Σε έναν από τους μεγαλύτερους διακανονισμούς ομαδικών αγωγών της τελευταίες δεκαετίας κατέληξε η Wells Fargo με τους μετόχους της, οι οποίοι την κατηγόρησαν για παραπλανητικές δηλώσεις σχετικά με τη συμμόρφωση της τράπεζας στους κανονισμούς των ρυθμιστικών αρχών.

Οι επενδυτές μήνυσαν το 2020 τον τραπεζικό κολοσσό, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Τιμ Σλόαν αλλά και άλλα στελέχη σε καταθέσεις τους ενώπιον του Κογκρέσου και των επενδυτών παρουσίαζαν μία διαφορετική κατάσταση για τη τράπεζα.

Ειδικότερα, οι μηνυτές ανέφεραν ότι τα στελέχη ισχυρίζονταν ότι η επικοινωνία τους με τις ρυθμιστικές αρχές πραγματοποιούνταν σε πολύ καλό κλίμα χωρίς να αποκαλύπτουν ότι τα σχέδια για μεταρρυθμίσεις που προωθούσε η τράπεζα είχαν απορριφθεί.

Δεν είναι ο πρώτος διακανονισμός στον οποίο καταλήγει η τράπεζα με τους μετόχους καθώς το 2018 ένα ακόμα σκάνδαλο κλόνισε τις σχέσεις τους. Πρόκειται για το σκάνδαλο των ψεύτικων λογαριασμών αξίας 320 εκατ. δολαρίων, το οποίο κόστισε τελικά στην τράπεζα 480 εκατ. δολάρια, όταν έφτασε στον διακανονισμό.

Το 2020, η Wells Fargo συμφώνησε να καταβάλει 3 δισεκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τις διαφωνίες της με τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τις έρευνες για εκτεταμένες καταχρήσεις κατά των πελατών της για περισσότερο από μια δεκαετία. Η συμφωνία αυτή απέτρεψε την τράπεζα από το να αντιμετωπίσει ποινικές κυρώσεις.

Η τράπεζα έχει κατηγορηθεί για εκτεταμένες καταχρήσεις στην μονάδα των πωλήσεων, με χαμηλόβαθμους υπαλλήλους να παραβιάζουν τον νόμο, υπό ασφυκτικές πιέσεις που τους ασκούνταν από την τράπεζα και στη συνέχεια να απολύονται, αν εντόπιζε παρανομίες ο εσωτερικός έλεγχος της εταιρείας. Πολλοί αναφέρονταν σε αυτές τις πρακτικές ως «τζόγος» για τους χαμηλόβαθμους υπαλλήλους που παρανομούσαν.

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: «Βγείτε long» στις φθηνές ελληνικές τράπεζες