Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Wells Fargo: Το κόστος καταθέσεων έπληξε την κερδοφορία τριμήνου – Άνοδος στην επενδυτική τραπεζική

Charlie Scharf, CEO Wells Fargo

Charlie Scharf, CEO Wells Fargo (Πηγή: newsroom.wf.com)

Κάτω του αναμενομένου τριμηνιαία κέρδη ανέφερε η αμερικανική τράπεζα Wells Fargo, καθώς δαπάνησε περισσότερο προκειμένου να διατηρήσει τις καταθέσεις των πελατών εν μέσω έντονου ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα η μετοχή της να υποχωρήσει περισσότερο από 5% στις συναλλαγές την Παρασκευής.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) της Wells Fargo — ή η διαφορά μεταξύ των εσόδων που κερδίζει από δάνεια και πληρώνει για καταθέσεις — μειώθηκε κατά 9% στα 11,92 δισεκατομμύρια δολάρια το β’ τρίμηνο.

Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας μειώθηκαν στα 4,91 δισ. δολάρια για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου, έναντι κερδών 4,94 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρήσης.

Οι αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο 12,12 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ επανέλαβε επίσης την Παρασκευή ότι το NII θα μπορούσε στο σύνολο της χρήσης να καταγράψει μείωση μεταξύ 7% και 9%.

«Συνεχίσαμε να βλέπουμε αύξηση των εσόδων μας που βασίζονται σε προμήθειες, που αντισταθμίζουν την αναμενόμενη μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους», δήλωσε ο CEO Charlie Scharf.

Ανοδικά η επενδυτική τραπεζική

Την ίδια στιγμή, τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική στη τράπεζας αυξήθηκαν κατά 38% στα 430 εκατομμύρια δολάρια. 

Υπενθυμίζεται ότι υπό τον Scharf, η τράπεζα έχει ενισχύσει τα τμήματα επενδυτικής, αλλά και τις εμπορικές δραστηριότητές της, στρατολογώντας ορισμένα κορυφαία στελέχη από ανταγωνίστριες τράπεζες.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Wells Fargo παραμένει δεσμευμένη σε ένα ανώτατο όριο ενεργητικού στα 1,95 τρισ. δολάρια, το οποίο την εμποδίζει να αναπτυχθεί έως ότου οι ρυθμιστικές αρχές κρίνουν ότι έχει διορθώσει προβλήματα από ένα σκάνδαλο με fake λογαριασμούς αξίας 320 εκατ. δολαρίων, το οποίο κόστισε τελικά στην τράπεζα 480 εκατ. δολάρια, όταν έφτασε στον διακανονισμό.

Επίσης, τον Μάιο του 2023, αναγκάστηκε να προβεί σε έναν από τους μεγαλύτερους διακανονισμούς ομαδικών αγωγών της τελευταίες δεκαετίας με τους μετόχους της, οι οποίοι την κατηγόρησαν για παραπλανητικές δηλώσεις σχετικά με τη συμμόρφωση της τράπεζας στους κανονισμούς των ρυθμιστικών αρχών.

Πρόβλημα τα υψηλά επιτόκια

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες βρίσκονται εδώ και καιρό αντιμέτωπες με τον αντίκτυπο των υψηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς περισσότεροι δανειολήπτες διστάζουν να ζητήσουν νέα δάνεια.

Έχουν αναγκαστεί επίσης να πληρώσουν περισσότερα για να διατηρήσουν πελάτες που αναζητούν μεγαλύτερες αποδόσεις για τα χρήματά τους.

Διαβάστε επίσης: 

JP Morgan: Κέρδη ρεκόρ με 18 δισ. δολάρια για το β’ τρίμηνο του 2024

Wells Fargo: Έδειξε την πόρτα της εξόδου σε εργαζόμενους που προσποιούνταν ότι… δουλεύουν!

Wells Fargo: Συρρικνώθηκαν στα $4,62 δισ. τα κέρδη α’ τριμήνου