΔΣ της Attica Bank για την εκλογή προέδρου